ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

O Άλεξ Σπανός στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου

o-άλεξ-σπανός-στη-λίστα-με-τους-πλουσιότ-823571

Όταν δεν έχει να χάσεις τίποτα και η επιβίωση είναι η μόνη σου προοπτική, ρισκάρεις και μπορείς να κερδίσεις τα πάντα. Αυτό που χρειάζεται είναι η επιμονή και η σκληρή δουλειά.

Και τα δύο χαρακτηριστικά είχε ο 92χρονος σήμερα Άλεξ Σπανός, γιος Ελλήνων μεταναστών που στα 27 του ξεκίνησε από το μηδέν και έχτισε μια αυτοκρατορία. Σήμερα βρίσκεται στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Γεννημένος στην Καλιφόρνια, σε μια δεμένη οικογένεια, γιος των Ελλήνων μεταναστών Κωνσταντίνου και Ευανθίας, δεν είχε την ευκαιρία να περάσει πλούσια παιδικά χρόνια, κάτι που επεδίωξε και κατάφερε να πετύχει στην ενήλικη ζωή του.

Ο πατέρας του διατηρούσε έναν φούρνο στον οποίο ξεκινά να δουλεύει από την παιδική του ηλικία και συγκεκριμένα από 8 ετών. Το 1942 παρατάει το κολλέγιο και εκπαιδεύεται ως πιλότος στην Πολεμική Αεροπορία όπου δεν θα μείνει για πολύ. Αργότερα εγγράφεται και αποφοιτά από το Πανεπιστήμιο του Ειρηνικού.

To 1951, σε ηλικία 27 ετών, έχοντας ήδη παντρευτεί τη γυναίκα του Faye, αποφασίζει ότι δεν μπορεί να συντηρήσει την οικογένειά του με τα 40 δολάρια την εβδομάδα που βγάζει από το φούρνο και παίρνει ένα δάνειο 800 δολαρίων. Αγοράζει ένα μεταχειρισμένο φορτηγάκι, σαν καντίνα και ξεκινά να πουλάει σάντουιτς και άλλα είδη σε μετακινούμενους εργάτες των χωραφιών στην κοιλάδα της Καλιφόρνιας.

Πολλές ώρες σκληρής δουλειάς, η οποία όμως του αποφέρει ένα πολύ καλό εισόδημα. Μέχρι το 1955 είχε αρχίσει ήδη να χτίζει την περιουσία του επενδύοντας τα κέρδη του σε ακίνητα.

Μετά από πρόταση του φοροτεχνικού του ξεκινά να χτίζει διαμερίσματα και το 1960 ιδρύει την A.G. Spanos Companies η οποία από το 1977 έγινε μια κατασκευαστική εταιρεία-κολοσσός στις ΗΠΑ.

Από το ταπεινό ξεκίνημα στα χωράφια της Καλιφόρνιας έχει συνδέσει πλέον το όνομα του με την ποιότητα και τη δέσμευση για ασφαλείς κατασκευές κατοικιών. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η δυναμική του προσωπικότητα τον οδηγεί σε νέα επιχειρηματικά βήματα και γίνεται ιδιοκτήτης της ομάδας του αμερικανικού ποδοσφαίρου Σαν Ντιέγκο Τσάρτζερς, έχοντας πάνω από 90% των μετοχών της και η οποία αποτελεί μια από τις μεγάλες του αγάπες.

Έχοντας πλέον φτάσει στα 92 του χρόνια, εκτός από μεγάλες και ισχυρές επιχειρήσεις, έχει κάνει και μια μεγάλη οικογένεια που αριθμεί 4 παιδιά, 15 εγγόνια και 8 δισέγγονα. Η διαχείριση των επιχειρήσεών του έχει περάσει στα παιδιά του και σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του σήμερα αγγίζει τα 1,69 δισεκατομμύρια δολάρια πράγμα που τον τοποθετεί στην 1067η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

«Η επιτυχία δεν μπορεί να συνοψιστεί σε ένα σύνθημα, αλλά μπορεί να εξηγηθεί με μια ιστορία»

Αυτό γράφει ο Άλεξ Σπανός στην αυτοβιογραφία του «Ο πλούτος μιας ζωής: Η ιστορία μου» η οποία κυκλοφόρησε το 2004 και στην οποία περιγράφει πώς από ένας γιος Ελλήνων φτωχών μεταναστών κατάφερε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες των ΗΠΑ.

Μοιράζεται τα «μυστικά της επιτυχίας του» και όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να φτάσει ως εδώ. Σε αυτό όμως το ταξίδι της ζωής του, ο Έλληνας ομογενής είχε και ένα ακόμη «πάθος», να δίνει στους άλλους ανθρώπους. Ο ίδιος και ολόκληρη η οικογένεια του έχει δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπίες και ξεχωρίζει για την γενναιοδωρία του σε όσους το έχουν ανάγκη καθώς δεν ξέχασε ποτέ από πού ξεκίνησε και ο ίδιος.

Φρόντιζε πάντα να υπενθυμίζει στους άλλους και στον εαυτό του ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο ακόμη και όταν ξεκινάς από το μηδέν…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου