ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Κατώτατος μισθός 950€ στο τέλος τετραετίας

κ-μητσοτάκης-κατώτατος-μισθός-950e-στο-τέ-939483

Δείτε βίντεο – Ο Τσίπρας κλείνει το μάτι σε κυβέρνηση ηττημένων – Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις κατά την προεκλογική περίοδο, είπε στον ALPHA

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας για την περαιτέρω ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω της αξιοποίησης της θετικής απόδοσης της ελληνικής οικονομίας αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Από τα επτά μέτρα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός ξεχωρίζουν η περαιτέρω αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η αύξηση των μισθών κατά 25% και η επιπρόσθετη αύξηση του κατώτατου μισθού ώστε εως το τέλος του 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 όταν ανέλαβε την εξουσία η ΝΔ ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ. Στο κλείσιμο της πρώτης τετραετίας έφτασε τα 780 ευρώ ενώ για την επόμενη τετραετία ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως θα ανέβει ακόμα κατά περίπου 200 ευρώ.

Αναλυτικά, ορισμένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας το οποίο θα παρουσιαστεί αναλυτικά αύριο έχουν ως εξής:

– Περεταίρω μείωση εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά 1 μονάδα

Αύξηση αφορολόγητου 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Ότι ισχύει συν 1000 ευρώ για κάθε παιδί

– Μέχρι το 2027 να σβήσει το τέλος επιτηδεύματος. Όσο θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση

Έμμεσοι φόροι, κάποια στιγμή θα αρχίσουν να πέφτουν αλλά εφόσον εξασφαλίζουμε ότι δεν θα εκτραπεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Αύξηση μισθών κατά 25%

Κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος τετραετίας

– Ανανέωση στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου» με 10.000 νέα σπίτια

Ο κόσμος συσπειρώνεται στη ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων, ανέφερε ότι σπανίως τις κοιτάει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και πρόσθεσε ότι τα Τέμπη ήταν ένα μεγάλο σοκ, υπήρξε προσωρινή φθορά αλλά τώρα που βλέπουμε τα πραγματικά διλήμματα ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από τη ΝΔ.

Το σενάριο της κυβέρνησης ηττημένων, το αναδεικνύουμε για να δείξουμε τη δομική αδυναμία της απλής αναλογικής είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποκηρύξει ακόμα τον Βαρουφάκη. «Είναι αδιανόητο να παίζουν μονόπολι. Να βάλουμε μια τελεία σε αυτά τα σενάρια».

Θα σεβαστώ το Σύνταγμα για τις διερευνητικές

Προσωπικά, πρόσθεσε, δεν συζητά κανένα σενάριο κυβέρνησης ανοχής. Μόνος μας στόχος είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.

Ερωτηθείς αν θα καταθέσει άμεσα τη διερευνητική εντολή που θα λάβει ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα σεβαστώ το Σύνταγμα. Θα παραλάβω την εντολή που έχει εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός και αν θα γίνουν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα το δούμε αμέσως μετά τις εκλογές».

Χρειάζονται δύο τετραετίες

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι κεντρικές δεσμεύσεις του τηρήθηκαν και πως προφανώς υπήρχαν και καθυστερήσεις και λάθη. Είπε ότι θα αποτελέσει κεντρική του προτεραιότητα το εθνικό σύστημα υγείας και στη δικαιοσύνη χρειάζεται να τρέξουμε με πιο γρήγορα βήματα. «Προφανώς και οι πρωθυπουργοί πρέπει να κλείνουν τον κύκλο τους κάποια στιγμή. Πάντα πίστευα ότι χρειάζονται δύο τετραετίες για να αλλάξει κανείς την Ελλάδα. Σίγουρα χρειαζόμαστε δύο τετραετίες για να πούμε ότι η Ελλάδα άλλαξε πίστα και γίναμε Ευρώπη. Το έλεγα από την πρώτη στιγμή», ανέφερε, ενώ σε ερώτηση αν ένας πρωθυπουργός πρέπει να κλείνει τον κύκλο του στα 8 χρόνια, απάντησε «πιθανόν».

Ερωτηθείς για την εικόνα της χώρας στην Ευρωβουλή, είπε ότι ήταν προσεκτικός για την υπόθεση Γεωργούλη και δεν θα εξάγει συμπεράσματα για την ηθική ενός χώρου από μια μεμονωμένη συμπεριφορά. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα αισχρά hashtag ndpederastes έγιναν οργανωμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών είπε ότι η εισήγησή του είναι να αλλάξει και να γυρίσουμε πάλι σε λίστα όπως στο Επικρατείας.

«Κάνω κι εγώ τη δικιά μου αυτοκριτική και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να πάμε στο αντιστάρ system. Θα το δείτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας», ανέφερε σημειώνοντας πως έχει καταλήξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ντιμπέιτ με όλους τους αρχηγούς

Για το debate ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το debate που πρέπει να γίνει είναι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Το επιδιώκω προσωπικά πολύ και το θέλω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύστημά μας είναι κοινοβουλευτικό. Και με την απλή αναλογική να δουμε τι εννοούν με την προοδευτική διακυβέρνηση. Να θυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας έλεγε τα ανάποδα όταν κάποτε συζητείτο το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πρώτων. Η πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής πρέπει να έχει ντιμπέιτ με όλους. Στις δεύτερες καλπες υπάρχει λογική γιατί κάποιος θα πάρει το μπόνους».

Ο πρωθυπουργός ξακαθάρισε επίσης ότι ο ίδιος προσωπικά και το κόμμα του η Νέα Δημοκρατία. δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό. Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση και πρωθυπουργό.

Για την οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα, είπε ότι είμαστε μισή μονάδα πίσω και ο μόνος λόγος που δεν την έχουμε είναι οι εκλογές. «Εάν εκλεγεί η ΝΔ και είμαι πρωθυπουργός θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023. Το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε νέο μνημόνιο. 45 δις. Θα τίναζαν την μπάνκα στον αέρα, οι επενδυτές θα έφευγαν. Θέλουμε να κλοτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα ή θα επιμείνουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει;», πρόσθεσε.

Για την ακρίβεια και όσους μιλούν για υπερφορολόγηση, ανέφερε: «Ένα μέρος του πλεονάσματος οφειλεται στον πληθωρισμό και ένα άλλο στην ανάπτυξη. Οι μειώσεις έμμεσων φόρων δεν περνάνε πάντα στον καταναλωτή. Εμείς έχουμε καλύτερη απόδοση στον πληθωρισμό αυτή τη στιγμή από πολλές χώρες. Οι έμμεσοι φόροι στοιχίζουν πολλά στον προϋπολογισμό. Όταν ρώτησα τον κ. Τσίπρα δεν ήξερε πόσο στοιχίζει η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα που εισηγήθηκε. Να δώσω μία πρόγευση τι θα πούμε. Περαιτέρω μειώση εργοδοτικών εισφορών, θα αυξήσουμε το αφορολόγητο για τα παιδιά, σκοπός μας να σβήσει το τέλος του επιτηδεύματος, οι έμμεσοι φόροι κάποια στιγμή θα αρχίσουν να πέφτουν, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά».

Να προσεγγίσει τα 1.000 ευρώ ο κατώτατος μιαθός


Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ότι είναι παγκόσμιο. Εκτίμησε ότι οδεύουμε σε αποκλιμάκωση, αλλά είναι πραγματικό πρόβλημα. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αύξηση των μισθών, των συντάξεων, ενώ είπε ότι το καλάθι του νοικοκυριού δούλεψε.

«Για εμάς τα επιδόματα είναι έκτακτα. Το μόνιμο μέτρο είναι η μείωση των φόρων, οι αυξήσεις των μισθών και θέλω ο κατώτατος μισθός να προσεγγίσει τα 1000 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Τα επιδόματα τα χρησιμοποιήσαμε γιατί μας έτυχαν έκτακτα πράγματα στην οικονομία», ανέφερε.

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Τουρκία δεν θα επανέλθει στη λογική της γαλάζιας πατρίδας

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός για την αλλαγή στάσης στην Τουρκία. Υπάρχει όντως αποκλιμάκωση. Υπήρξε προσέγγιση μετά τους σεισμούς. Από εκεί και πέρα, μετά τις εκλογές, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Τουρκία δεν θα επανέλθει στη λογική της γαλάζιας πατρίδας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τις σχέσεις του με τον κ. Ερντογάν είπε ότι ο ίδιος δεν είπε ποτέ «Ερντογάν γιοκ» και δεν είπε ποτέ «μην ψηφίσετε Ερντογάν».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι του έχει πει ότι ένα θέμα έχουν να συζητήσουν, την διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και έχουμε αποδείξει ότι ο λόγος μας μετράει.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου