ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ελληνοποιήσεις και στα μήλα

ελληνοποιήσεις-και-στα-μήλα-168942

Ελληνοποιήσεις και στα μήλα

Από πληροφορίες που έρχονται από τα τελωνεία- όπως έλεγε χθες στη στήλη ο περιφερειακός
σύμβουλος Μαγνησίας Βασίλης Χατζόπουλος, μεγάλες ποσότητες μήλων έρχονται στη χώρα
μας και κυρίως από την Αλβανία και τα Σκόπια, καθημερινά περνούν από τα σύνορα πάνω από
40 νταλίκες με μήλα που χάνονται στη συνέχεια.

Οι ποσότητες των μήλων που εισάγονται πρώτα ελληνοποιούνται και στη συνέχεια εξάγονται
σαν ελληνικές.

Πολλές ποσότητες που δεν ελληνοποιούνται προωθούνται στην Ελληνική αγορά με πολύ χαμηλές τιμές, εις βάρος των εγχωρίων.

Οι ποσότητες που ελληνοποιούνται εξάγονται στις αγορές της Μέσης Ανατολής ως «Ελληνοποιημένα μήλα» χωρίς δασμούς και μένουν εκτός ξένων αγορών τα Ελληνικά.

«Η κυριότερη χώρα- σημείωνε ο ίδιος- στην οποία εξάγουμε μήλα είναι η Αίγυπτος και τα μέχρι
στιγμής στοιχεία δείχνουν να έχουμε τριπλάσιες ποσότητες σε σχέση με πέρσι και είναι αρχή της
νέας χρονιάς, που σημαίνει ότι θα εξάγουμε μήλα περισσότερα από αυτά που παράγουμε.»

Β.Κ.

Επίκαιρο

Η επανέναρξη της κυκλοφορίας του τρένου του Πηλίου με αφετηρία την πόλη του Βόλου είναι ένα θέμα το οποίο απαιτεί τη συναίνεση τόσο των τοπικών φορέων αλλά και των φορέων γενικότερης συγκοινωνιακής πολιτικής. Αυτό απαντούσε το Φεβρουάριο του 2015 τη ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο συμπολίτη Γρηγόρη Ακριβόπουλο που έθιξε το θέμα με αλληλογραφία του στον ΟΣΕ. Με αφορμή σχετικό σχόλιο και του αγαπητού συναδέλφου Γιάννη Μαντίδη, σε αυτή τη στήλη, ο κ. Ακριβόπουλος, επανήλθε… για να μας θυμίσει ως πόλη αλλά πολύ περισσότερο στους τοπικούς φορείς ότι το θέμα αυτό πρέπει να εξεταστεί επισταμένα έτσι ώστε με συντονισμένες προσπάθειες το τρενάκι του Πηλίου να ξεκινάει ξανά από το Βόλο, από το Πάρκο του Αγ. Κωνσταντίνου.

Β.Κ.

Ο δαίμων

Πρώτη φορά υποψήφιος, πρώτη φορά εκλεγμένος στη θέση του Γ.Γ της Λέσχης Εθελοντών ο Γιώργος Καρακίτσος χρόνια εθελοντής της Λέσχης. Ο δαίμων του τυπογραφείου «χτύπησε» χθες με αποτέλεσμα να γίνει λάθος στο επίθετο. Όχι τίποτα άλλο αλλά ένα «σ» που ξέφυγε, έκανε όλη τη ζημιά. Ας είναι. Καλή θητεία.

Β.Κ

Χρειάζεται δουλειά

«Δεν είμαι αισιόδοξος και δεν θεωρώ ότι η τουριστική κίνηση που σημειώνεται στο πλαίσιο των γιορτών, βοηθά την ανάκαμψη των επιχειρήσεων» ανέφερε ο Κώστας Λεβέντης, αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας και του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Αναλύοντας το συλλογισμό του τόνισε ότι «η κίνηση των εορταστικών ημερών, που πραγματοποιείται με χαμηλές τιμολογιακές πολιτικές, δεν μπορεί να καλύψει σε διάστημα δέκα ημερών τις ανάγκες των επιχειρήσεων». Με δεδομένο το γεγονός ότι δεν υπάρχει σταθερότητα στον εισερχόμενο τουρισμό, ο κ. Λεβέντης εκτιμά ότι «το 2016 είναι μια χρονιά η οποία θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι το Μάρτιο, έως ότου δούμε πως θα εξελιχθεί. Δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης αυτή τη στιγμή. Το μόνο σημάδι είναι ότι οι ξένοι, ειδικά οι Βαλκάνιοι, δείχνουν ένα ενδιαφέρον, το οποίο δεν έχει μετατραπεί ακόμη σε κρατήσεις. Χρειάζεται πολύ δουλειά» όπως σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Γ.Υ.

Μειωμένοι τζίροι

Υποτονική είναι η κίνηση στην εμπορική αγορά του Αλμυρού. Οι επαγγελματίες της περιοχής βλέπουν μειωμένο τζίρο στις γιορτές της τάξεως του 30-40% και απορούν πού θα βγάλει αυτή η κατάσταση. Αν δεν γίνει κάτι, λένε και επαναλαμβάνουν το 2016 θα ξεκινήσει με τις χειρότερες προϋποθέσεις από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης και μέχρι σήμερα…

Κ.Μ.

Χαμόγελα

Από μεγάλη χαρά συνοδεύτηκε η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο 18χρονος Τσιγγάνος που κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε στη μία από τις δύο ληστείες που συνέβησαν στα μέσα Οκτωβρίου. Η μανούλα του και ο ίδιος ο 18χρονος βούρκωσαν όταν ενημερώθηκαν για την απόφαση. Εχουν μία δεύτερη ευκαιρία και πρέπει να την εκμεταλλευτούν.

Κ.Μ.

Παπά – Δημήτρης

Διάφορα παρατσούκλια «κόλλησαν» χθες στον αντιδήμαρχο Δημήτρη Πέγιο, συνεργάτες του. Παπά – Δημήτρης, παπά – Μήτσος πιο… λαϊκά. Ο Δημήτρης Πέγιος χθες τέλεσε ούτε έναν ούτε δύο, αλλά οκτώ (!) πολιτικούς γάμους στη σειρά στο δημαρχείο του Βόλου. Ζευγάρια που αποφάσισαν να ενώσουν και επίσημα τους δρόμους τους προπαραμονή Χριστουγέννων, βρέθηκαν χθες στο δημαρχείο. Τις τελετές ανέλαβε ο αντιδήμαρχος οικονομικών και το… παρατσούκλι δεν άργησε να βγει από τα γνωστά… πειραχτήρια.

Ε.Χ.

Ενημέρωση

Στις 23 Δεκεμβρίου, το τμήμα περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας παρέλαβε από τη ΔΕΥΑΜΒ ενημέρωση με τη διακοπή του πιλοτικού προγράμματος βιοενίσχυσης στο Βιολογικό, αλλά και τα αποτελέσματα μετρήσεων για τις εκροές στον Παγασητικό. Υπάλληλοι του τμήματος θα μελετήσουν τα στοιχεία προκειμένου να δουν αν υπήρξε επιβάρυνση του Παγασητικού και μήπως χρειαστούν και νέες δειγματοληψίες. Πάντως μία πρώτη εικόνα δείχνει ότι ούτε μεγάλη ρύπανση υπάρχει ούτε ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Ε.Χ.

Σταμάτησε

Ο πίνων μεθά και ο παίζων χάνει… λέει ο θυμόσοφος λαός. Οκ, απέτυχε το πρόγραμμα στο Βιολογικό του Βόλου. Εγινε όμως μία προσπάθεια για κάτι καλύτερο, τόσο για τον ίδιο το περιβάλλον όσο και για τα ταμεία του δήμου. Δεν πέτυχε το πρόγραμμα και γι’ αυτό άλλωστε σταμάτησε. Η κατάσταση στο Βιολογικό είναι πάλι υπό έλεγχο. Και σε κάθε περίπτωση αν δεν τολμήσεις, δεν μπορείς να κάνεις ένα βήμα παραπέρα.

Ε.Χ.

Δύο Ελλάδες

Απανωτά χτυπήματα δέχεται η κοινή γνώμη από ειδήσεις που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και εξοργίζουν την πλειοψηφία των πολιτών. Από τη μια λοιπόν αποκαλύπτεται ο σχεδιασμός για 45 χιλιάδες προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2016 και από την άλλη προκύπτει η δικαστική απόφαση για τη χορήγηση, σε συνταξιούχους βουλευτές, αναδρομικών που κατά περίπτωση μπορεί να φτάσουν και τα 100.000 ευρώ. Ενώ λοιπόν ο ιδιωτικός τομέας περνά μαύρες γιορτές και οι πολίτες ματώνουν ώστε να πληρώσουν τους εξοντωτικούς φόρους τους και να καταφέρουν να επιβιώσουν, η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία εξακολουθούν να ζουν στο δικό τους κόσμο, εκδίδοντας αποφάσεις ή κάνοντας σχέδια που δεν έχουν καμία σχέση με την οδυνηρή πραγματικότητα της κοινωνίας των μνημονίων. Μιας κοινωνίας με πατρίκιους και πληβείους που κάποια στιγμή θα σταματήσουν να υπομένουν την αδικία και θα διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή.

Γ.Λ.

Ευτυχώς θα φυσήξει

Τελικά στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν μόνο στις καιρικές συνθήκες για να καθαρίσει ο αέρας που αναπνέουν. Η επιδείνωση του καιρού και η ενίσχυση των ανέμων μπορεί να μας παγώσουν αλλά τουλάχιστον θα απαλλαγούμε, έστω και για λίγες ημέρες, από τα αιωρούμενα σωματίδια που ιδίως τις βραδινές ώρες κάνουν αποπνικτική την ατμόσφαιρα. Ο ιατρικός σύλλογος, που είναι ο μοναδικός φορέας της περιοχής ο οποίος ασχολείται ουσιαστικά με το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης, εκτός από τις εκκλήσεις για ενεργοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών έτσι ώστε να γίνει σωστή καταγραφή και στη συνέχεια να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, θέτει ένα μείζον ερώτημα: τί γίνεται με τις καταγγελίες για καύση επικίνδυνων υλικών περιμετρικά του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου; Αυτά τα υλικά απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα τοξικές ουσίες τις οποίες εισπνέουμε τόσο εμείς όσο και τα παιδιά. Ούτε καν για τις νεότερες γενιές, που μελανώνουν σε μια περιοχή όπου θερίζει ο καρκίνος, δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση;

Γ.Λ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου