ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μπαρουτοκαπνισμένος

μπαρουτοκαπνισμένος-197918

Μπαρουτοκαπνισμένος

Στο Βόλο έχει δεχθεί πρόσκληση να βρεθεί μετά τις γιορτές ο Βαγγέλης Μπούτας. Ο μπαρουτοκαπνισμένος συνδικαλιστής της ΠΑΣΥ συνομιλεί καθημερινά με συναδέλφους του στη Μαγνησία οι οποίοι και του πρότειναν να κατηφορίσει στα χωριά μας για να ενημερώσει τους αγρότες που είναι σε απόγνωση λόγω των εξελίξεων και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Τα τρακτέρ πάντως προθερμαίνονται.

Β.Κ.

Στο Σπόρτινγκ

Πολιτική συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ, αποφάσισε να διοργανώσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στις 16 Δεκεμβρίου. Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Από την ΔΗ.ΜΑΡ. θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος και από τις υπόλοιπες κινήσεις που μετέχουν στο φορέα, ο Νίκος Διακουλάκης. Από το Βόλο ήδη ετοιμάζονται πολλοί από τους πράσινους της Συμπαράταξης να δώσουν το παρών.

Β.Κ

Οαση

Μέσα στο μεγάλο ορυμαγδό των δυσμενών εξελίξεων σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους ήρθε σαν όαση στα αυτιά μας η πληροφορία ότι εδώ και 15 ημέρες στο εργοστάσιο της ΒΕΜΕΚΕΠ το προσωπικό επανήλθε σε πλήρη απασχόληση και σταμάτησε το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας. Μετά τους «κλυδωνισμούς» λόγω των capital controls τελικά η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Ετσι για να καταγράψουμε και κάτι ευχάριστο.

Β.Κ.

Αλχημείες

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που παρέθεσαν χθες οι οικονομολόγοι που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο Νίκος Κυριαζής, Καθηγητής τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανέφερε ειδικότερα «μελετώντας τον κρατικό προϋπολογισμό, βλέπω ότι πάλι κάνουμε θαύματα ή αλχημείες», αποτυπώνοντας εύγλωττα σε μια φράση την άποψή του.

Γ.Υ

Υποτονικοί

Αυξάνεται σταδιακά η κίνηση στην τοπική αγορά αλλά οι ιδιοκτήτες των μικρών, συνοικιακών καταστημάτων αντιμετωπίζουν πρόβλημα, βλέποντας τους υποτονικούς ρυθμούς που παρουσιάζει η κίνηση σε καθημερινή βάση. Οι επαγγελματίες βιώνουν μια ιδιαίτερα δύσκολη καθημερινότητα, που ακολουθεί τους ρυθμούς της γενικότερης ύφεσης, ευελπιστώντας ότι θα επέλθει τελικά η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Γ.Υ.

Είναι αργά για να ανατρέψει τον προγραμματισμό

Ακυρη και για γέλια χαρακτήρισε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την οποία κρίνονται ως μη νόμιμες εν μέρει δραστηριότητες στα χριστουγεννιάτικα χωριά ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος. Οπως είπε ο δήμαρχος στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, για να είναι σύννομος ο δήμος Βόλου, πρέπει και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να κινείται το ίδιο σύννομα και όχι οι αποφάσεις της να χάνονται στο δρόμο. Εν μέσω γιορτών η δημοτική αρχή πώς να ανατρέψει το σχεδιασμό της, αναρωτήθηκε.

Κ.Μ.

Δύσκολο να πείσουν

Μετά την εκδήλωση για τα κόκκινα δάνεια στο Βόλο το Επιμελητήριο Μαγνησίας επισκέπτεται και τη Σκιάθο προκειμένου να ενημερώσει τους επαγγελματίες για το ευαίσθητο αυτό θέμα. Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου επιδεικνύει μεγάλη ευαισθητοποίηση για το θέμα και καλώς πράττει. Το θέμα όμως είναι πως θα πείσουν οι Τράπεζες ότι θέλουν να βοηθήσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες στην αποπληρωμή. Η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο…

Κ.Μ.

Επικίνδυνες αποφάσεις

Στις 18 Δεκεμβρίου έχουν προγραμματίσει πορεία στο κέντρο του Βόλου οι ομάδες των αντιεξουσιαστών. Την ίδια ημέρα σκοπεύει να βγει στο κέντρο η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας με επικεφαλής τον Αχιλλέα Μπέο προκειμένου να αποτραπούν πιθανά επεισόδια και βανδαλισμοί στην καρδιά της πόλης, μια μόλις εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Αν στο μεταξύ δεν επικρατήσουν ψύχραιμες φωνές και δεν αποκλιμακωθεί η ένταση που πυροδότησαν τα θλιβερά γεγονότα της περασμένης Κυριακής, το κέντρο του Βόλου κινδυνεύει να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, όπου μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία όχι απλά της πόλης αλλά συνολικά της τοπικής αυτοδιοίκησης ένας δήμαρχος μαζί με τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του ενδέχεται να συγκρουστούν με τους αναρχικούς! Από τη μια οι αντιεξουσιαστές, από την άλλη η δημοτική αρχή και στη μέση η αστυνομία που δεν θα ξέρει ποιον να συγκρατήσει και ποιον να συλλάβει.

Γ.Λ.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι το πρώτο μνημονιακό υπουργείο που συνειδητοποιεί τα αδιέξοδα των πιέσεων των δανειστών προς τη χώρα μας να περάσουν νόμοι και αποφάσεις που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Ετσι λοιπόν μετά την ψήφιση, με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στον Αύγουστο, του νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας, τώρα που φτάνει η ώρα της εφαρμογής του αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστούν στην πράξη τα όσα προβλέπει και ζητούν εξάμηνη αναστολή. Οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων που από σήμερα προχωρούν σε αποχή από τα καθήκοντά τους, αποτελούν ένα επιπλέον μέσο πίεσης σε ένα νομοθετικό έκτρωμα που από τη μια πλήττει τα δικαιώματα των πολιτών, ιδίως όσων έχουν δανειακές εκκρεμότητες με τις τράπεζες και από την άλλη είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί στα ελληνικά πρωτοδικεία, τα οποία θυμίζουν περισσότερο φρενοκομεία και λιγότερο χώρους απονομής δικαιοσύνης.

Γ.Λ.

Το «μαύρο κουτί» του Νοσοκομείου

Νοσοκομείο χωρίς χειρουργεία είναι πολίτικη χωρίς λάχανο, σχολιάζει με χιουμοριστική διάθεση γιατρός από τους παλιότερους στο «Αχιλλοπούλειο» που δίνει καθημερινά σχεδόν μάχες στα χειρουργεία για να κρατήσει στη ζωή ή να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ασθενών που εμπιστεύονται το δημόσιο σύστημα υγείας. Στο «μαύρο κουτί» του Νοσοκομείου, όπως αποκαλούν τα 7 χειρουργεία άτομα του χώρου, δεν νοείται να εμφανίζονται υπολειτουργίες, ελλείψεις, εκπτώσεις στην ασφάλεια και στην ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών. Στη δίνη της κρίσης, την ώρα που άλλα Νοσοκομεία υπολειτουργούν, στο Βόλο τα χειρουργεία, οι κλινικές, έστω στα όρια κάποιες περιόδους, σε γενικές γραμμές αντέχουν τον πόλεμο της απαξίωσης.

Α.Φ.

«Ολα τα κιλά, όλα τα λεφτά»;

Καταφέραμε πάλι να ασχολούμαστε με τις συνέπειες μιας πολιτικής, εν προκειμένου της επιλογής Χατζηγάκη να διαμοιραστούν αποζημιώσεις σε μη δικαιούχους, να γίνουμε πάλι ρεζίλι στην Ε.Ε. που θέλει πίσω τα λεφτά της από τους «πονηρούς» Γαλάτες της ΝΑ Ευρώπης και κανείς να μην ασχολείται με τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη. Γνώριζαν ή όχι ότι επιχειρούσαν να εξαπατήσουν τους κουτόφραγκους; Φυσικά και γνώριζαν καθώς οι καταλογισμοί, οι ποινές δηλαδή που επιβάλλονται στην Ελλάδα λόγω της κακής διαχείρισης των ενισχύσεων της ΚΑΠ είναι μια μακρόχρονη και πονεμένη ιστορία. Δεν είναι όμως άδικο για τον Ελληνα φοιτητή στην Αγγλία, για τον Ελληνα επιχειρηματία που εξάγει προϊόντα στην Ιταλία, για τον Ελληνα επιστήμονα στη Γερμανία κ.ο.κ. να φορτώνεται με μια ακόμη μομφή για τις …εξυπνάδες των κυβερνώντων που με …ξένα κόλλυβα ήθελαν να κάνουν μνημόσυνο. Ασχετα με το πώς ή πότε θα επιστραφούν οι παράνομες επιδοτήσεις, μήπως κάποια στιγμή πρέπει να λογοδοτήσουν όσοι αποφάσισαν και συνέργησαν στις παρατυπίες, χαϊδεύοντας αυτάκια από πελατάκια;

Α.Φ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου