ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί εκκρεμούν άλλες 124.000 επιστροφές φόρου

γιατί-εκκρεμούν-άλλες-124-000-επιστροφές-φό-966963

Εχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων, που δεν έχουν χρέη, πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ

Με ταχύτερους ρυθμούς από κάθε άλλη χρονιά προχωρούν οι πληρωμές και οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος, που προκύπτουν από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Ήδη, το 85% αυτών έχουν ήδη ολοκληρωθεί, και έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων, που δεν έχουν χρέη, πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκκρεμούν 124.000 επιστροφές, εκ των οποίων οι 28.000 δεν μπορούν να πληρωθούν, επειδή οι δικαιούχοι δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ, αν και έχουν ενημερωθεί δύο φορές, μέσω e-mail, από την ΑΑΔΕ.

Νέα παράταση στις δηλώσεις

Μέχρι στιγμής, ένας στους δυο φορολογούμενους που έχει υποβάλει φορολογική δήλωση δεν πληρώνει καθόλου επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2022, πάνω από τρεις στους δέκα έχουν λάβει χρεωστικό «ραβασάκι» και καλούνται να πληρώσουν 1.058 ευρώ κατά μέσο όρο ενώ λιγότεροι από δύο στους δέκα φορολογούμενους έχει επιστροφή φόρου.

Μέχρι στιγμής και ενώ απομένουν 26 ημέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν περάσει ακόμα την ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων έως τις 3 το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου θα πρέπει σε καθημερινά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα να υποβάλλονται ηλεκτρονικά πάνω από 95.000 δηλώσεις.

Το «παράθυρο» της παράτασης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων είναι ανοιχτό με την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να λαμβάνει αποφάσεις στα μέσα Ιουλίου.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί νέα παράταση τότε οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα κληθούν να πληρώσουν χωρίς πρόστιμο μαζί την πρώτη και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος στα τέλη Αυγούστου.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου