ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονομώ 2023: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

εξοικονομώ-2023-πότε-ξεκινούν-οι-αιτήσει-946257

Η πλατφόρμα για το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2023 πρόκειται να ανοίξει στις 30 Μαΐου

Η πλατφόρμα των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» πρόκειται να ανοίξει στα τέλη του μηνός. Ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε στην ενημέρωση των συντακτών πως οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις από τις 30 Μαΐου για τη στήριξη νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το «Εξοικονομώ 2023» υπογράφεται τις προσεχείς ημέρες και όπως εξήγησε ο κ. Σκέρτσος, η επιδότηση θα ανέρχεται από το 40% έως το 75%, ανάλογα με τα εισοδήματα των δικαιούχων.

«Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους»

Στις 18 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» που αφορά νέους ηλικίας 18 έως 39 ετών και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για να φτιάξουν καινούργιο ή το σπίτι που διαμένουν ή ένα κενό σπίτι που θα μείνουν.

Σημείωσε, δε, ότι το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ και η επιδότηση φτάνει έως τα 30.000 ευρώ.

Η επιχορήγηση θα είναι κλιμακωτή, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία που εντάσσεται ο δικαιούχος και θα φτάνει έως το 90% για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, μαζί με το μπόνους αποκέντρωσης και 30% για ανακαίνιση.

Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται, τέλος, να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις» με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ από πόρους που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εξοικονομώ για επιχειρήσεις

Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις», προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 200 εκατ. ευρώ, θα μπορούν να εντάσσονται επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών. Τα ποσοστά ενίσχυσης υπολογίζονται στο 40% με 50% για επενδύσεις έως 100.000 ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ για τον κλάδο του Τουρισμού (δυναμικότητα μονάδας έως 100 κλίνες).

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα κατανεμηθεί διακριτά, κατά 100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και κατά 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο Τουρισμού. Κάθε επένδυση για να ενισχυθεί θα πρέπει να πληροί ορισμένους ελάχιστους ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους, όπως μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 35%, εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% και αναβάθμιση τουλάχιστον κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες (ή υποχρεωτικά σε Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση) βάσει Πιστοποιητικού Ενεργειακές Απόδοσης. Η αξιολόγηση, ο έλεγχος και οι πληρωμές ανατέθηκαν τον περασμένο μήνα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) ως φορέα υλοποίησης και διαχείρισης των νέων «Εξοικονομώ» σε επιχειρήσεις, βιομηχανία και τουρισμό.

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου