ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πρωτόκολλα

πρωτόκολλα-439694

Πρωτόκολλα

Υπουργείο Παιδείας, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Δημοτικές Αρχές δηλώνουν σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 13 του τρέχοντος μήνα. Ηδη ανακοινώθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο τα σχετικά πρωτόκολλα για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών από την πανδημία και απομένει να φανεί στην πράξη αν και κατά πόσο θα τηρούνται και θα αποδίδουν. Ωστόσο, πέρα από το υπουργείο, τα δικά τους, άτυπα σε κάθε περίπτωση, αλλά τόσο σημαντικά, πρωτόκολλα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν απαρέγκλιτα και οι γονείς, σχετικά με την τήρηση των μέτρων τόσο εντός των σχολείων, όσο, κυρίως, και εκτός. Η νέα σχολική περίοδος αποτελεί στοίχημα, που πρέπει να το κερδίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς τα παιδιά δεν μπορεί και δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται για μία ακόμη χρονιά.

Β.ΚΑΡ.

Χειρισμοί

Βόμβα από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη για έκρηξη ανατιμήσεων ακόμη και σε προϊόντα βασικής κατανάλωσης το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Στα νοικοκυριά ήχησε συναγερμός, καθώς αναμένονται και οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για ανατιμήσεις, που θα σημειωθούν λόγω διεθνών συγκυριών, σημειώνοντας ότι δεν είναι στη δυνατότητα της κυβέρνησης να ελέγχει την παγκόσμια οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται από την κυβέρνηση λεπτοί χειρισμοί στη γενικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς όλα δείχνουν ότι τα νοικοκυριά έχουν μπροστά τους ακριβό φθινόπωρο και κατά συνέπεια χειμώνα. Η κατάσταση πρέπει και απαιτείται να ελέγχεται κατά το δυνατόν πάντα, καθώς η οικονομία είναι λαβωμένη από τους δύο χειμώνες της καραντίνας, λόγω πανδημίας.

Β.ΚΑΡ.

Καθησυχαστικός

Δεν θα ξεπεράσει το 30% η αύξηση στην τιμή του καφέ, εκτιμά ο πρόεδρος των καταστηματαρχών εστίασης Μαγνησίας Στέφανος Στεφάνου, που παρενέβη στο ζήτημα μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνη Γεωργιάδη, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υπερδιπλασιασμού τις τιμής πώλησης του καφέ. Σε τοπικό επίπεδο ο Σ. Στεφάνου υπολογίζει ότι από τα 2 ευρώ, ο καφές μπορεί να φτάσει στα 2,60 και όχι στα πέντε ευρώ, που εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης. Δεν αποκλείεται, επισημαίνει ο πρόεδρος των καταστηματαρχών εστίασης, να απορροφηθούν οι όποιες αυξήσεις, σε συνδυασμό, μάλιστα με τη φημολογούμενη κατάργηση του εδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ.

Γ.Λ.

Ικανοποίηση

Ικανοποίηση στους εκπρόσωπους των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Βόλου από την απόφαση πέντε από τους επτά ανεμβολίαστους οδηγούς ασθενοφόρων να κάνουν τελικά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και να αποφύγουν την αναστολή εργασίας. Μετά από αυτή την εξέλιξη, το ποσοστό των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Βόλου, που τίθεται σε αναστολή εργασίας, είναι απειροελάχιστο, γεγονός που σημαίνει ότι η τοπική υπηρεσία δεν θα αποδυναμωθεί, από πλευράς στελεχιακού δυναμικού, ενόψει του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Γ.Λ.

Απόψεις

Διίστανται οι απόψεις των ξενοδόχων σχετικά με την τουριστική κίνηση, όπως επίσης και οι εκτιμήσεις για τη συνολική εικόνα της σεζόν. Επιχειρηματίες εκτιμούν ότι το πρόσημο θα είναι θετικό και θα επιτευχθεί ο στόχος, με τις εισπράξεις στο 50% του 2019. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, άλλοι επαγγελματίες καταθέτουν τον προβληματισμό τους, τονίζοντας ότι δεν επιλύεται το πρόβλημα των συσσωρευμένων οφειλών με τις εισπράξεις ενός μήνα. Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα κάνουν ταμείο και θα φανεί το τελικό αποτέλεσμα.

Γ.Υ.

Προβληματισμένος

Εξαιρετικά προβληματισμένος εμφανίζεται στη στήλη ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Ηλίας Ανδριτσόπουλος, ο οποίος εκτιμά ότι οι εισπράξεις του φετινού καλοκαιριού δεν αναμένεται να υπερβούν το 30% του 2019. Με ψύχραιμη φωνή και μαθηματική σκέψη, ο αντιπρόεδρος τεκμηριώνει την άποψή του και υπογραμμίζει ότι σημειώθηκαν υψηλά ποσοστά πληρότητας τον Αύγουστο, αλλά η εικόνα των υπόλοιπων μηνών δεν ήταν η αναμενόμενη. Με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί, είναι αναμενόμενο να μην υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Γ.Υ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου