ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σε γραμματόσημα των ΕΛΤΑ πέντε διακεκριμένες προσωπικότητες της ομογένειας

σε-γραμματόσημα-των-ελτα-πέντε-διακεκ-787486

Μια σελίδα γραμματόσημα που εικονογραφούν το πρόσωπό του, αγόρασε ο Κώστας Γαβράς, νωρίς το μεσημέρι, στο ταχυδρομείο της Ακρόπολης, στην Δ. Αρεοπαγίτου.

«Για να σου στείλω γράμμα στην Αμερική» είπε γελώντας ο διάσημος σκηνοθέτης στον επίσης διάσημο Ελληνοαμερικανό της Σίλικον Βάλεϊ, Δρ Παναγιώτη (Πήτερ) Χ. Διαμαντή, που στεκόταν δίπλα του, στο ίδιο ταχυδρομείο, αγοράζοντας αντίστοιχα κι εκείνος μια σελίδα με το δικό του πρόσωπο.

Διόλου τυχαία η συνάντηση, αφού είναι δύο από τους κορυφαίους Έλληνες, από την πεντάδα της αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων, που κυκλοφορούν από σήμερα τα ΕΛΤΑ, «Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες».

Οι άλλοι τρεις της βραβευμένης πεντάδας, των εκτός συνόρων Ελλήνων, είναι οι Ιωάννης Α. Κατσιματίδης (κατηγορία Επιχειρηματικότητα), η παραγωγός και σύζυγος του Τομ Χανκς, Ρίτα Γουίλσον (Κινηματογράφος -Θέατρο) και ο δημοσιογράφος και πολιτικός σύμβουλος του Κλίντον, Γεώργιος Στεφανόπουλος.

Και οι πέντε «διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής πραγματικότητας» και είναι ο λόγος που βραβεύονται απόψε, σε ειδική τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης, από το φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ιnternational Foundation for Greece», του Γιώργου και της Ασπασίας Λεβέντη, με έδρα το Λονδίνο.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποδέχτηκαν φέτος, για δεύτερη φορά, την πρόταση του Ιδρύματος να εντάξουν τους βραβευμένους του IFG στη σειρά «Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες». Σπάζοντας μάλιστα την παράδοση γραμματοσήμων με προσωπικότητες που δεν βρίσκονται στη ζωή.

«Η Ελλάδα ταξιδεύει προς το μέλλον, με ανθρώπους που έγραψαν ιστορία με μόχθο, κι έχουμε το σπάνιο φαινόμενο να είναι μαζί μας οι προσωπικότητες που τιμούμε» είπε σήμερα η πρόεδρος των ΕΛΤΑ, Φρόσω Σταυράκη, στην παρουσίαση.

Γιατί δεν το αποτολμούσαν στο παρελθόν τα ΕΛΤΑ; «Ίσως, από φόβο να ακυρώσουν οι τιμώμενοι εν ζωή, τις λαμπρές πράξεις του παρελθόντος τους. Όμως το ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση είναι πιο δυνατό» απάντησε η ίδια σε σχετική ερώτηση.

Τα βραβεία απονέμονται κάθε τρία χρόνια σε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και «ξεχώρισαν με την ανεκτίμητη προσφορά τους στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και στη διάχυση (διάδοση) των ελληνικών ιδεών, αξιών και πνεύματος σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Απεικονίζουν τους σύγχρονους, δημιουργικούς, μαχητικούς Έλληνες και ταυτόχρονα είναι φιλέλληνες» σύμφωνα με την πρόεδρο του IFG, Ασπασία Λεβέντη.

Οι τιμώμενοι

– «Στην αρχή , όταν έλαβα το mail του Ιδρύματος, ξαφνιάστηκα, επειδή νόμιζα ότι στα γραμματόσημα εικονίζονται μόνο οι νεκροί» είπε ευδιάθετα ο Κώστας Γαβράς, θεωρώντας τη χειρονομία του Ιδρύματος και των ΕΛΤΑ, σημαντική, όχι μόνο για το πρόσωπό του, αλλά ευρύτερα για τους απανταχού Έλληνες του εξωτερικού. «Θεωρώ απαραίτητο, η Ελλάδα να δει την τεράστια παρουσία των Ελλήνων στον κόσμο» είπε ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

– «Μπορεί το όνομά μου να μην είναι ελληνικό, όμως το μυαλό και η καρδιά μου είναι στην Ελλάδα» χαιρέτησε από το Λος Άντζελες, σε βίντεο, η Ρίτα Γουίλσον, που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην παρουσίαση, είπε όμως συγκινημένη: «Η μητέρα μου έφυγε από την Ήπειρο σε ηλικία 26 ετών, στον πόλεμο και ο πατέρας μου από την Ξάνθη. Πάντα τους θυμάμαι να μιλούν για την Ελλάδα, για τον τόπο τους. Αγαπώ τον ελληνικό λαό, το θάρρος και την αγάπη του για την πατρίδα. Το διαπιστώνω κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα. Δεν νιώθω ποτέ τουρίστρια, αλλά μέρος του ελληνικού λαού. Μπορεί η Ελλάδα να είναι το λίκνο του πολιτισμού, αλλά είναι και το λίκνο πολλών μικρών και καθημερινών πραγμάτων, που μας εμπνέουν, όπως η αλληλεγγύη στα προβλήματα».

– Για τον επιχειρηματία Ιωάννη Κατσιματίδη, το βραβείο και το γραμματόσημο με το πρόσωπό του, ανήκει στον πατέρα του και σε όλους τους κατοίκους της Νισύρου. Εκεί γεννήθηκε κι έφυγε με τον πατέρα του σε ηλικία μόλις έξη μηνών, για τις ΗΠΑ, όπου είχε εγκατασταθεί ο παππούς του, ήδη από το 1913. «Ζω στη Νέα Υόρκη, αλλά αγαπώ την Ελλάδα, μου λείπει και κάθε φορά που την επισκέπτομαι βουρκώνω. Έχω συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια για την πατρίδα μου ή αν θέλετε δικαιολογία για επενδύσεις, όμως κι εκείνη πρέπει να λύσει κάποια ζητήματα, να μην ρίχνει “κλωτσιές” αλλά να ενθαρρύνει» είπε ο ομογενής επιχειρηματίας.

– Για τον μηχανικό, γιατρό και επιχειρηματία, Παναγιώτη (Πήτερ) Διαμαντή, η Ελλάδα είναι κινητήρια δύναμη στην δουλειά του. «Ο κόσμος μου βασίζεται στη ρομποτική, τους αστεροειδείς, στην έκρηξη της τεχνολογίας που ζούμε και που σύντομα θα αλλάξει το μέλλον της ανθρωπότητας προς το καλύτερο. Έχω μια μεγάλη ώθηση στη δουλειά μου, που με τροφοδοτεί να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Κι αυτή είναι η ιδέα της Ελλάδας, η αγάπη μου γι’ αυτήν, το ελληνικό ήθος» είπε στην παρουσίαση ο Π. Διαμαντής.

– Όσο για τον Γεώργιο Στεφανόπουλο, «η Ελλάς ποτέ δεν πεθαίνει. Ζήτω η Ελλάς» όπως γράφει στο ιδιόχειρο σημείωμα του φακέλου με το γραμματόσημο στο οποίο εικονίζεται το πρόσωπό του. «Καλησπέρα κι ευχαριστώ που μοιράζομαι μαζί σας τις ελληνικές μου ρίζες. Πάντα λάτρευα το μακροσκελές επώνυμό μου, που διαφέρει από τα άλλα στις ΗΠΑ» ανέφερε στο βίντεο που προβλήθηκε στην παρουσίαση.

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου