ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι φοβούνται οι επενδυτές για τις εκλογές της Ελλάδας

τι-φοβούνται-οι-επενδυτές-για-τις-εκλο-949919

Στο αποτέλεσμα της κάλπης εστιάζουν οι αγορές και βγάζουν συμπεράσματα για την επόμενη ημέρα

Πρώτη τη ΝΔ ή κυβέρνηση συνεργασίας βγάζουν τα στοιχήματα των αγορών με τους ξένους οίκους να μην “φοβούνται” το αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά να προειδοποιούν μόνον για το σενάριο μίας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Εμμέσως πλην σαφώς οι εκθέσεις για την Ελλάδα αναφέρουν ότι μία νίκη στις εκλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη θα καθησύχαζε τους επενδυτές αλλά και μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τρόμαζε τις αγορές.

Συνεργασία

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ενόψει της 21ης Μαΐου δίνουν στη ΝΔ προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει, κανένα από τα δύο κόμματα δεν αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία. Όπως εξηγούν οι ξένοι αναλυτές, αυτό σημαίνει πως πιθανά θα γίνει ένας δεύτερος γύρος εκλογών στις 2 Ιουλίου, με μπόνους εδρών. Αλλά ακόμα και μετά από αυτόν, κανένα κόμμα δεν αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία. Έτσι, το πιο πιθανό αποτέλεσμα φαίνεται να είναι μια συνεργασία μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή μια συνεργασία μεταξύ των του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Επενδυτική βαθμίδα

Οι επενδυτές εστιάζουν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με τις τρεις από τις τέσσερις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των οίκων να είναι μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική. Όπως επισημαίνουν οι διεθνείς επενδυτές, οι εκλογές πιθανόν να είναι το τελευταίο εμπόδιο για να την ανακτήσει η Ελλάδα, την οποία έχασε πριν από μία δεκαετία.

Οίκοι

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global δήλωσε ότι μπορεί να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδα ΒΒ+ μέσα στο επόμενο έτος, εφόσον η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που ξεκλειδώνουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

· Η Societe Generale επισημαίνει ότι ένα πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα για την αναβάθμισή της στην επενδυτική βαθμίδα.

· Σύμφωνα με τη Moody’s οι επόμενες κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και να κάνουν διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Τονίζει ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές θα είναι δύσκολος γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής.

· Το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας, σύμφωνα με τον Fitch, αν και κάπως αισιόδοξο, υπογραμμίζει τη δέσμευση στη δημοσιονομική σύνεση. Η αναβάθμιση σε “BB+” τον Ιανουάριο του 2023 αντανακλά τις προσδοκίες της για καλύτερες αποδόσεις και προβλέψεις για το έλλειμμα και το χρέος το 2022-2024, χάρη στην ισχυρότερη ονομαστική ανάπτυξη, την υποεκτέλεση του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή δομή εξυπηρέτησης του χρέους. Ο εκτεταμένος πολιτικός κύκλος θα μπορούσε να καθυστερήσει τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, επιβαρύνοντας την ανάπτυξη. Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου και οι δημοσκοπήσεις δίνουν στη Νέα Δημοκρατία ένα σταθερό προβάδισμα έναντι του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, καθιστώντας πιθανές δεύτερες εκλογές. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Fitch, το Πρόγραμμα Σταθερότητας υπογραμμίζει την ευρεία δέσμευση των αρχών στη δημοσιονομική σύνεση.

· «Πιστεύουμε ότι μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα διαπιστωθεί εγκαίρως η αναγκαιότητα των δεύτερων εκλογών”, αναφέρει η JPMorgan. “Αν αυτό συμβεί, στη νέα κυβέρνηση κυρίαρχο ρόλο θα διατηρήσει η ΝΔ και θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό συνεπής με την τρέχουσα κυβέρνηση. Παρόλο που η ΝΔ μπορεί να χρειαστεί να διαπραγματευτεί έναν συνασπισμό με το ΚΙΝΑΛ, η συμμαχία αυτή είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τους πολιτικούς στόχους, ιδίως εκείνους που σχετίζονται με φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και σημαντικά προγράμματα δημόσιων δαπανών που διευκολύνονται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μερίδιο του ΑΕΠ της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ενώ θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες προσαρμογές στη φορολόγηση των κεφαλαιακών κερδών, δεν αναμένουμε σημαντικές αλλαγές στη συνολική πολιτική ατζέντα», διευκρινίζει η αμερικανική τράπεζα.

Πηγή: ot.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου