ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ για τις κατεδαφίσεις σπιτιών ομογενών στη Χειμάρρα

η-ανακοίνωση-του-αλβανικού-υπεξ-για-τι-670000

«Η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους Δικαίου. Oι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από τον Δήμο Χειμάρρας, οι οποίες επικεντρώνονται στη μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό, είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία». Αυτή είναι η απάντηση του αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις επικείμενες κατεδαφίσεις των σπιτιών 19 οικογενειών της Χειμάρρας που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της οποίας καλούσε τις αλβανικές Αρχές «να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ, σημείωνε, ότι «η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των πέντε προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, ανέφερε η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, «εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως».

Η θέση αυτή του ελληνικού ΥΠΕΞ χαρακτηρίστηκε ως «αναχρονιστική» από τον εκπρόσωπο του αλβανικού υπουργείου, Γκλεβις Ντερβίσι, ο οποίος ανέφερε ότι ο «απειλητικός» τόνος της ανακοίνωσης προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση. Χαρακτήρισε μάλιστα «απαράδεκτες και αντίθετες προς τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου που διέπουν τις δραστηριότητες των θεσμικών οργάνων του κράτους» τις δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου για τη Χειμάρρα.

Σχολιάζοντας, τέλος, την αναφορά στην ανακοίνωση της Αθήνας ότι «η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς και τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας» η αλβανική πλευρά σημειώνει ότι έχει κληθεί για εξηγήσεις η Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα.

(zougla.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου