ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ηλεκτροκίνητα φορτηγά σε αυτοκινητοδρόμους των Η.Π.Α

ηλεκτροκίνητα-φορτηγά-σε-αυτοκινητο-164280
Το “πράσινο φως” έδωσε η Περιφερειακή Αρχή Ποιότητας του Αέρα στη Νότια Ακτή των Η.Π.Α για την ανάπτυξη “ηλεκτρικών” αυτοκινητοδρόμων στους οποίους θα κινούνται ηλεκτροκίνητα φορτηγά.

Τα e-tracks, όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται, θα τροφοδοτούνται από εναέριες γραμμές επαφής, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα γνώριμα σε όλους τραμ.

Οι πρώτοι, πειραματικοί “ηλεκτρικοί” αυτοκινητόδρομοι θα δημιουργηθούν κοντά στα λιμάνια τους Los Angeles και του Long Beach, τα οποία είναι από τα μεγαλύτερα των H.Π.Α.

H κατασκευή τους αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2015 και σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί σχεδόν έναν χρόνο μετά.

Κατά τη δοκιμαστική φάση έως και τέσσερα φορτηγά θα εκτελούν τη διαδρομή και στις δύο κατευθύνσεις του αυτοκινητοδρόμου.

Τα ηλεκτροκίνητα φορτηγά θα εφοδιάζονται με ένα υβριδικό κινητήριο σύνολο, το οποίο θα επιτρέπει την κίνηση του οχήματος, ακόμα και όταν αυτό βρεθεί εκτός της προκαθορισμένης διαδρομής.

Σε αυτή την περίπτωση, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης θα καταναλώνει πετρέλαιο κίνησης ή φυσικό αέριο, αξιοποιώντας παράλληλα τα αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υποδομή για τις εναέριες γραμμές επαφής θα εγκατασταθεί σε δύο κατευθύνσεις, στην πόλη Carson, από τη Siemens, ενώ τα πειραματικά οχήματα θα κατασκευαστούν από την Volvo και τη θυγατρική της σουηδικής φίρμας Mack.

Η υλοποίηση “ηλεκτρικών” αυτοκινητόδρομων είναι ιδιαίτερα αποδοτική σε περιβαλλοντικούς και οικονομικούς όρους για σχετικά σύντομες διαδρομές, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά από τα φορτηγά, όπως π.χ. διαδρομές μεταξύ λιμανιών, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, κέντρων μεταφορών και κεντρικών σταθμών μεταφόρτωσης.

Τα λιμάνια του Los Angeles και του Long Beach έχουν ως στόχο την υιοθέτηση μιας λύσης μηδενικών ρύπων για ένα τμήμα του Αυτοκινητόδρομου I-710 (Zero Emission I-710 Project).

Στον αυτοκινητόδρομο αυτόν, διεξάγονται περίπου 35.000 κοντινές διαδρομές από φορτηγά, σε ημερήσια βάση. Πρόθεση των Αρχών είναι η ανάπτυξη ενός “διαδρόμου μηδενικών ρύπων” για τις διαδρομές μεταξύ των δύο λιμανιών και των κέντρων μεταφόρτωσης που βρίσκονται στην ενδοχώρα, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων.

Με αυτό τον τρόπο, θα μειωθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση σε μια περιοχή που πλήττεται από την αιθαλομίχλη. Στόχος είναι η πλήρης εξάλειψη των τοπικών ρύπων, η ελάττωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και η μείωση του λειτουργικού κόστους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου