ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οδύσσεια χιλιάδων χιλιομέτρων για τίγρεις και λιοντάρια που φυγαδεύτηκαν από το Κίεβο

οδύσσεια-χιλιάδων-χιλιομέτρων-για-τί-118992

Έξι λιοντάρια και έξι τίγρεις από καταφύγιο ζώων κοντά στο Κίεβο μεταφέρθηκαν την Πέμπτη στην Πολωνία, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου του Πόζναν στη δυτική Πολωνία.

Ουκρανικό φορτηγό, το οποίο διένυσε σχεδόν χίλια χιλιόμετρα από το Κίεβο για να αποφύγει την περιοχή της Ζιτόμιρ που βομβαρδιζόταν από τις ρωσικές δυνάμεις, μετέφερε επίσης δύο καρακάλ και ένα αφρικανικό κυνηγόσκυλο (λυκάων), διευκρίνισε η Μαλγκορζάτα Χοντίλα τηλεφωνικώς στο AFP.

Το φορτηγό αναχώρησε την Τρίτη το πρωί από την Ουκρανία, αναγκάστηκε όμως να σταματήσει και να σταθμεύσει για όλη τη νύχτα, καθώς βρέθηκε απέναντι σε ρωσικά άρματα μάχης. Ο οδηγός βρήκε καταφύγιο κάτω από το όχημά του, ενώ η ιδιοκτήτρια του καταφυγίου ζώων Ναταλία Πόποβα έσπευσε στο σημείο για να ταΐσει τα άγρια ζώα, καθώς τα μέλη της συνοδείας δεν γνώριζαν πώς να το κάνουν.

Στα σύνορα, τα ζώα μεταφέρθηκαν σε πολωνικό φορτηγό, ενώ ο ουκρανός οδηγός που τα είχε μεταφέρει ως τα σύνορα έκανε αναστροφή λέγοντας ότι οφείλει να γυρίσει στα παιδιά του.

Εύκολη δεν ήταν ούτε η διέλευση των συνόρων, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν ήταν σε θέση να δώσουν τα απαραίτητα έγγραφα για τα ζώα.

Ωστόσο, χάρη στην πολύ πρόσφατη αλλαγή της διεθνούς διαδικασίας της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES) και στην επαρκή βοήθεια που παρείχε ο επικεφαλής των πολωνικών κτηνιατρικών υπηρεσιών, τα προβλήματα επιλύθηκαν, πρόσθεσε η Χοντίλα.

Η διευθύντρια του ζωολογικού κήπου του Πόζναν, Ίβα Ζγκραμπτζίνσκα, η οποία συνεργάστηκε με την Πόποβα για να διοργανώσουν την απομάκρυνση των ζώων, βρίσκεται ήδη σε επαφή με πολλές δυτικές οργανώσεις που θα ήθελαν να αναλάβουν την φροντίδα των ζώων.

Επίσης διοργάνωσε τη συγκέντρωση χρημάτων, καθώς η Πόζναν, στην οποία ανήκει ο ζωολογικός κήπος, δεν έχει τον προϋπολογισμό που χρειάζεται για τις δράσεις αυτού του είδους.

Η Πόποβα από την πλευρά της έφυγε για να γυρίσει πίσω στο καταφύγιο ζώων κοντά στο Κίεβο, όπου έχει να φροντίσει 70 ζώα που παρέμειναν -μεταξύ των οποίων κάποια που βρίσκονταν προηγουμένως σε τσίρκο και άλλα που είχαν πέσει θύμα κακομεταχείρισης- αν και τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται.

Στην επιχείρηση μεταφοράς των αιλουροειδών συμμετείχε η πολωνή Ίβα Ζγκραμπτζίνσκα, γνωστή για δράσεις προστασίας ζώων που προέρχονται από τσίρκο ή ιδιωτικούς ζωολογικούς κήπους.

Πριν από δύο χρόνια είχε διοργανώσει τη διάσωση εννέα τίγρεων, οι οποίες προορίζονταν για ζωολογικό κήπο στη Ρωσία αλλά εγκλωβίστηκαν σε ιταλικό φορτηγό στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας και κινδύνευσαν να πεθάνουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου