ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Παρέμβαση

παρέμβαση-273016

Τις εργασίες του συνέδριου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων παρακολουθεί ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, μεταφέροντας τα προβλήματα των επαγγελματιών της Μαγνησίας. Τα αιτήματα είναι κοινά και η επίλυσή τους, υπόθεση όλων των ξενοδόχων, με κυριότερη τη διασφάλιση της συνέχισης της πορείας των επιχειρήσεων.

Γ.Υ.

Δεν περνά μόνο από το χέρι τους

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η σχολική βία στο σχολείο και δυστυχώς πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο είναι δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς. Η εκπαιδευτική κοινότητα το παρακολουθεί στενά και όπου μπορεί παρεμβαίνει. Δεν μπορεί όμως και δεν περνά μόνο από το χέρι της για να το αντιμετωπίσει. Τα μαθήματα κάποτε τελειώνουν. Πρέπει και οι γονείς να συμβάλουν με τη δική τους συμπεριφορά.

Κ.Μ.

Πίνουν καφέ

Γεμάτες είναι κάθε πρωί οι καφετέριες στο κέντρο της πόλης λες και είναι γιορτή. Παντού στο λιμάνι, δίπλα από το εμπορικό κέντρο, στον Αγιο Κωνσταντίνο τα καφέ σφύζουν από ζωή. Νέοι, ζευγάρια, οικογένειες ολόκληρες κάθονται για καφέ. Είναι να αναρωτιέται πλέον κανείς πότε δουλεύει κανείς σε αυτήν την πόλη….

Κ.Μ.

Ομιλία στο Βόλο

Την Παρασκευή το βράδυ θα βρίσκεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο Βόλο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο κ. Τζιτζικώστας θα πραγματοποιήσει «προεκλογική ομιλία» στο Βόλο, ενώ το Σάββατο διοργανώνεται ομιλία του και στη Λάρισα. Η ομιλία στο Βόλο γίνεται μετά από παρότρυνση φίλων και γνωστών καθώς η σύζυγος του Ελεάνα έλκει την καταγωγή της από την περιοχή και ειδικότερα από τη Νέα Αγχίαλο.

Β.Κ.

Χωρίς σεβασμό

Με πολύ μεγάλο παράπονο ο αγαπητός Χαρ. Τσιμάς μετέφερε στη στήλη το παράπονό του για την απαράδεκτη συμπεριφορά της οποίας έγινε αποδέκτης όταν επισκέφτηκε ιατρείο της πόλης του Βόλου. Ηταν τόση δε η έκπληξή του για τον αγενή τρόπο που «εισέπραξε» από ιδιώτη λειτουργό της ιατρικής, που συνομιλώντας με τη στήλη, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το πώς μπορεί ένας άνθρωπος ελαφρά την καρδία να μιλά απαξιωτικά σε έναν μεγαλύτερο του και να μην σέβεται όχι την προσφορά του στην πόλη (αυτή μπορεί να μη την γνωρίζει) αλλά τα άσπρα του μαλλιά. Δυστυχώς υπάρχουν και οι κακοί επαγγελματίες.

Β.Κ.

Σταθερότητα

Την ανάγκη διατήρησης κλίματος ηρεμίας και πολιτικής σταθερότητας επεσήμανε για μια ακόμη φορά ο τουριστικός πράκτορας Αλέκος Ευσταθίου. Ο ίδιος επιχειρηματίας ανέφερε ότι η κίνηση της επόμενης σεζόν θα εξελιχθεί με θετικό πρόσημο και ανοδική τάση εάν διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας. Κατά γενική ομολογία ο τουρισμός και οι πολιτικές εξελίξεις είναι συγκοινωνούντα δοχεία και το ένα, επηρεάζει το άλλο.

Γ.Υ.

Δυσφημείται ο Βόλος

Οι νέες καταγγελίες των φιλοζωικών οργανώσεων για τον τρόπο λειτουργίας του δημοτικού κυνοκομείου εκθέτουν ανεπανόρθωτα την πόλη και τορπιλίζουν την όποια προσπάθεια καταβάλλεται ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα. Από τη στιγμή που ο δήμος επιμένει ότι η λειτουργία του κυνοκομείου είναι σωστή και οι φιλόζωοι υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο, ενώ ταυτόχρονα έχει ξεσπάσει ένας ανελέητος πόλεμος ανακοινώσεων και απαξιωτικών χαρακτηρισμών, η μοναδική επιλογή είναι η παρέμβαση της δικαιοσύνης έτσι ώστε να τεθούν κανόνες και στη μια και στην άλλη πλευρά. Οι επιλογές τους είναι δεδομένες και οι αρμοδιότητές τους συγκεκριμένες. Οι μεν ανέλαβαν την ευθύνη επίλυσης ενός πολυσύνθετου προβλήματος και οι δε έχουν θεσμοθετημένη υποχρέωση να ασκούν έλεγχο. Ωστόσο η εικόνα της πόλης και η αξιοπρέπεια των κατοίκων της πλήττονται σε πανελλαδικό επίπεδο και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Γ.Λ.

Νέος θάλαμος αερίων

Οι φορείς που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και το φετινό χειμώνα, απευθύνονται τόσο προς τους πολίτες όσο και προς την επίσημη πολιτεία ζητώντας τη λήψη μέτρων που θα προστατεύσουν τον αέρα που αναπνέουμε. Διατηρούμε πάντως μεγάλες επιφυλάξεις για το βαθμό ανταπόκρισης και της μιας και της άλλης πλευράς σε αυτή την έκκληση, καθώς οι πολίτες αφενός εξακολουθούν και αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα τα οποία δεν τους επιτρέπουν να στραφούν σε φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές θέρμανσης, ενώ η πολιτεία από την άλλη συρρικνώνει αντί να διευρύνει τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου, σε μια περίοδο που το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πιο φτηνό από τα ρυπογόνα ξύλα!

Γ.Λ.

Απωστικοί ηγεμονισμοί

Επιμένουν σε ένα αναχρονιστικό, σχεδόν τσαρικό μοντέλο, όσοι επικαλούνται δάφνες, αστέρια και μετάλλια από τα πεδία των κοινωνικών μαχών και σε κάθε περίπτωση, θέλουν να επιβληθούν ηγεμονικά.
Λογικό είναι οι αγκυλώσεις και οι ακινησίες πνεύματος και άκρων να προκαλούν αγωνίες αλλά κάποια στιγμή γίνονται κουραστικά αναποτελεσματικές.
Τα ίδια πάλι στις διαβουλεύσεις φορέων του πρωτογενούς τομέα που πλήττεται από τα νέα φορολογικά μέτρα.
Διλήμματα του τύπου ή έρχεστε πίσω μου, από μένα δηλαδή που ξέρω (λέμε) να δίνω αγώνες ή είστε προβακάτορες, απορρίπτονται αυτόματα και δημιουργούν συνθήκες για νέους συσχετισμούς, νέες κινήσεις, νέες ελπίδες χωρίς προσημειώσεις.
Σωματεία, σύνδεσμοι, συνδικαλιστές του πρωτογενούς τομέα στη Μαγνησία, χαράζουν νέα μονοπάτια και σύντομα ανακοινώνουν νέα Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.
Σε αναμονή…

Α.Φ.

H Σουηδία γίνεται η πρώτη χώρα (μετά από εμάς) χωρίς μετρητά

Την ώρα που οι ηλεκτρονικές πληρωμές μόλις που αρχίζουν να παίρνουν τα πάνω τους στην Ελλάδα, η πρωτοπόρος Σουηδία ετοιμάζεται για το επόμενο, ιστορικό βήμα: τη σχεδόν πλήρη κατάργηση των μετρητών.
Σε μια χώρα όπου οι χρεωστικές κάρτες χρησιμοποιούνται ακόμα και για τα μικρότερα ποσά, τα μετρητά που βρίσκονται σε κυκλοφορία περιορίζονται σήμερα στις 80 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 8 δισ. ευρώ), μια σημαντική μείωση σε σχέση με μόλις πριν από έξι χρόνια, όταν κυκλοφορούσαν στην αγορά 106 δισ. κορώνες.
«Από το ποσό αυτό, μόνο το 40 με 60 τοις εκατό βρίσκονται πραγματικά σε κυκλοφορία» έδειξε η μελέτη του KTH. Τα υπόλοιπα μετρητά βρίσκονται καταχωνιασμένα σε σπίτια ή τραπεζικές θυρίδες ή κυκλοφορούν στην παραοικονομία.
Πέρα από τις κάρτες και τις υπηρεσίες e-banking, ένα σημαντικό εργαλείο που επιταχύνει τη μεταμόρφωση της χώρας είναι το Swish, μια εφαρμογή, ένα app που αναπτύχθηκε από μεγάλες σουηδικές και δανέζικες τράπεζες και επιτρέπει άμεσες πληρωμές μεταξύ ιδιωτών και επαγγελματιών σε πραγματικό χρόνο.
Στη Σουηδία έχουν όμως μετρητά και δεν τα χρησιμοποιούν. Εμείς περιορίζουμε τα μετρητά καθώς δεν υπάρχουν μετρητά.
Διαφορά δεκαετιών…

Α.Φ.

Συρρίκνωση

Μελέτη της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας) που καταγράφει τα κόστη λειτουργίας των Πανεπιστημίων έρχεται να καταδείξει επίσημα, αυτό για το οποίο φωνάζουν οι Πρυτάνεις κι έχει να κάνει με τη συρρίκνωση των προϋπολογισμών σε αντίθεση με την αύξηση των αναγκών που προκύπτουν από την αύξηση του φοιτητικού δυναμικού.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το 2009 είχε 5.610 φοιτητές και το μέσο ετήσιο κόστος ανά φοιτητή ανερχόταν στις 7.300 ευρώ, όταν το 2011 με 6.470 φοιτητές το μέσο ετήσιο κόστος ανά φοιτητή περιορίστηκε στις 5.436 ευρώ.
Και φυσικά οι πόροι συρρικνώνονται και για το 2016 προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολη η κάλυψη ακόμη και των στοιχειωδών λειτουργικών δαπανών.

Ε.Χ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου