ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δράσεις

δράσεις-294091

Πρωτοβουλίες ετοιμάζει η Ομοσπονδία Χάρτου. Ο πρόεδρος Παν. Κατάρας που βρέθηκε χθες στο Βόλο και συμμετείχε στην τριμερή, μεταξύ άλλων, ανέδειξε την ανάγκη για τον συντονισμό των σωματείων του Ομίλου Φιλίππου για να ασκηθεί συνολική πίεση στην εργοδοσία. Ηδη προς την κατεύθυνση αυτή -όπως πληροφορείται η στήλη- προχωρούν κάποιες πρωτοβουλίες στις οποίες θα κληθεί να συμμετέχει ενεργά και το σωματείο εργαζομένων της ΒΙΣ.

Β.Κ.

Ούτε καν συνεννοούνται

Οχι μόνο δεν συντονίζεται, αλλά δεν συνεννοούνται κιόλας. Η κόντρα που υπάρχει μεταξύ των παρατάξεων του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου για τη λειτουργία των καταστημάτων τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία Κυριακές είναι τόσο μεγάλη ώστε δεν αφήνει περιθώρια. Δεν αφήνει ελεύθερο πεδίο ούτε για την ανάληψη πρωτοβουλιών αλλά ούτε και για συνεννόηση – συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, όπως φαίνεται. Πως αλλιώς να εξηγεί ότι χθες το Επιμελητήριο Μαγνησίας πιάστηκε… μη επαρκώς ενημερωμένο για την ισχύουσα νομοθεσία στην αγορά στην ίδια συνέντευξη Τύπου που ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου, ο κ. Αποστόλης Οντόπουλος, ενημέρωνε ότι η Διοίκηση του Συλλόγου κινείται προς την κατεύθυνση αύξησης του τζίρου των καταστημάτων;

Κ.Μ.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο

Εξάλλου, δεν συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης για την κρουαζιέρα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Κώστας Τσέλιος. Στη συνέντευξη ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσοχόων Γεράσιμος Μαρκόπουλος και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Αποστόλης Οντόπουλος. Προφανώς, κ. Τσέλιος γνωρίζει ποιες είναι οι θέσεις όλων των παρατάξεων και αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια και δυσκολίες.

Κ.Μ.

Το νόμιμο ενάντια στο ηθικό

Ανιση μοιάζει η μάχη του σωματείου εργαζόμενων της ΒΙΣ να αποτρέψει τις 31 απολύσεις στο εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού. Από τη μια η δεδομένη απόφαση της εταιρείας να βάλει λουκέτο, επιλέγοντας την εισαγωγή πρώτης ύλης που είναι πιο φθηνή και από την άλλη η νομοθεσία, η οποία παρέχει το λεγόμενο διευθυντικό δικαίωμα των απολύσεων για συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων κάθε μήνα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δύσκολα το δίκαιο θα κερδίσει το άδικο, ενώ ακόμη πιο δύσκολα θα υπερισχύσει το ηθικό του νομίμου. Ο κυνισμός του νομικού εκπροσώπου της ΒΙΣ στη χθεσινή τριμερή συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας, όπου παραδέχθηκε ότι θυσιάζονται 31 εργαζόμενοι για να γλιτώσουν οι υπόλοιποι 170 δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τις προθέσεις του ομίλου, που μπορεί τώρα να καταγράφει οικονομικές απώλειες, αλλά τόσα χρόνια πλούτιζε από τις κρατικές επιδοτήσεις καθώς και από αυτούς που σήμερα απολύει.

Γ.Λ.

Καθυστερημένη προσαρμοστικότητα

Η καθυστερημένη αντίδραση των παραγόντων της τοπικής αγοράς, σε συνδυασμό με την καταγγελλόμενη απροθυμία των κυβερνητικών Βουλευτών να συναντηθούν με το Επιμελητήριο, μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στην προσπάθεια αναζωογόνησης των εμπορικών καταστημάτων, που ζητούν να ανοίγουν και τις Κυριακές κατά τις οποίες θα δένουν στο λιμάνι της πόλης πολυτελή κρουαζιερόπλοια με χιλιάδες εύπορους επιβάτες. Οι φωνές που τόσο καιρό τάσσονταν κατά της λειτουργίας της αγοράς, όλες τις Κυριακές του χρόνου, αποτελούν πλέον μικρή μειοψηφία, ενώ όσοι συνειδητοποίησαν ότι αν δεν προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα θα σβήσουν από τον οικονομικό χάρτη, έχουν απέναντί τους τη γραφειοκρατία και το μονίμως δυσκίνητο δημόσιο κάθε φορά που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το συμφέρον της αγοράς και όχι για τη ληστρική της φορολόγηση. Από την άλλη, οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές καλούνται να διαψεύσουν εμπράκτως τη βαριά κατηγορία του προέδρου του Επιμελητηρίου ότι τον αγνοούν από τον περασμένο Μάρτιο.

Γ.Λ.

Προκήρυξη

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να προκηρυχθεί η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.
Επιτέλους. Πέρασαν χρόνια…
Το σημαντικό είναι βέβαια, να γίνει και το δημοτικό θέατρο για να έχουν οι παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ στέγη…

Ε.Χ.

Εργασίες

Οργασμός εργασιών στο κέντρο του Βόλου. Λουλουδάκια, λαμπάκια, η πόλη αλλάζει όψη και πραγματικά ομορφαίνει.

Ε.Χ.

Ελκυστικό

Πώς να είναι το σχολείο ελκυστικό για τους σημερινούς 15χρονους που οι νέες τεχνολογίες είναι μέρος της καθημερινότητάς τους και στην τάξη τα μαθήματα περιορίζονται στα σχολικά βιβλία και στο μαυροπίνακα;
Η ελληνική παιδεία βρίσκεται ήδη πολλά χρόνια πίσω από τη στιγμή που οι νέες τεχνολογίες δεν έχουν υιοθετηθεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο.
Οι όποιες προσπάθειες είναι μεμονωμένες και από εκπαιδευτικούς που τιμούν το λειτούργημά τους και έχουν όρεξη να προσφέρουν νέες και πάνω από όλα ελκυστικές γνώσεις στους μαθητές τους.

Ε.Χ.

Αλληλεγγύη

Πολύ σημαντική χαρακτηρίζει ο Κώστας Λεβέντης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου την παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε, προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή της αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά όπως η Σκόπελος, που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. «Η αναστολή του μέτρου για αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ έγινε σε πρώτη φάση και θα εξετάσουμε τις περαιτέρω πρωτοβουλίες που θα υλοποιήσουμε» επεσήμανε ο ίδιος, δίνοντας το στίγμα της αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί.

Γ.Υ.

Κατέφθασαν τα αλάνια

Ο Μπουμπούκος με τη μηχανή και μετά σαν τον Κεντέρη, ο Απόστολος με το ΜΕΤΡΟ από Θεσσαλονίκη, ο Βαγγέλας με το πάσο του να ’ουμ και ο δικός μας ο Λιάκος, ακόμα τραβάει κουπί με την Αργώ.

Ζ.Ε.Ι.

Τίκα, τάκα

Βλέποντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη (στα μάτια) να μετρά τις ώρες αντίστροφα πριν τις εκλογές στη Ν.Δ. μου ’ρχεται το τραγούδι που λέει «Τίκα, τάκα, τίκα, τακ…
Ακου πως ηχεί η καρδιά μου για σένα…».

Ζ.Ε.Ι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου