ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με τραπεζάκια

με-τραπεζάκια-316485

Με τραπεζάκια

Με τα παραδοσιακά τραπεζάκια έξω από αρκετά εκλογικά τμήματα σε Βόλο και Νέα Ιωνία μέλη του ΚΚΕ από νωρίς χθες το πρωί δήλωναν «το παρών» στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση.

Συγκέντρωναν μόνοι τους τα ψηφοδέλτια

Η μηδενική συμμετοχή τακτικών μελών στις εφορευτικές επιτροπές είχε σαν αποτέλεσμα σε ορισμένα εκλογικά τμήματα οι ψηφοφόροι να παίρνουν ακόμη και μόνοι τους το εκλογικό υλικό και να κατευθύνονται στην κάλπη για να ψηφίσουν. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι γραμματείς διενεργούσαν μόνοι τους την ψηφοφορία χωρίς καμία βοήθεια ούτε από αντιπροσώπους κομμάτων. Οι τελευταίοι ενδιαφέρθηκαν μόνο να διαπιστώσουν νωρίς χθες το πρωί αν υπήρχε επαρκές εκλογικό υλικό και μετά το κλείσιμο της κάλπης να βοηθήσουν στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Κ.Μ.

13 στους 15 φυλακισμένους με Τσίπρα

Σχεδόν απόλυτη η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο Εκλογικό Τμήμα που ανακοίνωσε το αποτέλεσμά του στη Μαγνησία στις 19.43.

Στο 179ο Εκλογικό Τμήμα Αϊδινίου Κασσαβετείας, ψήφισαν 15 άτομα εκ των οποίων 13 ΣΥΡΙΖΑ (86,67%) και από ένα ψηφοδέλτιο πήραν ΚΚΕ και Ν.Δ. (6,67% έκαστος).

Ευρύτερη διασπορά εδρών

Από το μοντέλο κατανομής εδρών 5-1 που ίσχυσε στη Μαγνησία από το Γενάρη μέχρι πρόσφατα, η χθεσινή κάλπη, φαίνεται σε πρώτη φάση να αποκαθιστά μια πιο ρεαλιστική αναλογικότητα.

Με καταγεγραμμένο το 30% των εκλογικών τμημάτων στη Μαγνησία, η κατανομή εδρών ήταν 3 ΣΥΡΙΖΑ, 1 Ν.Δ., 1 Χρυσή Αυγή και μία ΚΚΕ.

Εκλογές με εμπειρία

Στην εμπειρία που αποκτήθηκε στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις του Ιανουαρίου και του Ιουλίου, αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό η ομαλή διεξαγωγή της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας. Δικαστικοί αντιπρόσωποι, μέλη εφορευτικών επιτροπών, κομματικοί αντιπρόσωποι, συνεργεία των Δήμων και των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων και κυρίως όμως οι εκλογείς, ακολούθησαν το διαδικαστικό κεκτημένο των προηγούμενων αναμετρήσεων και η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με τρόπο ομαλό.

Ηρεμία στα …τηλέφωνα

Οι ψηφοφόροι που απευθύνθηκαν στο τηλεφωνικό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για να μάθουν που ψηφίζουν ήταν ελάχιστοι και στην πλειοψηφία τους για επιβεβαίωση του Εκλογικού Τμήματος. Οι ελάχιστες διαφοροποιήσεις στην κατανομή των εκλογέων, ολοκληρώθηκαν σε επίπεδο εκλογικού καταστήματος, δηλαδή όσοι μετακινήθηκαν σε άλλο εκλογικό τμήμα, αυτό ήταν το αμέσως επόμενο και μάλιστα στο ίδιο σχολείο.

Αφίσες και τρικάκια

Τα μοναδικά προβλήματα που παρατηρήθηκαν χθες, αφορούσαν την προσπάθεια ορισμένων να επηρεάσουν τους εκλογείς με αφισοκολλήσεις στις εισόδους των σχολείων που λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα. Επίσης, κατάμεστες με τρικάκια του ΚΚΕ, ήταν πολλές είσοδοι σχολείων και προαύλια, ενώ σε ορισμένα σχολεία άγνωστοι είχαν ρίξει και έντυπο διαφημιστικό υλικό του ΠΑΣΟΚ. Σημαντική και άψογη σε γενικές γραμμές ήταν τέλος η παρουσία κομματικών αντιπροσώπων σε κεντρικά εκλογικά καταστήματα.

Κοράκιασαν

Κοράκιασαν και έμειναν νηστικά τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Κανείς άραγε δεν σκέφτηκε αυτούς τους ανθρώπους, την ταλαιπωρία τους από το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ όντας κλεισμένοι μέσα σε ένα εκλογικό τμήμα;

Το παραβάν

Το γεγονός ότι σε αυτές τις εκλογές δεν υπήρχε σταυροδοσία διευκόλυνε την όλη διαδικασία. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο παραβάν δεν υπήρχε καν στυλό, παρά μόνο μία σακούλα απορριμμάτων για τα ψηφοδέλτια που δεν κατέληξαν στην κάλπη.

Της τελευταίας στιγμής

Της τελευταίας στιγμής οι Ελληνες. Και κυρίως οι νέοι. Μισή ώρα πριν το κλείσιμο της κάλπης, οι ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα απαρτίζονταν από νέους ψηφοφόρους.

Οι μεγαλύτεροι φρόντισαν να ασκήσουν νωρίς – νωρίς το εκλογικό τους δικαίωμα.

Φέιγ – βολάν

Είπαν δεν είπαν από το Δήμο Βόλου, στα σχολεία που λειτούργησαν ως εκλογικά τμήματα η ρύπανση από τα πεταμένα φέιγ – βολάν ήταν εκεί για να θυμίζει τον πολιτισμό μας.

Οχι τίποτα άλλο, αλλά αν κάποιος δεν πρόσεχε και τα πατούσε δεν ήθελε και πολύ να γλιστρήσει…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου