ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πέθανε η ελληνικής καταγωγής γηραιότερη γυναίκα της Τσεχίας

πέθανε-η-ελληνικής-καταγωγής-γηραιότ-570867

Πέθανε σε ηλικά 109 ετών η γηραιότερη γυναίκα της Τσεχίας, Ευαγγελία Καράσοβα, η οποία είχε γεννηθεί το 1904 στην Ελλάδα και ήταν μέλος της ελληνικής κοινότητας στη χώρα.

Η Καράσοβα εγκαταστάθηκε στην πρώην Τσεχοσλοβακία το διάστημα 1948 – 1949 και όπως έγινε γνωστό καθ ’όλη τη διάρκεια της ζωής της χρησιμοποιούσε τη μητρική της γλώσσα.

Ζούσε από το 1950 στο χωριό Ντίβτσι Χράντ, κοντά στα πολωνικά σύνορα και εργάστηκε για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ζωής της στον τομέα της γεωργίας. Είχε τρεις γιους και δύο κόρες.
Περίπου 12.000 Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην πρώην Τσεχοσλοβακία το διάστημα 1948 – 1949, μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Η ελληνική κοινότητα στη Δημοκρατία της Τσεχίας αριθμεί τώρα περίπου 3.500 ενεργά μέλη που ζουν κυρίως στα βόρειο – ανατολικά.

Η Καράσοβα πέθανε στο νοσοκομείο της πόλης Κρνόβ από πνευμονία. «Η μητέρα έπασχε από υπέρταση και ανέπνεε με δυσκολία . Ήταν στο νοσοκομείο από την Τετάρτη και πέθανε σήμερα το πρωί», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων CTK, η 78χρονη κόρη της εκλιπούσας, Πολυξένη Καντάσοβα.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου