ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: «Αυξήσεις μισθών, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών οι προτεραιότητες για τη νέα τετραετία»

χρ-σταϊκούρας-αυξήσεις-μισθών-μειώσ-939923

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα ως «σημαντική επιτυχία της Ελλάδας» – Πώς απάντησε για το εάν η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη απέναντι σε μια νέα παγκόσμια «καταιγίδα»

Tη βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία είναι σε καλύτερο επίπεδο από ό,τι ήταν στο παρελθόν, όπως και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για τα στοχευμένα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ κατά την πανδημική περίοδο μέχρι και σήμερα, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στα πεπραγμένα των τελευταίων τεσσάρων ετών στην ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε εκτενέστερα ο κ. Σταϊκούρας στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Απριλίου, δίνοντας την υπόσχεση ότι η τωρινή κυβέρνηση έχει να κάνει ακόμη περισσότερα την επόμενη τετραετία.

Για οποιαδήποτε απόφαση έχει πάρει η κυβέρνηση, έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε προσεκτικές κινήσεις, οι πρωτοβουλίες μας είναι ρεαλιστικές και απολύτως μελετημένες για την κατεύθυνση που πρέπει να έχουμε, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση αλλά και αυτά που αναμένονται, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «την επόμενη τετραετία θα έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των μισθών», ενώ διαμήνυσε ότι θα υπάρξει και περαιτέρω μείωση των φόρων.

«Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, περιορίσαμε σημαντικά τη φοροδιαφυγή, αυξάνουμε το αφορολόγητο όριο, ενώ θα επέλθει και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος υπό την προϋπόθεση για το δεύτερο ότι θα περιορισθεί περαιτέρω η φοροδιαφυγή, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας αναφορικά.

Ακόμη, για το χρέος, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, μειώνεται λόγω των υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, ωστόσο χρειάζεται σύνεση, προσοχή υπευθυνότητα. Για το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη, ανέφερε.

Έχουμε πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων και των αντοχών για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Στο μέτωπο του κατώτατου μισθού και σε ερώτηση για το εάν η αύξησή του έχει μελετηθεί και φέρνει αποτελέσματα, είπε: «Έχουμε αποδείξει την τελευταία 4ετία ότι κάνουμε προσεχτικές και μελετημένες κινήσεις. Επιχειρήσεις και τράπεζες δεν πρέπει να έχουν παράπονο από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχουμε πλήρη εικόνα και των δυνατοτήτων και των αντοχών για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι πρωτοβουλίες στο πεδίο αυτό είναι κοστολογημένες και ρεαλιστικές».

Για το μέτωπο του πληθωρισμού και τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

Σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, προέβλεψε ότι φέτος θα διαμορφωθεί, με τα σημερινά δεδομένα, στο 4,5% σε μέσα επίπεδα, ενώ ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ θα είναι πολύ υψηλότερος από το 2,3%, τονίζοντας ότι το ελληνικό ΥΠΟΙΚ είναι το πιο συντηρητικό υπουργείο στις εκτιμήσεις του.

Όπως ξεκαθάρισε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, ο πληθωρισμός είναι επίμονος, ωστόσο η χώρα μας είναι η 5η χώρα με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη.

«Είμαστε η χώρα με τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, αλλά κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει όταν ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι διψήφιος. Είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά δεν είναι στοιχείο πανηγυρισμού» τόνισε, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται υπομονή, επιμονή και στοχευμένη πολιτική, ώστε να μην δημιουργήσουμε ανάποδες αντιδράσεις με τη δημοσιονομική πολιτική, που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων. Χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική».

Είπε επίσης ότι σε μία χρονιά με πληθωρισμό 10% οι πολίτες πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους. Το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ιδιωτικού χρέους υποχώρησε το 2022 στο 62% από 70% το 2018. Η ελληνική πολιτεία στήριξε γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς γιατί δεν μειώθηκε ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, απάντησε ότι ένα παρόμοιο μέτρο έχει κόστος 1,4 δισ. ευρώ και άρα χρειάζονται τα αντίστοιχα δημοσιονομικά ισοδύναμα, ενώ ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει ότι η μείωση αυτή θα φτάσει στον καταναλωτή. Και πρόσθεσε ότι χρειάζεται υπομονή, επιμονή και στοχευμένη πολιτική σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Σημαντική επιτυχία της Ελλάδας το πρωτογενές πλεόνασμα – Σε καλύτερη θέση το τραπεζικό σύστημα

Στην επιτυχία της Ελλάδας αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2022, της τάξεως του 0,1% εστίασε ο κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά, η χώρα μας σημείωσε πρωτογενές πλεόνασμα.

Ακόμη, με αφορμή την πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα λέγοντας ότι η κυβέρνηση παρέλαβε στο 44% στα «κόκκινα δάνεια» ενώ σήμερα είναι στο 8,5%. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν στο 35%, οι τράπεζες ενίσχυσαν την κερδοφορία τους.

Ειδικότερα, όπως είπε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι το 2019 (π.χ. από την πλευρά της δραστικής μείωσης των «κόκκινων» δανείων και της σημαντικής αύξησης των καταθέσεων), προσθέτοντας, όμως, πως το τραπεζικό σύστημα «πρέπει να δείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα και να ανταποδώσει στην κοινωνία αυτά που πήρε από την κοινωνία».

Αναφορικά με το «εάν η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη απέναντι σε μια νέα παγκόσμια καταιγίδα», δήλωσε ότι: «δεν έχω ακούσει και δεν έχω δει καμία μελέτη σε παγκόσμιο επίπεδο που να εκφράζει ανησυχία για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, και το τραπεζικό σύστημα». Ωστόσο επεσήμανε πως χρειάζονται σύνεση, προσοχή και υπευθυνότητα, και όχι παροχολογία.

Στην ερώτηση σχετικά με τη δυσκολία χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε ότι ήδη κάποιες έχουν «πρασινίσει» μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που προσφέρουν δάνεια με χαμηλό επιτόκιο. Ανέφερε επίσης ότι σε αυτό το χρονικό σημείο ανασταλτικά στις προσπάθεια νέων χορηγήσεων λειτουργεί και η συνεχής αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

Τόνισε πάντως ότι και σε αυτό το θέμα, παρότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση οι εμπορικές τράπεζες, «θα πρέπει να κάνουν περισσότερα και για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά».

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου