ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνδράμει

συνδράμει-287978

«Προσπαθούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο» ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Σκοπέλου Μάχη Κλωνάρη, περιγράφοντας εύγλωττα τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανασυγκρότηση του νησιού. «Με πολύ λίγα εφόδια, προσπαθούμε να κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά» πρόσθεσε η ίδια αντιδήμαρχος, η οποία, σημειωτέον, συνδράμει ακούραστα το δύσκολο έργο της αποκατάστασης της καθημερινής λειτουργίας του νησιού.

Γ.Υ.

Συνεργασία

Σημαντικό εφόδιο σε κάθε δύσκολη στιγμή είναι η συνεργασία, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα στη Σκόπελο και στα σημαντικά αποτελέσματα που επιφέρουν οι συντονισμένες προσπάθειες. Είναι σημαντικό να συνεργάζονται οι τοπικές δυνάμεις, όχι μόνο σε επίπεδο φορέων, αλλά, κυρίως, σε επίπεδο ανθρώπων, προκειμένου να κλείσουν οι βαθιές πληγές που άνοιξε η θεομηνία.

Γ.Υ.

Θέλουν να βοηθήσουν, αλλά…

Αν καθίσουν και παρακολουθήσουν τι συμβαίνει τοπικά με Επιμελητήριο και ΟΕΒΕΜ για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν για την ενίσχυση των πληγεισών επιχειρήσεων στη Σκόπελο, θα… κλαίνε για δεύτερη φορά. Ευτυχώς, που δεν έχουν το χρόνο. Δεν φτάνει οι άνθρωποι που υπέστησαν πόσες ζημιές, έχουν τους παραγωγικούς φορείς του Νομού να προβληματίζονται ποιος θα βγάλει πρώτος ή δεύτερος ανακοίνωση για την επίσκεψη του κλιμακίου στη Σκόπελο. Ποιος πήρε πρώτος ή δεύτερος την πρωτοβουλία να πάει στο νησί. Ποιοι κάθισαν ή απουσίαζαν από το τραπέζι στη σύσκεψη. Αυτοί οι παραγωγικοί φορείς θα τους βοηθήσουν διαδικαστικά; Εχουν, πάντως, καλή πρόθεση!

Κ.Μ.

Οσοι σώθηκαν, σώθηκαν

Εκαναν το βήμα και πήραν την απόφαση να βοηθήσουν τους ασφαλισμένους επιχειρηματίες με οφειλές, να μπορέσουν να μπουν σε κάποια ρύθμιση και να πάρουν σύνταξη. Φαίνεται και πάλι όμως ότι κάτι δεν σκέφτηκαν καλά. Τουλάχιστον ο αριθμός των αιτήσεων αυτό δείχνει. Εκτός αν διαμαρτύρονται οι φορείς χωρίς να έχουν στοιχεία. Θα δώσουν πάλι παράταση; Θα κάνουν κάποια διόρθωση; Πάντως, η βοήθεια που περίμεναν οι ασφαλισμένοι με οφειλές σε ηλικία συνταξιοδότησης τους έδωσε μικρή ανάσα.

Κ.Μ.

Ξεμάτιασμα

Είκοσι μία ημέρες, το Κέντρο Υγείας στη Ζαγορά θα εφημερεύει. Για τόσες ημέρες, επαρκούν οι υπηρετούντες γιατροί.

Τις υπόλοιπες δέκα ημέρες του Οκτωβρίου, το Κέντρο Υγείας από το μεσημέρι και μετά θα κλειδώνει, ενώ κάποιες ημέρες θα έχει 24ωρο λουκέτο.

Δηλαδή αν κάποιος ασθενήσει σε περιόδους μη εφημέρευσης, ιατρική περίθαλψη δεν υπάρχει.

Ξεμάτιασμα κι ας πιει και λίγο Αγιασμό.

Α.Φ.

Προσωπικές ευθύνες

Κάποιος έχει την ευθύνη που φτάσαμε λίγες ημέρες πριν το κλείσιμο του ΕΣΠΑ και από τα 12 εκατ. ευρώ για έργα στον τομέα υγείας στη Θεσσαλία (Πανεπιστημιακό και Γενικό Νομαρχιακό Λάρισας), έχει απορροφηθεί μόλις ένα εκατομμύριο.

Επιτροπές παρακολούθησης, διαχειριστικές αρχές αλλά και οι διοικήσεις των δύο Νοσοκομείων, φαίνεται ότι θα πρέπει να εξηγήσουν πως φτάσαμε στο σημείο να κινδυνεύουν έργα να μην χρηματοδοτηθούν.

Κανείς δεν γνώριζε τίποτα;

Ξαφνικά από την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2007-2013 τώρα προκύπτουν υστερήσεις;

Οι ετήσιοι απολογισμοί με τα χαμόγελα και τα success stories, μάλλον δεν είχαν απόλυτη σχέση με την πραγματικότητα.

Ποιος θα απολογηθεί τώρα στον κάθε φορολογούμενο για την ανικανότητά του να προχωρήσουν τα έργα στην ώρα τους και σήμερα να έχουν επενδυθεί 12.000.000 στη δημόσια Υγεία της Θεσσαλίας;

Κυρίως, ποιος θα χρεωθεί τις απώλειες τόσων εκατομμυρίων;

Κάτι σημαντικό. Οι αποπροσανατολιστικές εξυπνάδες για τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει τώρα το υπουργείο, ας εκλείψουν.

Εκτός κι αν υπονοούν το υπουργείο Δικαιοσύνης…

Α.Φ.

Αξιέπαινη πρωτοβουλία

Την άμεση κινητοποίηση του προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, προκάλεσε η πρωτοβουλία στελεχών Διοίκησης να περιοδεύσουν σε όλες τις υπηρεσίες με μια κάλπη ζητώντας από το προσωπικό να …ψηφίσει ανθρωπιά.

Συγκεκριμένα οι κυρίες Φωτεινή Βακάλη και Νίκη Διαματά, διαχρονικές συνεργάτες του Διοικητή των δύο Νοσοκομείων κ. Κων. Καραμπάτσα, με θητεία και στο Γ.Ν. Βόλου, ευαισθητοποιήθηκαν από το κάλεσμα φορέων για την οικονομική ενίσχυση 6χρονης από το Βόλο που πρέπει να υποβληθεί σε πολυέξοδη επέμβαση καρδιάς.

«Καταθέστε την αγάπη σας για τη μαθήτρια Βασιλική – Αποστολία» είναι η παρότρυνση των δύο διοικητικών υπαλλήλων προς το υπόλοιπο προσωπικό και θα συνεχίσουν τις περιοδείες σε κλινικές και υπηρεσίες μέχρι αύριο Παρασκευή, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη συγκομιδή ανθρωπιάς.

Να τρέχεις με ένα κουτί στη Λάρισα να μαζεύεις χρήματα για ένα παιδάκι που έχει ανάγκη στο Βόλο, δεν το λες και μικρό, καθημερινό.

Ποιος δεν τις ευχαριστεί;

Α.Φ.

Νότες αλληλεγγύης

Τα αντανακλαστικά της κοινωνικής μας ευαισθησίας και της στήριξης προς τα καραβάνια των προσφύγων που καταφθάνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα πλέον στην περιοχή, καλείται να δείξει η τοπική κοινωνία που με την παρουσία της στη μεθαυριανή συναυλία της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας, για την ενίσχυσή τους με τρόφιμα, θα αποδείξει και πάλι πόσο ξένες με την κουλτούρα μας είναι οι ακραίες φωνές της μισαλλοδοξίας, του φασισμού και της ξενοφοβίας. Τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν θα καλύψουν βασικές ανάγκες των δοκιμαζομένων συνανθρώπων μας οι οποίοι έρχονται να υπενθυμίσουν σε ένα λαό που έζησε το μαρτύριο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, ότι όσο υπάρχουν στον πλανήτη θρησκευτικός φανατισμός και εμφύλιοι πόλεμοι που αντιμετωπίζονται με απάθεια από τις λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις, τόσο θα μεγαλώνει ο τραγικός κατάλογος των αθώων θυμάτων. Στο χέρι μας είναι να βοηθήσουμε εμπράκτως ανάλογες πρωτοβουλίες και να στείλουμε το δικό μας μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Γ.Λ.

Ανικανότητα ή αδιαφορία

Οι γιατροί στο νοσοκομείο του Βόλου και τα κέντρα υγείας του νομού δεν αγωνιούν μόνο για την οριακή κατάσταση από πλευράς ελλείψεων ιατρικού προσωπικού στην περιφέρεια αλλά και για την εφιαλτική προοπτική να αναστείλουν τη λειτουργία τους ολόκληρες κλινικές στο «Αχιλοπούλειο», εξαιτίας της αποχώρησης στο τέλος του χρόνου 20 επικουρικών γιατρών, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στα τέλη Δεκεμβρίου. Οσο δεν βλέπουν από το υπουργείο Υγείας και την 5η Υγειονομική Περιφέρεια να δραστηριοποιούνται για την κάλυψη αυτών των κενών, τόσο τους ζώνουν τα φίδια! Δυστυχώς δεν δείχνει την ίδια αγωνία το πολιτικό προσωπικό που είτε αγνοεί τα προβλήματα, είτε κάνει πως τα αγνοεί, είτε (και αυτό είναι το χειρότερο) αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει.

Γ.Λ.

Παρούσα

Παρούσα και χθες, στη διάρκεια εκδήλωσης της ισχυρής νεροποντής, ήταν η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων του Βόλου.
Μέλη της βγήκαν εν μέσω καταρρακτώδους βροχής στους δρόμους, συνδράμοντας συνεργεία του Δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ στην απόφραξη φρεατίων από φερτές ύλες.
Εθελοντές παντού και πάντα τα μέλη της ΛΕΔ.

Ε.Χ.

Μείωση

Δραστική μείωση του αριθμού των αποσπάσεων εκπαιδευτικών, αρχής γενομένης από τα κόμματα, την αυτοδιοίκηση, την εκκλησιαστική διοίκηση, καθώς και άλλους φορείς κρατικής διοίκησης, από τη σχολική χρονιά 2016-2017, ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.
Και αυτό είναι σωστό. Γιατί κάθε χρόνο υπάρχουν κενά στις έδρες διδασκαλίας και ολόκληρα τμήματα δεν έχουν το δάσκαλό τους, ωστόσο εκπαιδευτικοί υπηρετούν σε άλλες θέσεις, αντί μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Ε.Χ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου