ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κυνηγετικοί σκύλοι: οι επισημάνσεις της ΠΦΠΟ προς αρμόδιους φορείς

κυνηγετικοί-σκύλοι-οι-επισημάνσεις-τ-140244

Με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου στις 20 Αυγούστου 2014 η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) ζητά τη συνεργασία των Κυνηγετικών Συλλόγων, της Δασικής Υπηρεσίας, των Αστυνομικών και Λιμενικών αρχών καθώς και κάθε άλλης αρμόδιας αρχής για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4039/12 & 4235/14 που αφορούν στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων των κηδεμόνων κυνηγετικών σκύλων ώστε να τηρούνται οι κανόνες σωστής μεταφοράς , διαβίωσής τους και μη εγκατάλειψης τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.4039/12 και το αρθ.47 του Ν.4235/14 για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και σύμφωνα με την ισχύουσα ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με αριθμό πρωτοκόλλου 1969/100521, ο κηδεμόνας κυνηγετικού σκύλου μεταξύ άλλων έχει την υποχρέωση:

  • Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου.
  • Να εξασφαλίζει άνετο και κατάλληλο κατάλυμα στο σκύλο και να φροντίζει για την άσκησή του.
  • Σε οποιαδήποτε μετακίνηση να έχει μαζί του ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας το οποίο να περιλαμβάνει και τον αριθμό ηλεκτρον. σήμανσης και το αντιλυσσικό εμβόλιο.
  • Να χρησιμοποιεί μεταφορικά μέσα κατάλληλα με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό που να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου και να του επιτρέπουν να στέκεται όρθιο και να έχει πρόσβαση στο νερό όποτε αυτό το επιθυμεί.
  • Να μην εγκαταλείπει το ζώο του.

Παράλληλα στο ίδιο άρθρο του Νόμου 4039/12 προβλέπεται ότι η αρμόδια αρχή αφαιρεί ή δεν εκδίδει ή δεν ανανεώνει άδεια κυνηγίου αν το ζώο δεν έχει ηλεκτρονική σήμανση.

Αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο ηλεκτρονικής σήμανσης και βιβλιαρίου των κυνηγετικών σκύλων σύμφωνα με τον Ν.4235/14 είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δασική Υπηρεσία, τα Τελωνεία, οι Σταθμοί Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) και το Λιμενικό Σώμα, οι οποίες επιβάλουν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου