ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κινητοποίηση της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

κινητοποίηση-της-ελληνικής-κοινότητ-923346

Η Ελληνική Κοινότητα Δανίας δημοσίευσε ανακοίνωση σχετικά με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε την Κυριακή 12 Μαρτίου έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στη Κοπεγχάγη για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται οι παρεμβάσεις της αντιπροέδρου του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας, Ζωής Λαμπράκου και του μέλους του ΔΣ, Παναγιώτη Παπάζογλου.

Στο τέλος της συγκέντρωσης διαβάστηκαν τα ονόματα των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και τοιχοκολλήθηκαν στην πόρτα της Πρεσβείας με την υπόσχεση ότι δεν θα ξεχαστεί κανείς.

Κινητοποίηση της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Για δεύτερη φορά μετά την μαζική κινητοποίηση της περασμένης Δευτέρας 6 Μάρτη, ξαναβρέθηκαν εργαζόμενοι, φοιτητές, νέοι και παλιοί Έλληνες μετανάστες που ζουν στη Δανία, έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στη Κοπεγχάγη για το έγκλημα-δολοφονία στα Τέμπη.

Την συγκέντρωση άνοιξε η αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας, Ζωή Λαμπράκου τονίζοντας πως: «12 μέρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη, και αφού η ελληνική κυβέρνηση έχυσε όσα κροκοδείλια δάκρυα είχε, αφού προσπάθησε να καταστείλει με κάθε δυνατό μέσο τη μεγάλη λαϊκή οργή που εκφράστηκε όλες αυτές τις μέρες, αφού ακούσαμε τις προτροπές τους να μην διαμαρτυρόμαστε οργισμένα και να κάτσουμε στα αυγά μας, το σκεφτήκαμε και τους έχουμε την απάντηση: «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί! Στους δρόμους του αγώνα θα κερδίσει η ζωή!»

Στην ομιλία της η αντιπρόεδρος της ΕΚΔ επεσήμανε πως: «Σήμερα που σε όλη την Ελλάδα οι εργαζόμενοι και η νεολαία είναι για άλλη μια φορά στο δρόμο διεκδικώντας δικαίωση για τους νεκρούς μας και ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο της πατρίδας μας, η Ελληνική Κοινότητα Δανίας πιάνοντας το νήμα του αγώνα, δίνει συνέχεια στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Βρίσκεται έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στη Κοπεγχάγη και δηλώνει δυνατά ότι: «Θα είμαστε στο δρόμο για όσο χρειαστεί, το έγκλημα αυτό ΔΕΝ ΘΑ συγκαλυφθεί».

Παίρνουμε δύναμη από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, που αυτές τις μέρες κατέκλυσαν τους δρόμους σε πόλεις και χωριά σε όλη την Ελλάδα, πέρα από τα σύνορα της πατρίδας μας, στη Δανία, στην Σουηδία, τη Γερμανία και αλλού. Μέσα στη θλίψη και την οργή που προκάλεσε η τραγωδία στα Τέμπη, η ελπίδα βρίσκεται στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις, τις δράσεις μέσα σε χώρους δουλειάς, τις πολύμορφες συγκινητικές εκδηλώσεις των φοιτητών και των μαθητών μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, τα μαζικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις τις πατρίδας μας. Βρισκόμενοι εδώ στο Βορρά της Ευρώπης, μέσα στο κρύο και το αγιάζι, αισθανόμενοι την υποχρέωση να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι σε αυτόν τον αγώνα, κάνουμε καθαρό προς πάσα κατεύθυνση ότι: «Δεν έφταιγε η κακία η ώρα, Φταίει η εταιρία, το κέρδος της, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα».

Τόνισε πως: «Όλες αυτές μέρες οι μεγάλες διαδηλώσεις του λαού μας στην Ελλάδα, φέρανε στην επιφάνεια για άλλη μια φορά την μεγάλη δύναμη του αγωνιζόμενου λαού. Δεν ήταν απρόσμενο αυτό το ξέσπασμα, δεν ήταν αυθόρμητο, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της λαϊκής αγανάκτησης.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στις πραγματικές αιτίες για το σιδηροδρομικό “δυστύχημα” στα Τέμπη. Ότι δηλαδή το έδαφος στο οποίο εμφανίζονται οι ελλείψεις, οι καθυστερήσεις και τα «ανθρώπινα λάθη» είναι οι Οδηγίες της ΕΕ για την κατάτμηση των σιδηροδρόμων, καθώς και η λογική κόστους-οφέλους στην λειτουργία τους. Ότι ο υπαίτιος είναι συνολικά η πολιτική της “απελευθέρωσης” των σιδηροδρόμων που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Συμπληρώνοντας πως το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς ελληνικό και «δεν έφταιγε η κακιά η χώρα», είπε: «Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο το 2021 στην ΕΕ καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 636 νεκρούς και 513 τραυματίες, εκ των οποίων τα 97 αφορούσαν συγκρούσεις τρένων. Σε αυτό το πλαίσιο αυξήθηκαν και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα, που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα πιο “μεγάλο δυστύχημα που έρχεται”, όπως προειδοποιούσε οι συνδικαλιστές στους σιδηροδρόμους μόλις πριν 3 εβδομάδες.

Με τη σειρά του ο Παναγιώτης Παπάζογλού μέλος του ΔΣ της ΕΚΔ, στην παρέμβαση του σημείωσε πως, «Παίρνουμε δύναμη από τα μαζικά συλλαλητήρια όλες τις προηγούμενες μέρες σε όλη την Ελλάδα, και δίνοντας συνέχεια στον αγώνα των Ελλήνων μεταναστών στη Δανία για να συνεχίσουμε», καθώς επίσης κάλεσε τους παρευρισκόμενους να στηρίξουν με την παρουσία τους την συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώνει η ΕΚΔ την επόμενη Κυριακή.

Συμπληρώνοντας πως: «Ο λαός με τον αγώνα του μπορεί να στριμώξει την κυβέρνηση, να αποσπάσει ανάσες ανακούφισης, να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, να παλέψει για ασφαλή, φτηνά και ποιοτικά μέσα μαζικής μεταφοράς για όλους, να μην αφήσει το αίμα τόσων ανθρώπων να σκουριάσει πάνω στις ράγες του κέρδους. Οι ζωές μας έχουν πραγματική αξία. Δεν κοστολογούνται!

Στην ενίσχυση αυτής της κατεύθυνσης βάζουμε το λιθαράκι μας και εμείς οι Έλληνες μετανάστες που ζούμε στην Δανία, και με την μαζική κινητοποίηση της περασμένης Δευτέρας, και σήμερα με την παρουσία μας εδώ, και το επόμενο διάστημα με τις δράσεις που σχεδιάζουμε. Ανακοινώνουμε σήμερα – και σας καλούμε όλους – ότι η Ελληνική Κοινότητα Δανίας σε συνεργασία με καλλιτέχνες που ζουν στη Κοπεγχάγη, θα προχωρήσουμε σε συναυλία αλληλεγγύης για τους νεκρούς, τους τραυματίες και τις οικογένειες τους από την τραγωδία στα Τέμπη, την Κυριακή 19 Μάρτη στις 15.00.»

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», όπως επίσης συγκίνηση προκάλεσε το γεγονός ότι αφού διαβάστηκαν τα ονόματα των 57 νεκρών, τοιχοκολλήθηκαν στην πόρτα της Πρεσβείας ως «ενθύμιο» ότι δεν θα ξεχαστεί κανένας!

Η συγκέντρωση τελείωσε με την υπόσχεση οι Έλληνες μετανάστες στη Δανία «δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας για να δικαιωθούν οι νεκροί μας, να πληρώσουν οι υπαίτιοι αυτού του εγκλήματος. Το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη Κυριακή 19 Μάρτη στην συναυλία αλληλεγγύης».

Πηγή: ertnews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου