ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποζημιώσεις-μαμούθ «βουλιάζουν» τις ασφαλιστικές – Έως 400 εκατ. ευρώ θα κοστίσουν στις εταιρείες οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες

αποζημιώσεις-μαμούθ-βουλιάζουν-τι-991766

Ασφαλιστικές αποζημιώσεις της τάξης των 350.000.000 – 400.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα κληθούν να καλύψουν οι ασφαλιστικές από την πρόσφατη θεομηνία σε Θεσσαλία και Μαγνησία, στα δε ποσά αυτά συνυπολογίζονται οι πρόσφατες πυρκαγιές του Αυγούστου μόνο για Εύβοια και Αττική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η προηγούμενη μεγάλη κακοκαιρία του «Ιανού», τον Σεπτέμβριο του 2020, είχε προκαλέσει στις ασφαλιστικές την καταγραφή περίπου 2.500 ζημιών και αποζημιώσεων που έφτασαν τα 40.000.000 ευρώ. Εκτιμάται έτσι ότι το μέγεθος σε ζημιές από τις φετινές φυσικές καταστροφές θα είναι δεκαπλάσιο.

Καταγραφές ζημιών

Τα καιρικά φαινόμενα μονοπωλούν τις συζητήσεις στη συνάντηση ασφαλιστών και αντασφαλιστών στο Μόντε Κάρλο, όπου εκτός των ελληνικών εταιρειών, που συμμετέχουν, στο συνέδριο εκπροσωπείται και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάντα, αφού είναι ακόμα σε εξέλιξη οι καταγραφές ζημιών, οι αποζημιώσεις στο μεγαλύτερο μέρος τους από τις πλημμύρες και τις φωτιές θα είναι στην κάλυψη επιχειρήσεων λόγω διακοπής εργασιών, εξαιτίας των ακραίων φυσικών φαινομένων.

Σε μικρότερο ποσοστό θα είναι οι ασφαλίσεις των δημόσιων έργων που καταστράφηκαν, ενώ υψηλότερες θα είναι οι αποζημιώσεις κατοικιών, καθώς μία στις 10 φαίνεται ασφαλισμένη. Το σύνολο των ζημιών που έχουν προκληθεί από τις καταστροφές θα είναι τεράστιο και σίγουρα σε μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστο, καθώς η χώρα είναι ανασφάλιστη από φυσικές καταστροφές τόσο για κατοικίες όσο για επιχειρήσεις, ακόμη και αυτοκίνητα.

Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές του Αυγούστου στον Ασπρόπυργο και στην Πάρνηθα, που πέρασαν και σε οικιστικές περιοχές, οι περισσότερες ζημιές είναι σε σπίτια και αυτοκίνητα στη Χασιά και το Μενίδι, ενώ στον Ασπρόπυργο έχουν πληγεί εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και αποθήκες. Μεγάλες ζημιές υπάρχουν και σε οικισμούς στον Έβρο από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη επίσης σε σπίτια, αυτοκίνητα, κτηνοτροφικές μονάδες, αποθήκες.

Σχετικά με τις ασφαλισμένες ζημιές, να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες μεγάλες πυρκαγιές του Ιουλίου η ΕΑΕΕ στα πρώτα στοιχεία αναφορών των μελών της είχε αναφέρει 235 ασφαλισμένες ζημιές. Από αυτές, οι 231 ζημιές αφορούσαν ασφαλίσεις περιουσίας (135 κατοικίες, 86 επιχειρήσεις και 10 φωτοβολταϊκά συστήματα) και οι υπόλοιπες 4 ασφάλιση αυτοκινήτων.Είναι χαρακτηριστικό ότι στις άλλες χώρες της ΕΕ η κάλυψη των πολιτών φθάνει στο 75%, ενώ στην Ελλάδα είναι κάτω του 15%. Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, για την παραγωγή ασφαλίστρων του πρώτου 7μήνου του έτους, μετά την εξαγγελία της νομοθετικής ρύθμισης, που έγινε νόμος τον Αύγουστο, για έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες οικίες για φυσικές καταστροφές, υπάρχει αυξημένη ζήτηση ασφάλισής τους. Αυτό αποτυπώνεται στην παραγωγή ασφαλίστρων τον μήνα Ιούλιο για τον κλάδο «πυρκαγιά και στοιχεία της φύσης» κατά 30%.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου