ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ηξεις – αφήξεις

ηξεις-αφήξεις-24677

Tετ α τετ με την Μαρία Ρεπούση έξω από το Μεταξουργείο είχαν χθες καμία δεκαριά φοιτητές με ποντιακή καταγωγή, που έσπευσαν για την ρωτήσουν πριν μπει στην εκδήλωση, ποια είναι η θέση της για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, με αφορμή φυσικά τις απόψεις που έχει η ίδια εκφράσει και σε σχολικό βιβλίο περί συνωστισμού. Η απάντησή της σύμφωνα με αυτήκοες μάρτυρες ήταν ήξεις – αφήξεις… ενώ παρών την ώρα εκείνη ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας Γιάννης Μολοχίδης, επίσης ποντιακής καταγωγής.
Η κ. Ρεπούση βέβαια μπορεί πλέον να επικαλείται την πολιτική της ιδιότητα για να αποφεύγει να τοποθετείται επί της ουσίας στο συγκεκριμένο θέμα.
Β.Κ

Δημαρχιακά
σφάλματα

Με μακροσκελές δελτίο Τύπου έσπευσε χθες η κ. Λαΐτσου να αναφερθεί στις δράσεις της Δημοτικής Αρχής στη Δημοτική Ενότητα Κερασιάς και ενώ είχε προηγηθεί σχόλιο του «Τ» για τη δυσφορία των κατοίκων της περιοχής για την παντελή απουσία εκπροσώπησης της Δημοτικής Αρχής στη λαϊκή συνέλευση που συγκάλεσε το Τοπικό Συμβούλιο Κερασιάς. Το πρώτο σφάλμα της Δημάρχου είναι ότι αγνόησε το νομίμως εκλεγμένο τοπικό συμβούλιο που έχει εκλεγεί από τους κατοίκους της περιοχής, ασχέτως εάν δεν ανήκει στο δικό της συνδυασμό. Το δεύτερο σφάλμα της είναι ότι επέλεξε συνειδητά να δείξει την αντίθεσή της αυτή, επιλέγοντας το ίδιο απόγευμα να μεταβεί στην Κερασιά για να παραστεί στην κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής. Το τρίτο και χειρότερο είναι ότι από το πρωί της Κυριακής, άνθρωποι που στήριξαν το συνδυασμό της στην Κερασιά, προσπάθησαν να υπονομεύσουν τη λαϊκή συνέλευση, τηλεφωνώντας από εδώ και εκεί και διαδίδοντας ότι η συνέλευση δεν θα γίνει… Η λογική του «διαίρει και βασίλευε» μπορεί να βολεύει τώρα τη Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου αλλά έχει κοντά ποδάρια, λένε στην Κερασιά… αφενός και αφετέρου εάν το σκεφτεί καλύτερα δεν συμφέρει και την ίδια ένα χωριό χωρισμένο στα δύο…
Β.Κ

Το τρίτωσαν…

Τρία στα τρία το πήγε η κυβέρνηση, μέσα σε διάστημα λίγων 24ώρων.
Πρώτα, ο Γ. Βρούτσης άνοιξε το θέμα αλλαγής του νόμου για τις απεργίες. Ακολούθησε το Υπουργείο Οικονομικών με την αποστολή των σημειωμάτων στους οφειλέτες της Εφορίας, με τη συνοδεία διαρροών ότι θα μειωθεί στα 600 ευρώ το ακατάσχετο για χρέη. Τρίτος (αλλά μάλλον όχι τελευταίος) ο Μέργος του ίδιου υπουργείου, με όσα είπε για νέα μείωση του κατώτατου μισθού.
Μ.Μ.

Ποιος δούλευε;

Καλά, δουλειά δεν είχαμε και κάναμε 15 πορείες τη μέρα κατά μέσο όρο το 2012; Μπας κι ήταν άνεργοι όλοι αυτοί οι άνθρωποι;
Μ.Μ.

Τελικά το άνοιξε

Ωπα! Τελικά ο Βενιζέλος δεν το είχε στείλει «με το περιτύλιγμα» το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ στο ΣΔΟΕ. Το άνοιξε και μάλιστα μία φορά αυτός και μία η γραμματέας του. Για να δει ότι πράγματι περιείχε τη λίστα, λέει. Άλλα μας έλεγε…
Μ.Μ.

Με σωστό εκπρόσωπο

Κανονικά θα πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Βενιζέλου για το διάλογο με στόχο τη δημιουργία της μεγάλης κεντροαριστεράς. Και να του στείλει την Κωνσταντοπούλου για συζήτηση…
Μ.Μ.

Υπόκλιση
στην πραγματικότητα
Πάθος κατ’ εξοχήν τηλεοπτικό, η φλυαρία κι η περιέργεια, υποκλίνονται σήμερα που οι παραγωγοί λαϊκών αγορών μοιράζουν δωρεάν αγροτικά προϊόντα στους φτωχοποιημένους Βολιώτες.
…Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που αποδεικνύεται πόσο πολύ χάνουν τον καιρό τους οι καλοί μας φίλοι, όταν μας λένε ότι η λίγη ελευθερία είναι καλύτερη από μια κτηνώδη κι αχαλίνωτη τυραννία, ότι ένας μισθός που επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν καλύτερα απ’ τα ζώα είναι προτιμότερος από το να μην παίρνεις καθόλου μισθό. Γιατί σήμερα θα τρέξουν στην παραλία όχι μόνον άνεργοι Βολιώτες, αλλά κυρίως όσοι έχουν ακόμα δουλειά, αδυνατούν όμως να βγάλουν πέρα.
Φ.Τ.

Αγρότες, κτηνοτρόφοι
και συγκυβέρνηση

Κι ενώ οι κινητοποιήσεις των αγροτών κλιμακώνονται, ενώ συντονίζονται κι οι κτηνοτρόφοι και παίρνουν θέση στο πλευρό τους, ενώ η κοινωνία τούτη τη φορά είναι ο απόλυτος σύμμαχος, η συγκυβέρνηση αντιδρά με τον μόνο τρόπο που της απομένει: Την ωμή βία. Χτες η Αστυνομία έπνιξε στα χημικά τους αγρότες της Λαμίας, τους τσάκισε στο ξύλο, συνέλαβε 10 και προσήγαγε 15!
…Ο κατάλογος της κυβερνητικής βίας, θεσμικής και… αστυνομικής, είναι ατελείωτος! Ατελείωτα τα ονόματα των θυμάτων της! Αδύνατο να τα απαριθμήσουμε.
Φ.Τ.

Εχουν σειρά…
Οι αγρότες κι οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας κι όλης της Θεσσαλίας έχουν σειρά να δοκιμάσουν την αναβαθμισμένη αστυνομική θαλπωρή της συγκυβέρνησης. Ο εχθρός – λαός οφείλει να παταχθεί αμειλίκτως.
…Αυτές οι ακραίες πολιτικές που ακρωτηριάζουν τη Δημοκρατία, καταργούν τα δικαιώματα των πολιτών και ευτελίζουν τις κοινωνικές και τις ανθρώπινες αξίες, όπως όλα δείχνουν, θα βρουν ισχυρή αντίσταση στα μπλόκα της Θεσσαλίας.

Φ.Τ.

Τι δεν καταλαβαίνεις;
Σ’ αυτόν τον τόπο οι χαρές και τα πανηγύρια κρατούν τρεις μέρες. Μετά έρχεται η αλήθεια. Απ’ τον κανόνα πώς να ξεφύγει η συγκυβέρνηση που έβαλε τα λαλούμενα να παίζουν στην πλατεία, διατυμπανίζοντας τη χαρά της για το πρωτογενές πλεόνασμα του Ιανουαρίου 2013; Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις βγήκε η Eurobank στην τακτική της έκδοση και τονίζει ότι το πλεόνασμα αυτό δεν είναι διατηρήσιμο!
…Είναι σα να μην έχω πληρώσει Εφορία, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΔΕΥΑΜΒ, τέλη κυκλοφορίας, δόση στην τράπεζα, κινητό, κοινόχρηστα και μετά από όλα αυτά να έχω… πρωτογενές πλεόνασμα στο μηνιάτικο! Τι δεν καταλαβαίνεις;
Φ.Τ.

Το ραντεβού

Μπορεί ορισμένοι να προσπαθούν να οικειοποιηθούν το ραντεβού με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο με αντικείμενο τη συνέχιση της λειτουργίας του Λυκείου Καναλίων, όμως πάλι αυτός που ήταν αποτελεσματικός για να κλείσει το ραντεβού ήταν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Γιώργος Κίτσιος. Ευχόμαστε να είναι το ίδιο αποτελεσματικός και στο αποτέλεσμα, γιατί το Λύκειο Καναλίων πρέπει να συνεχίσει κυριολεκτικά για χίλιους δυο λόγους.
Χ.Μ.

Ανακουφίζει
τον πόνο του άλλου
Από την πρώτη στιγμή, όταν ακόμη ήταν πρωτόλεια ιδέα, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ διαισθάνθηκε την αξία του Ιατρείου Αλληλεγγύης και το όλο εγχείρημα έτυχε πλέριας προβολής, μάλιστα μία μέρα ήταν και κεντρικός τίτλος της εφημερίδας. Φυσικά δεν τα λέμε όλα αυτά για να… ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά για να καταδείξουμε τη σπουδαιότητα αυτής της δομής. Μάλιστα χθες το βράδυ τηλεφωνικά από φίλο γιατρό ακούσαμε την εξής συγκλονιστική ιστορία: Η κόρη εργάζεται στο Βόλο. Ο πατέρας της είναι επαγγελματίας στην Πτολεμαΐδα, πλην όμως τον τελευταίο καιρό -όπως το 60% των συναδέλφων του- αδυνατεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές με συνέπεια να μην έχει στην έβδομη δεκαετία της ζωής του ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ταξίδεψε η κόρη εκατοντάδες χιλιόμετρα και έφερε τον πατέρα της για εξετάσεις στο Ιατρείο Αλληλεγγύης Βόλου. Πράγμα το οποίο έγινε και φυσικά έγινε και το ταξίδι της επιστροφής! Δεν είναι λοιπόν οι διαφημισμένες παστίλιες αλλά το σπουδαίο Ιατρείο που αποτελεί ισχυρό αντίδοτο στα δεινά της εποχής.
Χ.Μ.

Θα μας καταπιούν
οι τρύπες
Γράφαμε προ 15 ημερών για δύο επικίνδυνες λακκούβες πάνω ακριβώς στη γέφυρα του Προφήτη Ηλία. Όσο ενδιαφέρθηκε ο Μέργος για τον κατώτατο μισθό, ενδιαφέρθηκαν και οι τοπικοί φορείς να τις επιδιορθώσουν. Υπάρχει κίνδυνος θανατηφόρου ατυχήματος κι όμως δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Καλό θα είναι στο επόμενο ατύχημα πάνω στη γέφυρα να κατατεθούν και ορισμένες μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου. Παρεμπιπτόντως, στη γωνία των οδών Χατζηαργύρη και Κωνσταντά υπάρχει «όρυγμα» βάθους 50 εκατοστών! Όχι τίποτα άλλο, κύριε Λαμπρινίδη, θα χάσει καμιά μαμά το παιδάκι της και θα ψάχνει να το βρει!
Χ.Μ.

Δεν μπορεί κανείς λογικός να διαφωνήσει με την επιχείρηση «νόμος – τάξη – ευπρέπεια» για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που ξεκίνησε η Δημοτική Αρχή Βόλου. Αυτή είναι η μία πλευρά. Γιατί η άλλη είναι αυτή των καταστηματαρχών που συμμορφώθηκαν, αλλά χθες βράδυ κυριολεκτικά δεν σταύρωσαν πελάτη. Αψευδής μάρτυρας η φωτογραφία στις 9 το βράδυ από μαγαζί που άλλες βραδιές είχε σημαντική πελατεία. Τι να πιεις για να σταθείς στο ξεροβόρι της παραλίας ακάλυπτος; Κονιάκ ή σκέτη βενζίνη; Και πάλι δύσκολα αντέχεις τέτοιες βραδιές. Υπάρχει καμιά αποδεκτή μέση οδός ή όχι;
Ν.Τ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου