ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ για τον φονικό χιονιά – «Βγάζεις το χέρι από την τσέπη και σου παγώνουν τα δάχτυλα»

έλληνες-που-ζουν-στις-ηπα-για-τον-φονικ-861086

Σαρώνει τις ΗΠΑ και τον Καναδά ο κυκλώνας βόμβα, με τους ειδικούς να μιλούν για τον χειρότερο χειμώνα των τελευταίων 60 ετών. Τα θύματα από την κακοκαιρία ολοένα και αυξάνονται ενώ ολόκληρες πολιτείες έχουν μπει στην «κατάψυξη». Ώρα με την ώρα ο αριθμός των θανάτων ανεβαίνει και τουλάχιστον 55 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Μόνο στο Μπάφαλο τουλάχιστον 25 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο μέσα στην τελευταία νύχτα έχασαν τη ζωή τους 12 άτομα, που βρέθηκαν παγωμένοι σε χιονισμένες πλαγιές, μέσα στα αυτοκίνητά τους ή άφησαν την τελευταία τους πνοή από καρδιακά επεισόδια στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν το χιόνι.

Τα σωστικά συνεργεία αδυνατούν να προσεγγίσουν πολλά σπίτια σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, ακόμα και όταν χρησιμοποιούν εκχιονιστικά. Οι συνθήκες είναι πραγματικά μεταποκαλυπτικές με αδιάβατους δρόμους και παγωμένους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι εκτός από το χάος στους παγωμένους δρόμους τεράστιος είναι ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό 600.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα εν μέσω πολικού ψύχους. Ακόμα 140.00 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, στον Καναδά.

Για τις πολικές συνθήκες που επικρατούν στις ΗΠΑ, μίλησαν στο OPEN Έλληνες που ζουν στη Νέα Υόρκη, την πολιτεία που έχει χτυπηθεί ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τον «φονικό χιονιά». όλοι τους περιγράφουν συνθήκες αρκτικής που επικρατούν.

«Οι άνθρωποι που ζουν εδώ και είναι γηγενείς πολίτες λένε ότι τέτοιο πολικό ψύχος έχουν αν το δουν πάρα πολλά χρόνια », σημειώνει η Άννα Σαρηγιάννη από τη Νέα Υόρκη στο OPEN, ενώ ο Γιάννης Ζάγκας από την γειτονική Πενσυλβάνια υπογραμμίζει ότι «αυτό που συμβαίνει φέτος, είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Υπάρχουν περιοχές που σημειώνουν ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας»

«Στο Μπάφαλο η περιοχή έχει αποκλειστεί τρεις μέρες λόγω της κακοκαιρίας. Είναι σε έκτακτη ανάγκη ενώ υπάρχουν πολλοί νεκροί. Ο κόσμος έχει αποκλειστεί και δεν μπορεί να βγει καθόλου στον δρόμο. Υπάρχουν περιοχές έξω από τη Νέα Υόρκη, στις οποίες έχουν εγκλωβιστεί πολλοί συμπολίτες μας», σημειώνει η Άννα που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Γιώργος δίνει μια συγκλονιστική περιγραφή του πολικού ψύχους που επικρατεί. «Μπορείς αν ξεγελαστείς μέχρι να βγάλεις το χέρι σου έξω για να βγάλεις μία φωτογραφία ή να πάρεις κάτι από την τσέπη σου και σε ένα λεπτό το χέρι έχει παγώσει, δεν μπορείς να κουνήσεις τα δάχτυλα. Μιλάμε για καταστάσεις πρωτόγνωρες».

Το ευτύχημα είναι, όπως εξηγεί, ότι περισσότεροι αγόρασαν τα είδη πρώτης ανάγκης πριν ξεσπάσει ο χιονιάς. «Το καλό είναι ότι μας ενημέρωσαν ότι η κακοκαιρία θα ερχόταν και πολύς κόσμος έτρεξε στα σούπερ μάρκετ και προμηθεύτηκε είδη πρώτης ανάγκης».

Δεν κυκλοφορείς κανείς στη Νέα Υόρκη

Όπως εξηγεί η Άννα Σαρηγιάννη, αυτά τα Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη ήταν διαφορετικά από όλα τα προηγούμενα. «Το διήμερο των Χριστουγέννων στη Νέα Υόρκη επικρατεί πολικό ψύχος. Μιλάμε για θερμοκρασίες που αγγίζουν το -22. Παρόλο που οι μέρες είναι γιορτινές, έξω δεν κυκλοφορεί ψυχή».

Άλλωστε οι Αρχές έχουν συστήσει στους πολίτες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους μέχρι να περάσει η κακοκαιρία.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου