ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ασφάλιση θεάτρων

ασφάλιση-θεάτρων-280660

Στην ασφάλιση του Θεάτρου της Παλιάς Ηλεκτρικής, του Αχιλλείου και του χειμερινού Δημοτικού Θεάτρου Ν. Ιωνίας, προχωρά ο ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.
|«Σε χώρους που μπαίνουν 300 και 400 άτομα κάθε φορά είναι απαράδεκτο και παράνομο να μην υπάρχει ασφάλεια αστικής ευθύνης σε περίπτωση που δημιουργηθεί το παραμικρό ατύχημα, από υλικές ζημιές μέχρι σωματικές βλάβες», ανέφερε ο Πρόεδρος του οργανισμού, Γ. Βλιώρας.
Μάλιστα η ασφάλεια γίνεται για δεύτερη φορά. Πρώτη φορά ήταν πέρυσι όταν ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη του οργανισμού. Κανείς πιο μπροστά δεν είχε σκεφθεί τον κίνδυνο ατυχημάτων…

Ε.Χ.

Θετικά

Θετικά εξετάζει ο Δήμος Βόλου την παροχή οικονομικής βοήθειας προς το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας προκειμένου να διασφαλιστεί το δεκατιανό σε 16 μαθητές του σχολείου που δεν έχουν να αγοράσουν ούτε ένα κουλούρι.
Το αίτημα του σχολείου που αγωνιά για τους μαθητές του φαίνεται ότι βρήκε ευήκοα ώτα και αναμένεται να ικανοποιηθεί με απόφαση που θα ληφθεί σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου.
Απομένει η καταγραφή του προβλήματος του υποσιτισμού στο σύνολο των σχολείων, προκειμένου να εξεταστεί ολοκληρωμένη λύση για το πρόβλημα που σε τέτοιες εποχές δεν πρέπει να μπαίνει κάτω από το χαλί.

Ε.Χ.

Σε αναμμένα κάρβουνα

Οδυνηρές συνέπειες εκτιμάται ότι θα έχει για τον κλάδο των περιπτερούχων το μέτρο για την απώλεια αδειών σε περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη, που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο. Ο κλάδος είναι κυριολεκτικά σοκαρισμένος. Η Διοίκηση της Ενωσης Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταβαίνει σήμερα εκτάκτως στην Αθήνα για να συναντηθεί με τη ΓΣΕΒΕΕ και άλλα Σωματεία με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Κουρουμπλή. Ο κλάδος λέει ότι η απώλεια των αδειών σε περίπτωση θανάτου των ιδιοκτητών θα έχει καταστροφικό αποτέλεσμα όχι μόνο για τους περιπτερούχους, αλλά και τις καπνοβιομηχανίες, τους αντιπροσώπους, τους χονδρέμπορους και θα υπάρξει μεγάλο κύμα απολύσεων.

Κ.Μ.

Περί άλλων τυρβάζουν

Θα σκάσουν βόμβες στην αγορά με «θύματα» μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προειδοποιεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης αν αλλάξει το καθεστώς των 100 δόσεων και δεν ληφθούν μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ανάλογες είναι οι προειδοποιήσεις της ΟΕΒΕΜ, των Εμπόρων, των Περιπτερούχων. Φαίνεται όμως ότι δεν ιδρώνει το αυτί τους. Αυτός ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος.

Κ.Μ.

Ψυχογράφημα

Η συζήτηση στις Επιτροπές εξελίσσεται με τρόπο τέτοιο που να μεταδίδει μια εικόνα τελείως διαφορετική εκείνης που υπήρχε τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον, ως κυβέρνηση, ζητεί την υπερψήφιση μνημονιακών μέτρων, επισημαίνοντας ότι την ελληνική πολιτική σκηνή παρακολουθούν με ενδιαφέρον οι εταίροι, ενώ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, καταγγέλλουν τη σκληρότητα των προτεινόμενων μέτρων. Μιλάμε τώρα για ομαδική ψυχοθεραπεία.

Β.Κ.

Κακώς απουσίαζαν

Μπορεί το σωματείο της ΒΙΣ να ήταν δικαιολογημένο καθώς βρίσκονταν όλοι στην Αθήνα, όμως σε μία κινητοποίηση που γίνεται για συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τους απεργούς στη ΒΙΣ αλλά και στους εργαζόμενους της Χαλυβουργίας δεν νοείται να απουσιάζουν οι ίδιοι που θίγονται. Μεγάλο λάθος που δεν έδωσαν το παρόν στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν τα ταξικά σωματεία του ΠΑΜΕ Μαγνησίας. Οσο παραμένουν κολλημένοι σε παραταξιακά στερεότυπα, ελπίδα για τους εργάτες δεν υπάρχει. Και αυτό αφορά όλες τις πλευρές και όλες τις παρατάξεις.

Β.Κ.

Οι …χαμένες προτομές

Η προτομή της Βέμπο από την πλατεία Δημαρχείου, η προτομή του Χριστόδουλου από την Πλατεία Αγ. Νικολάου, παλιότερα άλλες προτομές στο πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου ή στην Πλ. Ελευθερίας, βρέθηκαν κατά καιρούς στο στόχαστρο …φιλότεχνων κλεπτών και κάποιες φορές και βανδάλων.
Με διαφορετικές αφετηρίες και σκοπιμότητες, οι δράστες κατάφεραν να φύγουν με μια γλυπτή κεφαλή, να την στερήσουν από την πόλη και τους επισκέπτες της και να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα των τοπικών φορέων να αποκαταστήσουν τα σημεία μνήμης.

Α.Φ.

Κάτω από το όριο της φτώχειας 452.000 μαθητές

Μεγαλύτερο του 55% εκτιμάται το ποσοστό των μαθητών στα σχολεία της χώρας, τους οποίους απειλεί η επισιτιστική ανασφάλεια, με σοβαρές συνέπειες στη σωματική και ψυχική τους υγεία, τη μαθησιακή διαδικασία και τη νοητική τους ανάπτυξη.
Η επισιτιστική ανασφάλεια στα ελληνικά σχολεία, με λιποθυμίες πεινασμένων μαθητών, εμφανίστηκε ως φαινόμενο που έπαιρνε ανησυχητικές διαστάσεις στην αρχή της κρίσης και των μνημονίων. Σήμερα, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, βαίνοντας μάλιστα διογκούμενο.
Ο εκτιμώμενος αριθμός μαθητών οι οποίοι διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας ανέρχεται σε 452.000, με βάση στοιχεία του 2014. Ο αριθμός αυτών που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα υψηλή επισιτιστική ανασφάλεια ανέρχεται σε 222.000. Ενας στους έξι μαθητές αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και ένας στους τέσσερις, προβλήματα συναισθηματικής υγείας.
Κανένα παιδί πεινασμένο στο σχολείο, μπορεί να είναι το στοίχημα και στο Βόλο, στη Μαγνησία αρκεί οι φορείς να υπερβούν αυτοπεριορισμούς ασφαλείας και εγωισμούς και να στοχεύσουν όλοι μαζί.

Α.Φ.

Επιχειρηματικός χειμώνας

Εντείνονται τις τελευταίες ημέρες οι ανησυχίες στην τοπική αγορά για τις συνέπειες στις μικρές κυρίως επιχειρήσεις μεταποιητικού χαρακτήρα, από το επερχόμενο «κανόνι» σε τουλάχιστον δύο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και έχουν αναπτύξει σημαντική οικονομική συνεργασία με πολλά καταστήματα. Ολοι φοβούνται τις επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη που θα οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες για τους δικούς τους λόγους ανέπτυξαν οικονομική σχέση εξάρτησης με τις συγκεκριμένες αλυσίδες. Οσοι προβλέπουν ότι η εικόνα της τοπικής αγοράς λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα είναι εντελώς διαφορετική επί τα χείρω, μάλλον θα δικαιωθούν. Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το συνεχιζόμενο αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ των επιχειρήσεων που κλείνουν και αυτών που τίθενται σε λειτουργία καθώς βέβαια και την ψήφιση αποφάσεων με εκδικητικό χαρακτήρα για την πραγματική οικονομία, όπως η συρρίκνωση του αριθμού των 100 δόσεων προς την εφορία.

Γ.Λ.

Σωτήρια αντανακλαστικά

Η άμεση αντίδραση της σχολικής κοινότητας του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας
σε συνδυασμό με την κατ’ αρχήν θετική αντίδραση της δημοτικής αρχής Βόλου δημιουργούν σημαντικές προσδοκίες ότι θα αντιμετωπιστεί και μάλιστα άμεσα το οξύ πρόβλημα υποσιτισμού στις τάξεις των μαθητών του σχολείου. Το 2ο ΕΠΑΛ δεν είναι το μοναδικό σχολείο στη Μαγνησία που αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα, είναι όμως το μόνο μέχρι στιγμής τουλάχιστον που δημοσιοποίησε με θάρρος και αξιοπρέπεια ότι ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός εφήβων αδυνατεί να αγοράσει ακόμη και ένα κουλούρι από το κυλικείο. Σε ανάλογες περιπτώσεις η απόκρυψη του προβλήματος ή η αδιαφορία στην αντιμετώπιση του προκειμένου να μην πληγεί το κύρος του σχολείου, αποτελούν μέρος του προβλήματος των υποσιτισμένων μαθητών στα ελληνικά σχολεία.

Γ.Λ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου