ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ενεργοί πολίτες

ενεργοί-πολίτες-487865

Ενεργοί πολίτες

Υπέρμαχες του πολιτικού πολιτισμού, φύση και θέση, οι δύο πρώην αντιδήμαρχοι Αθηνά Ντάκη και Μάχη Κλωνάρη, δηλώνουν πάντα πρόθυμες να προσφέρουν εθελοντικό έργο για την πρόοδο του νησιού. Εχοντας βάλει άνω τελεία, μέχρι στιγμής, στην ενασχόλησή τους με την τοπική αυτοδιοίκηση, παραμένουν ενεργοί πολίτες, όπως υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία, υπενθυμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι η εμπειρία που έχουν αποκομίσει από την προηγούμενη θητεία τους, είναι πάντα στη διάθεση των μεταγενέστερων.

Γ. Υ.

Επανεκκίνηση

Σταδιακή επανεκκίνηση του πολιτισμού με εκδηλώσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και όλες τις ηλικίες. Με θέατρο και μουσική, εκδηλώσεις λόγου και αφηγήσεις, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να επανέλθουν οι ρυθμοί της κανονικότητας. Ας μην ξεχνούμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Το έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και το στηρίζει σθεναρά.

Γ. Υ.

Αδιέξοδο

Η κατάσταση στον κλάδο των ιδιόκτητων τουριστικών γραφείων, που δοκιμάζεται από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού από τον Μάρτιο του 2020, επιβεβαιώνει τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για το πόσο μακρύς είναι ακόμη ο δρόμος μέχρι την επιστροφή της πραγματικής οικονομίας στην κανονικότητα. Μας δείχνει, επίσης, πόσο στρεβλός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των επαγγελμάτων που χτύπησε αλύπητα η πανδημία, από την κεντρική εξουσία. Ενώ, δηλαδή, εξασφαλίστηκαν επιχορηγήσεις για την ενίσχυση του τουρισμού και υλοποιούνται δράσεις για την προσέλκυση επισκεπτών που θα τονώσουν την τουριστική βιομηχανία, οι ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων εξακολουθούν, αφενός, να βλέπουν με το κιάλι τους πελάτες και αφετέρου, καλούνται να πληρώσουν τα ενοίκια των επιχειρήσεων τους και να καλύψουν τη μισθοδοσία των εργαζομένων που απασχολούν, χωρίς να έχουν στην ουσία αντικείμενο εργασίας. Ελάχιστες είναι οι εκδρομές που πραγματοποιούνται με τουριστικά λεωφορεία από τον Μάιο και μετά, που έληξε το πολύμηνο lockdown. Ο φόβος του κορονοϊού και η ανησυχία για τους ανεμβολίαστους, αναγκάζουν αρκετούς να μην επιλέγουν το τουριστικό λεωφορείο. Η κίνηση στα τουριστικά γραφεία βρίσκεται στα τάρταρα και την ίδια στιγμή, η πολιτεία απαιτεί από τους επαγγελματίες του κλάδου να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους σαν να μην υπήρξε η πανδημική κρίση. Προφανώς, θεωρεί η κυβέρνηση ότι η μείωση κατά 50% στα τέλη κυκλοφορίας του 2020 και η επιχορήγηση των 3.500 ευρώ για κάθε λεωφορείο, έλυσαν τα προβλήματα των ιδιοκτητών τουριστικών γραφείων.

Γ. Λ.

Αφανείς ήρωες

Αφανείς ήρωες του καύσωνα και των ακραίων καιρικών φαινομένων οι εθελοντές που θέτουν εαυτούς στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες. Οι τομείς της πολιτικής προστασίας συντονίζουν, πλην όμως οι εθελοντές έχουν επιτελικό ρόλο, σωτήριο και καθοριστικό σε πολλές περιπτώσεις.

Γ. Υ.

Αγωνία

Σε διαρκή αγωνία οι καλλιεργητές και οι αγρότες που είναι εκτεθειμένοι σε ακραίες καιρικές συνθήκες, με τον κίνδυνο να χαθούν οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς, να ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή. Πολύπαθος ο κλάδος των αγροτών, που βρίσκονται διαρκώς σε τεντωμένο σχοινί, παλεύοντας να επιβιώσουν. Ειδικά όταν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες, ο αγώνας γίνεται ακόμη πιο δύσκολος.

Γ. Υ.

Προβληματισμός

Αίσθηση προκάλεσε χθες η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να αφεθούν ελεύθεροι οι τέσσερις Αθηναίοι που κατηγορούνται για ομαδικό βιασμό τουρίστριας στη Σκιάθο. Κανένας δεν περίμενε οι κατηγορούμενοι να μην προφυλακιστούν. Ισως η Ανάκριση να παίρνει άλλη τροπή. Στο παρελθόν έχουν απασχολήσει περίεργες υποθέσεις βιασμών, οι οποίες κατά ένα περίεργο λόγο πάντοτε καταγγέλλονται ότι συμβαίνουν σε νησιά θερινές περιόδους.

Κ. Μ.

Φόβος

Σε ετοιμότητα είναι οι δήμοι, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι πυροσβεστικές αρχές του νομού και οι εθελοντές για ενδεχόμενη πυρκαγιά με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αλλά και τα πολλά πύρινα μέτωπα στην επικράτεια. Ολη η Ελλάδα καίγεται εκτός από τη Μαγνησία, σχολίαζαν χθες πυροσβέστες.

Κ. Μ.

Μαρτύριο

Καυτό είναι το καλοκαίρι και για τους λογιστές – φοροτεχνικούς που εν μέσω καύσωνα και πανδημίας καλούνται να φέρουν σε πέραν το έργο της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Οι άνθρωποι τρέχουν και δεν φθάνουν επί μήνες και το μαρτύριο συνεχίζεται. Μετά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης δεν έχουν σταματήσει να εργάζονται στιγμή.

Κ. Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου