ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ

σημαντικη-παραμετροσ-811389

Από τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, σχολιάζει ο πρόεδρος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Μιχάλης Ζουμπουλάκης, στον απόηχο της συμφωνίας στο προχθεσινό Eurogroup.

Ο ίδιος εμφανίζεται ιδιαίτερα συγκρατημένος στις εκτιμήσεις του για τα θετικά σημεία της επίμαχης συμφωνίας, καθώς μπορεί από τη μια να επιτεύχθηκε ο στόχος για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, ωστόσο οι δεσμεύσεις για υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060 δεν ευνοούν την προσπάθεια για την επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης.

Ο κ. Ζουμπουλάκης παρομοίασε την Ελλάδα με δανειολήπτη που χρωστά τα μαλλιά της κεφαλής του και οι δανειστές τού δίνουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο αποπληρωμής των υποχρεώσεών του με μικρότερη ετήσια δόση και χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού.

Για να μπορεί όμως να εξυπηρετεί το χρέος του πρέπει να αυξάνει κάθε χρόνο το εισόδημά του, κάτι που καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο από τη στιγμή που τον περιμένουν υφεσιακά μέτρα, όπως οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολογήτου.

Γ.Λ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου