ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μακροπρόθεσμα

μακροπρόθεσμα-269815

Μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σε ό,τι αφορά τον τουριστικό σχεδιασμό ζήτησε στη χθεσινή συνεδρίαση για την παρουσίαση του προγράμματος τουριστικής προβολής του δήμου Βόλου, ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης.

«Στον τουρισμό πρέπει να κοιτάμε μπροστά», είπε χαρακτηριστικά και έδειξε προς την πλευρά της Κίνας, μιας ανερχόμενης τουριστικής αγοράς, όπου πρέπει να κάνει άνοιγμα ο Δήμος Βόλου για να τονώσει τον εισερχόμενο τουρισμό.

Ε.Χ.

Νέα ήθη

Νέα ήθη στις συνεδριάσεις της ΕΛΜΕ Μαγνησίας. Δεν επιτράπηκε η λήψη φωτογραφίας από τη χθεσινή πρώτη για το νέο σχολικό έτος γενική συνέλευση των καθηγητών.

Τους πείραξε που θα αποτυπωνόταν από το φωτογραφικό φακό το ανύπαρκτο ενδιαφέρον και η ανύπαρκτη συσπείρωση του κλάδου γύρω από το συνδικαλιστικό τους κίνημα, παρά τα οξεία προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι και τα σχολεία.

Φυσικά η συσπείρωση ήταν πάντα σημείο προβληματισμού για την τοπική ΕΛΜΕ. Ποτέ όμως, μα ποτέ, δεν απαγορεύτηκε η δημοσιογραφική και φωτογραφική κάλυψη των συνεδριάσεων των γενικών συνελεύσεων, ακόμη και των διοικητικών συμβουλίων της ένωσης λειτουργών μέσης εκπαίδευσης.

Αυτά είναι νέα ήθη, που ιδίως σε εκπαιδευτικούς δεν ταιριάζουν.

Ε.Χ.

Εμειναν με τις υποσχέσεις

Το ένα δεύτερο του μόνιμου προσωπικού φτάνει σε αριθμό το εργολαβικό προσωπικό που απασχολείται στο λιμάνι Βόλου. Πλέον οι μόνιμοι εργαζόμενοι έφτασαν τους 41 από 110 πριν δέκα χρόνια, ενώ το εργολαβικό προσωπικό μετρά 20 άτομα! Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας δεσμεύτηκε στο Σύλλογο εδώ και μήνες ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα με τις ελλείψεις στο τεχνικό προσωπικό, όμως φαίνεται ότι τον πρόλαβαν οι εξελίξεις.

Κ.Μ.

Θολό τοπίο

Αντίκτυπο και στα Δικαστήρια έχει η ανακατωσούρα με το συνταξιοδοτικό. Χθες δικάζονταν στο Τριμελές υπόθεση με δύο συνταξιούχους που είχαν ενστάσεις για την ορθή ενημέρωση της νομοθεσίας από την Υπηρεσία τους. Οι συνεχείς αλλαγές στα όρια ηλικίας και στις περικοπές οδηγούν ασφαλισμένους να σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν και στη συνέχεια να θέλουν να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους ανάλογα με τις εκάστοτε ανακοινώσεις. Και δυστυχώς οι αλλαγές δεν σταματούν με αποτέλεσμα κανείς να μην είναι σίγουρος για τίποτα.

Κ.Μ.

Σε αναμονή

Εν αναμονή της χρηματοδότησης του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, ο οποίος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ο κ. Βασιλούδης αναμένει την υλοποίηση της προφορικής δέσμευσης του υπουργού Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή και των συναρμόδιων Υπουργών, για οικονομική ενίσχυση του νησιού, που επλήγη από την πρόσφατη θεομηνία, προσβλέποντας στην άμεση ανταπόκριση της πολιτείας.

Γ.Υ.

Αλληλεγγύη

«Υπάρχει αλληλοϋποστήριξη και αλληλεγγύη μεταξύ μας» όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Μαίρη Διαμάντη, αναφερόμενη στις κοινές προσπάθειες που αναπτύσσουν οι δυνάμεις του νησιού. «Τα προβλήματα είναι κοινά και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι για την επίλυσή τους» σημείωσε η ίδια επαγγελματίας, υπενθυμίζοντας την διαχρονική σημασία της ισχύος εν τη ενώσει.

Γ.Υ.

Απαράδεκτος

Εάν όσα απαράδεκτα εκστόμισε χθες ο Ν. Φίλης είχε τολμήσει να τα πει κανένας άλλος υπουργός, άλλης κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε ξεσηκώσει «θεούς και δαίμονες». Χθες κανείς δεν μίλησε. Κανείς δεν βγήκε να κατακεραυνώσει τον υπουργό Παιδείας που αγκυλωμένος σε απίστευτες ιδεοληψίες έβαλε κατά όσων πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, λες και είναι όλοι πάμπλουτοι. Θα έπρεπε ήδη να τον έχουν αποπέμψει όχι μόνο για την άποψη που εξέφρασε αλλά και για το στυλάκι που πλασάρει, λες και απευθύνεται στους συντρόφους του.

Β.Κ.

Αυτοκριτική… αλλά

Αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει την αυτοκριτική του ο συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ Στ. Κουτσιμπάλης για το γεγονός ότι εδώ και χρόνια τα συνδικάτα με λάθος τρόπο αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε ασφαλιστική μεταρρύθμιση χωρίς να καταθέτουν βιώσιμες προτάσεις με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο μη περαιτέρω και χωρίς καμία διαβούλευση να θέλει τώρα η κυβέρνηση να μας «φορτώσει» από πέντε μέχρι και 10 χρόνια επιπλέον εργασίας. Η αυτοκριτική όμως μόνο δεν φτάνει. Χρειάζεται και προτάσεις.

Β.Κ.

Ούτε στο …κρυφό σχολειό

Στην ερώτηση «γιατί συρρίκνωσες το συνδικαλιστικό κίνημα», «γιατί αποτρέπεις τους εργαζόμενους από τη συμμετοχή σε συλλογικές διαδικασίες», κάποιοι στην ΕΛΜΕ Μαγνησίας, φαίνεται να ρίχνουν την μπάλα έξω από το γήπεδο, να δείχνουν στην κερκίδα.
Τα ισχνά ποσοστά συμμετοχής σε όσες απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν συμμετάσχει, η αδυναμία προσέλκυσης εκπαιδευτικών στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ με συνέπεια να μην επιτευχθεί απαρτία, δεν βαραίνουν ούτε το τυπογραφείο που δεν τύπωσε προσκλήσεις, ούτε τους δημοσιογράφους που καταγράφουν τις εξελίξεις.
Στο χθεσινό παρεάκι των είκοσι περίπου εκπαιδευτικών από όλη τη Μαγνησία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Γενικής Συνέλευσης (πάλι καλά που δεν την οργάνωσαν εντός ωραρίου), η απογοήτευση ήταν εμφανής καθώς οι συνάδελφοί τους, τους γύρισαν και πάλι την πλάτη.
Ο εκνευρισμός τους εκδηλώθηκε προς τα ΜΜΕ στα οποία απαγόρευσαν στη λήψη φωτογραφιών από τη συγκέντρωση σε δημόσιο χώρο (3ο Γυμνάσιο), ενώ οι …δημοκρατικές αξίες τους έφτασαν στο σημείο να καταγγέλλουν συμπεριφορές και ενέργειες, πρόσωπα και πράξεις της Διοίκησης, αλλά να ζητούν να μην δουν το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες.
Αν στα παραπάνω, συνεκτιμήσει κανείς ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν προέρχονται από δήθεν οπισθοδρομικά στοιχεία αλλά από «αγωνιστές», προοδευτικάρες, πρώτη φορά αριστερά και άλλα με τον Τοτό, τότε οι απαντήσεις για την κατάντια του συνδικαλισμού προκύπτουν αυτόματα.

Α.Φ.

Εκκωφαντική σιωπή

Προκαλεί μεγάλη εντύπωση η απαθής στάση με την οποία αντιμετωπίζουν τις αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών φροντιστηρίων και των συλλόγων γονέων στο Βόλο. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι οι δεύτεροι προσδοκούν σε εξαίρεση συγκεκριμένων ιδιωτικών σχολείων από το σχετικό νόμο. Οσοι τους έδωσαν ανάλογες υποσχέσεις πρέπει να έχουν μεγάλο θράσος, ενώ και όσοι ελπίζουν ότι θα εξαιρεθούν από την επερχόμενη φορολογική λαίλαπα προφανώς ματαιοπονούν. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση δεν υπάρχουν αντιδράσεις, απέναντι σε ένα μέτρο που έχει ξεσηκώσει τους αντίστοιχους συλλόγους σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Στο Βόλο εξακολουθούμε να κινούμαστε στους δικούς μας ρυθμούς της αδράνειας, της απραξίας και της μοιρολατρίας.

Γ.Λ.

Αγανάκτηση στα λόγια;

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς βρίσκονται αυτή την περίοδο επί ποδός. Ισως να πρόκειται για την πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου που όλοι ανεξαιρέτως οι επαγγελματικοί κλάδοι βράζουν από αγανάκτηση κατά της κυβέρνησής τους, αλλά την ίδια στιγμή ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό ψηφοφόρων από τις παραπάνω τάξεις την στήριξε με την ψήφο του στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία, ενώ ήξερε τί τους περιμένει μετά τις εκλογές. Τώρα που ήρθε η ώρα του λογαριασμού, η οργή τους για τα επερχόμενα φορολογικά μέτρα ξεχειλίζει, τουλάχιστον στα λόγια. Σε λίγες ήμερες έρχεται η ώρα να αποδειχτεί στην πράξη, αν όντως αυτό το κύμα δυσαρέσκειας ενάντια σε αποφάσεις που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας μπορεί να μεταφραστεί σε ογκώδη συλλαλητήρια. Διαφορετικά οι κυβερνόντες δεν πρόκειται να πάρουν το κατάλληλο μήνυμα και θα συνεχίσουν να πιστεύουν ότι εφόσον επανεξελέγησαν με άνεση, έχουν το δικαίωμα να υλοποιήσουν μια εκδικητική φορολογική πολιτική.

Γ.Λ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου