ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Ταχυδρόμος χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρόμος-χτυπάει-πάντα-2-φορές-851206

 

Ενός λεπτού σιγή
Για μόλις ένα λεπτό σταμάτησαν τις ομιλίες τους οι βουλευτές μας για τους τρεις νεκρούς. Τόσο, ούτε δευτερόλεπτο παραπάνω. Και μετά έριχνε ο ένας τις ευθύνες στο άλλο. Ιδού η δημοκρατία μας!
Δ.Π

Μετανάστευση;

Ίσως η λύση των νέων ανθρώπων, αυτών που βλέπουν τη χώρα και το μέλλον τους να καταρρέει είναι η μετανάστευση. Εκεί έξω ευτυχώς δεν υπάρχουν τα «κακά» της Ελλάδας, αν αξίζεις παίρνεις τη δουλειά και αμείβεσαι ανάλογα. Πάντως αυτή η σκέψη βρίσκεται στο μυαλό πολλών νέων, που βλέπουν την κατάσταση να εκτροχιάζεται.
Δ.Π

Κοινωνική έκρηξη;

Χθες είδαμε τα πρώτα δείγματα της αγανάκτησης του κόσμου. Εργαζόμενοι που ποτέ δεν είχαν συμμετάσχει σε πορείες, κατέβηκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο που πάει να γίνει η ζωή τους. Και απ’ ό,τι φαίνεται η συνέχεια θα είναι πιο δυναμική, όταν καταλάβουν όλοι τι πάει να γίνει ακριβώς.
Δ.Π

Λουκέτα…

…Παντού χθες. Όλες οι επιχειρήσεις του Βόλου παρέμειναν κλειστές με μπροστάρηδες τον εμπορικό κόσμο του Βόλου, καθώς η αγορά παρέλυσε και η συμμετοχή ήταν σχεδόν καθολική. Λέμε σχεδόν, γιατί ένα-δύο μαγαζιά παρέμειναν ανοιχτά και πραγματικά θα θέλαμε αυτοί οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες να μας εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους και πήραν μια τέτοια απόφαση. Δεν τους αγγίζουν τα μέτρα, θα έχαναν τον τεράστιο τζίρο;
Α.Φ.

Και όμως

Για πρώτη φορά συμμορφώθηκαν ακόμα και οι μεγάλες αλυσίδες υποκαταστημάτων και ούτε κατά διάνοια προσπάθησαν να δουλέψουν χθες.
Α.Φ.

Αλλάζουν τα δεδομένα

Τα χθεσινά επεισόδια στο Βόλο και περισσότερο στην Αθήνα είναι ένα πρώτο δείγμα του τι θα ακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα. Οι πολίτες είναι πια -και δικαίως- ένα καζάνι που βράζει και αυτό φάνηκε ήδη από χθες Η αγανάκτηση και η οργή όμως δεν έχει μέτρο αλλά ούτε και φραγμούς και τα δεδομένα μπορούν και θα αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη. Ελπίζουμε οι εικόνες των οποίων γίναμε χθες θεατές να μην είναι το επόμενο χρονικό διάστημα κομμάτι της καθημερινότητάς μας…
Α.Φ.

Πρόβα για την Αργώ

Περίπου στις 7.30 χθες το απόγευμα η Αργώ γύρισε από την πρόβα της, με τους κωπηλάτες να είναι αρκετά ευχαριστημένοι. Μάλιστα γύρω – γύρω από το σκαρί είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος που παρακολουθούσε όλες τις διαδικασίες, αλλά συνομιλούσε και με τους Αργοναύτες… Το έχουμε ξαναπεί άλλωστε ότι η Αργώ από την πρώτη στιγμή προσελκύει πλήθος κόσμου!
Α.Φ.
 
Ποτάμι οργής
Η προβοκάτσια στην Αθήνα έκανε πάλι τη δουλειά της και παραμέρισε την ουσία. Γιατί η τελευταία δεν αλλάζει. Αυτό που είδαμε στο Βόλο, το είδαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στην Κέρκυρα και σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις. Ήταν ένα μεγάλο ποτάμι οργής που ξεχείλισε μετά από χρόνια τους δρόμους της πόλης. Χωρίς πάτρωνες και καθοδηγητές. Αυθόρμητα ο κόσμος βγήκε στους δρόμους. Αγανακτισμένος και απηυδισμένος για όλα όσα διαπράττουν εις βάρος του οι ηγήτορες του, χωρίς να τον ρωτήσουν, φαλκιδεύοντας δικαιώματα δεκαετιών…

Λούφαξαν

…Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της χθεσινής μεγάλης συγκέντρωσης στο Βόλο; Ότι τα γνωστά… λαμόγια των μεγάλων κομμάτων είχαν λουφάξει. Δεν είχαν το κουράγιο να αρθρώσουν κουβέντα. Άπνοες και άνοες πέρασαν σε δεύτερο πλάνο. Πρωταγωνιστές ήταν η πλειοψηφία. Απλοί άνθρωποι του μόχθου και της εργασίας που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν υποτάχθηκαν στις κομματικές καμαρίλες και στη σαπίλα του κομματικού και πελατειακού κράτους που διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη. Είναι γνωστοί, δεν έχουν σημασία τα ονόματα. Τρόμαξαν από την παρουσία του λαού στους δρόμους, γιατί έχουν μάθει να λειτουργούν στα σκοτεινά κομματικά γραφεία των μεγάλων κομμάτων που αναπαρήγαγε το σύστημα του πολιτικού νεποτισμού και της οικογενειοκρατίας. Αντίθετα από την παρουσία του λαού και τη δίκαιη αγανάκτηση του κόσμου, κάποιοι ανεγκέφαλοι αποθρασύνθηκαν και στο Βόλο, όπως και στην Αθήνα άλλωστε…

Τα ΜΑΤ

…Και βέβαια ένα χαρακτηριστικό της χθεσινής πορείας στο Βόλο ήταν η διαφορετική στάση της Αστυνομίας σε σχέση με τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008. Πολύ πιο δραστική η παρουσία της χθες όσο και αν η δύναμη των ΜΑΤ ήταν μικρότερη σε σύγκριση με το μεγάλο όγκο των διαδηλωτών. Μπορεί μερικοί να έχασαν τη ψυχραιμία τους και να προκάλεσαν τη μήνιν των διαδηλωτών, αν και σε πάμπολλες περιπτώσεις προκλήθηκαν από άτομα τα οποία φαίνεται, ότι όπως η περιουσία του διπλανού, έτσι και η ζωή μπορεί να είναι είδος υπό απαλλοτρίωση…
 
Η μεγαλύτερη της μεταπολίτευσης
Τι έλεγε ο περισσότερος κόσμος που συμμετείχε στη χθεσινή μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στο Βόλο; Ότι αν οι τρεις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Ελευθερίας , του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Πανεπιστημίου και του Εμπορικού Συλλόγου και της ΟΕΒΕΜ μπροστά από το κτήριο του Επιμελητηρίου γίνονταν από κοινού, θα μιλούσαμε σήμερα για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο Βόλο από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν…
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ
Αρον – άρον
Κατάλαβε ότι δεν τον έπαιρνε το κλίμα και την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια χθες ο πρώην…. από τη Βουλή. Για τον κ. Καραμανλή λέμε, που χρειάστηκε τη συνοδεία της προσωπικής του φρουράς για να φυγαδευτεί άρον άρον από το Κοινοβούλιο, τη στιγμή που είχε ενημερωθεί για τον τραγικό θάνατο των τριών τραπεζικών υπαλλήλων. Βούιξαν χθες το απόγευμα τα blogs και με σχόλια που -με συγχωρείτε- αλλά δεν μεταφέρονται στο… χαρτί.
Β.Κ

 

Πετσόκομμα
Κόψε από εδώ, κόψε από εκεί… κάνει οικονομίες το κράτος, μόνο όμως από τους πολίτες και όχι από τον «εαυτό» του με την ευρύτερη έννοια του όρου. Ακόμα και το επίδομα ανεργίας η κυβέρνηση το 2011 θα το δίνει πετσοκομμένο, αγνοώντας προφανώς ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν στο δρόμο και θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.Το μέτρο περιλαμβάνεται στο μνημόνιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ και την ΕΕ που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ από το επίδομα ανεργίας.
Β.Κ
 
Αλλού για αλλού
Αιφνιδιάστηκαν τόσο πολύ με τους προπηλακισμούς οι διοργανωτές της απεργιακής συγκέντρωσης ΕΚΒ και ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Ελευθερίας, που ενώ τα σπρωξίματα έδιναν και έπαιρναν κανείς δεν αναλάμβανε την πρωτοβουλία να ανακοινώσει στους απεργούς τι θα γίνει… Το αποτέλεσμα ήταν να τραβήξει ο καθένας το δρόμο του… Κάτι όπως το «άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη…».
Β.Κ

Έδειξαν αδύναμοι

Πάγωσαν οι μπροστάρηδες του συνδικαλιστικού κινήματος στο Βόλο, μπροστά στα αυγά που εκτοξεύθηκαν στο βήμα της χθεσινής συγκέντρωσης στην πλατεία Ελευθερίας. Σάστισαν στα μικρής έντασης επεισόδια, που εκτυλίχθηκαν την ίδια ώρα, όταν το βήμα ποδοπατήθηκε μπροστά τους. Και αποφάσισαν να μη γίνει η πορεία… Άφησαν τους χιλιάδες απεργούς και ανέργους, που κατέβηκαν να διαδηλώσουν την οργή και την αγανάκτησή τους, να παρακολουθούν μουδιασμένοι τι θα συνέβαινε τελικά. Τραβούσαν τους διαδηλωτές άλλους από εδώ και άλλους από εκεί. Δείχνοντας ανέτοιμοι να χειριστούν οτιδήποτε θα χαλούσε τους τετριμμένους λόγους τους και τις προγραμματισμένες κινήσεις τους. Αδύναμοι να περιφρουρήσουν την μεγάλη κινητοποίηση και να αποδείξουν ότι ορθώς ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους και βγήκε στους δρόμους. Και εκείνο που για άλλη μια φορά δεν κατάφεραν να συνειδητοποιήσουν είναι ότι οι εργαζόμενοι αδιαφορούν για τα «εσωτερικά» τους…
Β.Σ.

Οι «κρυμμένοι»

Διαδηλωτές κρύφτηκαν πίσω από τις κουκούλες για να ξεσπάσουν την οργή τους σε τράπεζες, αλλά και στη Νομαρχία και κάποιοι συνέχισαν να …κρύβονται πίσω από τους κουκουλοφόρους.
Την έντονη αποδοκιμασία δέχθηκε διαδηλωτής –χωρίς κουκούλα- ο οποίος περνώντας μπροστά από τον καθισμένο στο πεζοδρόμιο εικονολήπτη που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, απευθυνόμενος του είπε: «Καλά να πάθεις!».
Τόσο ξεδιάντροπα δηλαδή απέναντι σε έναν νεαρό που εκείνη την ώρα εργάζονταν και δέχθηκε αναίτια επίθεση. Το μήνυμα έστειλε συνάδελφος, υπενθυμίζοντάς του ότι ο τραυματίας δεν είναι από τους βολεμένους των 2.000 ευρώ.
Β.Σ.
 
Οι μέρες είναι γκαστρωμένες…
Οι τελευταίες μέρες της διεφθαρμένης Ρώμης
Γράφει ο Χρήστος Μπουκώρος
Πρόκειται για τις ιστορικές στιγμές κατάρρευσης του μεταπολιτευτικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας. Ορισμένοι εκ των πρωταιτίων της χθεσινής τραγωδίας επιμένουν όμως να προκαλούν το κοινό αίσθημα. Το πολιτικό σύστημα κλεισμένο στο γυάλινο πύργο του, ζει αποχαυνωμένο τις τελευταίες μέρες της Ρώμης. Μιας Ρώμης βουτηγμένης στη διαφθορά και στον εύκολο πλουτισμό από τη μία πλευρά και στην εξέγερση με λάθος προσανατολισμό από την άλλη.
Σήμερα κιόλας η Πολιτεία υποχρεούται να ανακαλύψει ποιοι είναι αυτοί οι Ελληνάρες που το τελευταίο τρίμηνο φυγάδευσαν σε τράπεζες του εξωτερικού περίπου 45 δισ. ευρώ την ώρα που ένα κράτος και ένας λαός ολόκληρος εξευτελίζονται παγκοσμίως για το αν θα μπορέσουν να πληρώσουν τα 9 δισ. στις 19 Μαΐου! Μπορεί η κυβέρνηση να μάθει τους πλουτίσαντες. Με τη συνεργασία των ελληνικών τραπεζών που ενισχύθηκαν με 28 δις. για να επιβιώσουν. Δεν μπορεί να χρεοκοπήσει μια χώρα και να αποβιώσει ένας λαός για να επιβιώσουν μεγαλοκαταθέτες και τραπεζικό σύστημα! Εχει υποχρέωση το κράτος να τους βρει και να τους ρωτήσει: «Πού τα βρήκαν»; Αν δεν το κάνει, θα είναι σα να επιθυμεί την εκτράχυνση των πραγμάτων.
Από την άλλη πλευρά οι εξεγερμένοι, μόνιμοι ή προσφάτως θυμωμένοι λόγω των μέτρων, πρέπει να αντιληφθούν ότι εχθροί τους δεν είναι οι τρεις νέοι άνθρωποι που έχασαν άδικα τη ζωή τους χθες στην Αθήνα. Αν δεν το κατανοήσουν, σύντομα θα γίνουν τα καλύτερα πιόνια στα χέρια όσων ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση.
Τέλος, ας καταλάβουν όσοι συνέπραξαν για να πλουτίσουν διάφορα συμφέροντα σε βάρος του Δημοσίου με ανεξέλεγκτες προμήθειες ή όσοι έκαναν αθρόους διορισμούς όταν γνώριζαν ότι η χώρα χρεοκοπούσε, ότι στους δικούς τους κύκλους αμαρτίες και εγκλήματα μπορεί να παραγράφονται, όμως στο νόμο της ζωής τίποτα δεν παραγράφεται και τα πάντα πληρώνονται στο ακέραιο. Κάποιοι εκ των πρωτεργατών του σημερινού φιάσκου είχαν την πρόνοια να αποσυρθούν εγκαίρως από την ενεργό πολιτική ζωή. Κάποιοι άλλοι όχι. Ας αναλάβουν, τώρα έστω, την ευθύνη που τους αναλογεί και ας παραιτηθούν από τα αξιώματα που κατέχουν ή διεκδικούν. Ο θυμός της κοινωνίας είναι μεγάλος και θα γίνει μεγαλύτερος και τότε οι γκαστρωμένες μέρες θα… γεννήσουν!
 
 
 
 
Το Πρυτανείον και η Κοινωνική Φυλακή
 
Το κτήριον της Βουλής είναι το Πρυτανείον. Εντός του Πρυτανείου συντελείται η κλοπή του μόχθου του λαού.
Το Πρυτανείον οικοδομείται αενάως από μεγάλα συμφέροντα. Αποτελεί μία μικρή Πόλη μέσα σε μια μεγάλη Πόλη. Εκτός της μικρής Πόλεως ευρίσκεται η Κοινωνική Φυλακή, εντός της οποίας διαβιοί ο Φυλακισμένος Πολίτης, ήτοι ο άνθρωπος που σήμερα δαγκώνει. Με δεδομένο ότι δεν έχει ακόμα εφευρεθεί το κοινωνικόν ναρκωτικόν, το Πρυτανείον θέτει τον Φυλακισμένο Πολίτη στην κοινωνικήν αποθήκην αχρήστων και επικινδύνων πραγμάτων. Ο Φυλακισμένος Πολίτης εντός της Κοινωνικής Φυλακής είναι ένας άνθρωπος εν παρενθέσει. Η κοινωνική αποθήκη της Φυλακής έχει οικοδομηθεί ως φρούριον με τα όπλα των φρουρών στραμμένα προς τα μέσα.
Θεωρητικώς τα συμφέροντα του Φυλακισμένου Πολίτη δέον όπως διαφυλάσσονται και προάγονται εντός του Πρυτανείου. Αυτό διδάσκονται από τα βιβλία της επιστήμης των οι πρωτοεκλεγέντες βουλευταί. Περισσότερη αλήθεια θα βρει κανείς επί του θέματος εις τον εραστήν της λαίδης Τσάτερλυ. Η πραγματικότης είναι αντίθετος της θεωρίας και τα συμφέροντα των Φυλακισμένων Πολιτών συντρίβονται εντός του Πρυτανείου με τρόπον απροκάλυπτον.
Εις το Πρυτανείον λειτουργούν δύο κώδικες. Ο φανερός που επιβάλλει η διεύθυνσις, ήτοι το Κράτος, και ο κρυφός ο οποίος επιβάλλεται από τα μεγαλοσυμφέροντα. Ο Φυλακισμένος Πολίτης είναι αναγκασμένος να μάθει και να εφαρμόζει εντός της Φυλακής του τις αποφάσεις του Πρυτανείου, εάν θέλει να επιζήσει. Αι σχέσεις των Φυλακισμένων Πολιτών μεταξύ των αναγκαστικώς περνούν μέσα από αυτόν τον κώδικα. Η Κοινωνική Φυλακή γεννά υποχρεώσεις.
Η Κοινωνική Φυλακή είναι ζων οργανισμός. Ο εισερχόμενος οφείλει να ενταχθεί πλήρως. Ο Φυλακισμένος Πολίτης ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να βρεθεί στο περιθώριον, εάν δεν συγκατανεύσει, δεν λάβει μέρος επί παραδείγματι έστω και δια της ανοχής του εις την αναπαραγωγήν του συστήματος που εκπροσωπεί το Πρυτανείον.
Η Φυλακή είναι ένα μεγάλο σχολείον. Το μέλος του Πρυτανείου το οποίο δεν είδε το σκληρό βλέμμα ενός Φυλακισμένου Πολίτη σήμερα, δεν δύναται να κατανοήσει ότι από το σχολείον της Κοινωνικής Φυλακής εισέρχεσαι πρόβατον και εξέρχεσαι λύκος. Όποιος έχει φυλακιστεί γνωρίζει καλά την αλήθεια αυτή. Ο Φυλακισμένος δικαιούται να ελπίζει.
Είναι εξαιρετικώς μονότονη η απαρίθμησις των τεχνικών προσεγγίσεως και εντάξεως του νέου Φυλακισμένου εις την Κοινωνίαν της Φυλακής. Η αυτοπροστασία του Φυλακισμένου Πολίτη έγκειται εις την ένταξίν του εις την προαναφερομένην κοινωνίαν. Αν ο νέος Φυλακισμένος ζητήσει βοήθεια από Φύλακα ή Δικηγόρο, είναι χαμένος. Η Κοινωνία του Πρυτανείου είναι και πανίσχυρη και ανεξέλεγκτη. Η Διεύθυνσις του Πρυτανείου, δηλαδή τα μεγάλα συμφέροντα, νιώθουν μια ανακούφιση όταν ο νέος Φυλακισμένος ενταχθεί εις την κοινωνίαν της Φυλακής και παύσει επιτέλους να αντιδρά.
Αυτή περίπου είναι η πραγματικότης. Απέναντί της αι Δημόσιαι Σχέσεις του Πρυτανείου αναπετάσσουν την αντίθετο εικόνα: ο νέος Κατάδικος εισέρχεται εις την Κοινωνικήν Φυλακήν ίνα σωφρονισθεί και επομένως παραμείνει οικειοθελώς εντός της Φυλακής. Δια την εξαίρεσιν του κανόνος ευτυχώς το Πρυτανείον αγρυπνεί, επομένως οι Νομοταγείς Πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι.
 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου