ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο 80% η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού – Πού και πόσοι ψήφισαν

στο-80-η-συμμετοχή-των-ελλήνων-του-εξωτε-950185

Ημέρα γιορτής για τους Έλληνες του εξωτερικού η χθεσινή αφού συμμετείχαν για πρώτη φορά στις εκλογές – Συνολικά ψήφισαν 18.203 απόδημοι – Δείτε φωτογραφίες

Ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία για τους Έλληνες του εξωτερικού σε όλο τον πλανήτη.

Μέχρι το πρωί της Κυριακής, όταν και είχαν ενσωματωθεί και οι ψηφοφόροι ΗΠΑ και Καναδά, η συμμετοχή άγγιξε το 80%.

Σύνολο εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού: 22.857
Ψήφισαν: 18.203
Απείχαν: 4.654
Ποσοστό συμμετοχής: 79,6 %

Η ψήφος των ομογενών στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου τοπική ώρα (ξημερώματα Ελλάδος) και η διαδικασία της ψηφοφορίας των Αποδήμων στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Όπως ανέφερε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, η διαδικασία ξεκίνησε και έκλεισε απρόσκοπτα, με δεδομένο ότι τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, οι επιμελητές και οι αντιπρόσωποι βρίσκονταν κανονικά στις θέσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.», στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης προσήλθαν οι 359 από τους 506 ψηφοφόρους που είχαν εγγραφεί.

AA1CEB77-EF13-469E-ADAB-2F9E1D91CF01-768x576

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο Πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου επαλήθευσε την εγγραφή των ψηφοφόρων που προσήλθαν από νωρίς, οι οποίοι ήταν στην πλειονότητά τους μετανάστες της νεότερης γενιάς.

Συνολικά στην παρούσα διαδικασία είχαν δικαίωμα συμμετοχής 1680 απόδημοι στις ΗΠΑ, που ψηφίζουν στην Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και σε 8 Γενικά Προξενεία (Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Σικάγο, Ατλάντα, Τάμπα, Χιούστον, Σαν Φρανσίσκο και Λος Άντζελες).

Οι Έλληνες της Ευρώπης

Παράλληλα η διαδικασία ψηφοφορίας των απόδημων Ελλήνων στη Γερμανία, τη χώρα με τα περισσότερα εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας ολοκληρώθηκε όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για «γερό θεμέλιο ώστε αυτή η διαδικασία, η συμμετοχή στις εκλογές, να γίνει ακόμη πιο ισχυρή στο μέλλον», μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελληνίδα πρέσβυς στο Βερολίνο, Μάρα Μαρινάκη.

Στη Γερμανία λειτούργησαν 17 εκλογικά τμήματα σε 15 πόλεις για 3.326 εκλογείς, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να εντοπίζεται στο Βερολίνο, όπου οι εγγεγραμμένοι έφθασαν τους 679 και στο Μόναχο, με 627 εγγεγραμμένους. Στο καινούργιο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας, στο «τετράγωνο των διπλωματών», προσήλθαν για να ψηφίσουν 568 εκλογείς, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα στα άλλα εκλογικά τμήματα της Γερμανίας, σε Μόναχο, Στουτγάρδη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Κολωνία, Νυρεμβέργη, Άαχεν, Ανόβερο, Ντόρτμουντ, Βούπερταλ, Δρέσδη, Λουντβιχσχάφεν.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, η πρέσβυς της Ελλάδας στο Βερολίνο Μάρα Μαρινάκη δήλωσε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε ομαλά και εξέφρασε την υπερηφάνειά της, «γιατί ήταν ένα τεράστιο στοίχημα για όλους μας, ενώ στη Γερμανία λειτούργησαν τα περισσότερα εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας. «Ήταν μια διαδικασία καινούργια για όλους», τόνισε η κυρία Μαρινάκη και χαρακτήρισε εντυπωσιακό «τον παλμό, τη μεγάλη διάθεση των ομογενών μας να μετάσχουν στις εκλογές». Ενδεικτικά, στο Βερολίνο και στη Δρέσδη, όπως είπε, το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 80%. «Πιστεύω ότι έχουμε βάλει γερό θεμέλιο ώστε αυτή η συμμετοχή να γίνει ακόμη πιο ισχυρή στο μέλλον, κατέληξε η κυρία Μαρινάκη.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου