ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τανούσα Ράντερι: H Amazon θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα

τανούσα-ράντερι-h-amazon-θα-προχωρήσει-σε-νέ-933503

H επικεφαλής της AWS σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική επιβεβαιώνει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός θα εντάξει τη χώρα μας στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Kuiper» των 10 δισ. δολαρίων – Επισημαίνει δε ότι «η Ελλάδα αποτελεί για εμάς έναν από τους προορισμούς ανάπτυξης υποδομών. Και αυτοί είναι λίγοι στον κόσμο»

Δεν έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Amazon απέκτησε παρουσία στη χώρα μας μέσω της Amazon Web Services (AWS), ηγέτιδας δύναμης στην τεχνολογία και τις υποδομές cloud.

Σε αυτό το διάστημα ο τεχνολογικός κολοσσός όχι μόνο κατάφερε να στήσει μια ισχυρή βάση, αλλά πολύ γρήγορα, πατώντας πάνω στις προοπτικές και δυνατότητες που έχει η χώρα, έχει ξεκινήσει να διευρύνει το αποτύπωμά της μέσα από ένα πλαίσιο νέων επενδύσεων και πρωτοβουλιών.

Ξεκινώντας από την εγκατάσταση φέτος μιας από τις λίγες «τοπικές ζώνες» που δρομολογεί σε όλη την Ευρώπη, η οποία θα ανοίξει παράθυρο στις γρήγορες ταχύτητες του δικτύου της, αλλά και μιας τοπικής βάσης για το cloud της συνοδεύοντάς το με την παροχή δωρεάν προγραμμάτων απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων και φτάνοντας ως το περίφημο project «Smart Island», που φιλοδοξεί να καταστήσει τη Νάξο παγκόσμιο case study έξυπνης διασύνδεσης μέσω της τεχνολογίας cloud. Και έπεται συνέχεια, αφού, όπως επιβεβαιώνει στο «business stories» η επικεφαλής της AWS σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Τανούσα Ράντερι, η Amazon θα εντάξει τη χώρα μας και στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Kuiper» των 10 δισ. δολαρίων επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την αποκάλυψη του «b.s.» την περασμένη εβδομάδα στον απόηχο των επαφών που είχε η ίδια με υπουργούς της κυβέρνησης.

Η συζήτησή μας γίνεται σε γνωστό ξενοδοχείο των Αθηνών, εκεί όπου η ίδια μαζί με τη διευρυμένη διοικητική ομάδα της είχαν καταλύσει. Οπως εξηγεί, είναι μια συνήθης πρακτική προκειμένου η ομάδα που είναι υπεύθυνη για μια τόσο μεγάλη περιφέρεια (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) να έχει επαφή με τις τοπικές ομάδες και τους πελάτες. Η ίδια δεν κρύβει πάντως τη βαρύνουσα σημασία που έχει πλέον για την AWS η χώρα μας. Γι’ αυτό και ο πολυεθνικός κολοσσός δεν μένει μόνο στο κομμάτι των υπηρεσιών, αλλά επενδύει και σε υποδομές. «Η Ελλάδα αποτελεί για εμάς έναν από τους προορισμούς ανάπτυξης υποδομών. Και αυτοί είναι λίγοι στον κόσμο», λέει εμφατικά.

Εξάλλου, φέτος είναι η χρονιά που θα ενεργοποιηθεί η υποδομή της «τοπικής ζώνης» στην Ελλάδα, η πρώτη δομή εντός data center στη χώρα που φτιάχνει ένας από τους μεγάλους παγκόσμιους παρόχους τεχνολογίας cloud, με δεδομένο ότι οι ανακοινωθείσες μεγάλες επενδύσεις των Microsoft και Google έχουν αρκετό δρόμο μπροστά τους.

Το Project «Kuiper»

Η επίσκεψη της κυρίας Ράντερι στην Αθήνα όμως φέρνει και νέα αναφορικά με ένα άλλο μεγάλο πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει η μητρική Amazon, αυτό του δορυφορικού Ιντερνετ. Το όνομά του Project «Kuiper». «Είναι ένα πρόγραμμα 10 δισ. δολαρίων. Το σχέδιο είναι να εκτοξευτούν 3.236 δορυφόροι χαμηλής τροχιάς ώστε να μπορούμε να παρέχουμε πρόσβαση στο Διαδίκτυο κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κι αυτό θα το κάνουμε με έναν τρόπο που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί. Ο κόσμος για να βελτιωθεί και να προοδεύσει χρειάζεται τη συνδεσιμότητα. Οπότε στόχος μας είναι να παρέχουμε στήριξη σε κοινότητες που σήμερα είτε δεν εξυπηρετούνται καθολικά είτε δεν εξυπηρετούνται επαρκώς ώστε να έχουν γρήγορη, προσιτή ευρυζωνική σύνδεση. Είναι κάτι που μπορούν να το χρησιμοποιούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, σχολεία, νοσοκομεία και κρατικοί φορείς», λέει η κυρία Ράντερι.

Θεωρεί μάλιστα πως το συγκεκριμένο project θα έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα λόγω της μορφολογίας του εδάφους αλλά και των νησιών. «Ακόμα λεπτομέρειες για την έναρξη του project στην Ελλάδα δεν έχουμε», λέει η κυρία Ράντερι. «Αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη πρωτοβουλία για την Amazon και θα έχουμε περισσότερα να μοιραστούμε στο μέλλον. Η σχετική άδεια που έχουμε λάβει στις ΗΠΑ απαιτεί να αναπτύξουμε τουλάχιστον το 50% του “αστερισμού” των μικροδορυφόρων μας μέχρι τον Ιούλιο του 2026 και είμαστε σε καλό δρόμο για να τηρήσουμε αυτές τις προθεσμίες», αποκρίνεται.

Στην Ελλάδα πάντως ήδη έχει συσταθεί η σχετική νομική οντότητα που θα αναλάβει να ετοιμάσει την επένδυση και γενικά το project. Πρόκειται για την Amazon Kuiper Greece Μονοπρόσωπη Α.Ε. με έδρα στο Χαλάνδρι, μετοχικό κεφάλαιο 230.000 ευρώ και μοναδικό εταίρο την Amazon Kuiper Holding LLC, με έδρα στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ.

Στην ερώτηση αν το νέο project απαιτεί και κάποιου είδους υποδομή επί εδάφους, η κυρία Ράντερι απαντά θετικά. «Είναι κάτι που συζητήσαμε με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι υποστηρικτική. Θα το δούμε όταν έχουμε όλα τα δεδομένα μπροστά μας», αναφέρει, χωρίς ωστόσο να δίνει κάποια άλλα στοιχεία.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ήδη η νέα εταιρεία έχει εκκινήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης τόσο για τις υπηρεσίες όσο και για τη δημιουργία υποδομής. Μάλιστα πρόκειται κατ’ ουσίαν για έναν επίγειο σταθμό βάσης που θα έχει όμως περιφερειακό ρόλο στον σχεδιασμό που κάνει η Amazon. «Εργάζομαι στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών σχεδόν όλη μου τη ζωή. Αυτό το project είναι πραγματικά επαναστατικό. Η οπτική ίνα στο σπίτι (Fiber to The Home) είναι μια πολύ ακριβή και δύσκολη λύση για τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Τώρα δημιουργείται μια μεγάλη ευκαιρία γι’ αυτές μέσω του cloud και δορυφόρων. Παρεμπιπτόντως, πρέπει να σας πω ότι για όλα αυτά θα δουλέψουμε με τοπικούς συνεργάτες», εξηγεί η κυρία Ράντερι.

Η «τοπική ζώνη»

Κι αν το Project «Kuiper» είναι κάτι που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί από την Amazon, η επένδυση της AWS για την εγκατάσταση «τοπικής ζώνης» στην Αθήνα βαίνει σε τροχιά ολοκλήρωσης προκειμένου φέτος να τεθεί σε λειτουργία. «Το πλάνο μας ισχύει, όπως ξέρετε. Είναι κάτι που υπογραμμίζει και γιατί θεωρούμε τόσο σημαντική την Ελλάδα. Δεν έχουμε πολλές “τοπικές ζώνες” στον κόσμο. Στην Ευρώπη σήμερα λειτουργούν μόλις δύο, σε Αμβούργο και Βαρσοβία. Μάλιστα τον ερχόμενο Οκτώβριο θα κάνουμε και μια κλειστή εκδήλωση εδώ στην Αθήνα για τους πελάτες μας με φόντο τις δυνατότητες που πλέον δημιουργούνται, αλλά και να προβληθούν οι εμπειρίες των ίδιων των πελατών μας τροφοδοτώντας και μια συζήτηση για το πώς θα μπορούν πλέον να μοχλεύσουν τις παγκόσμιες υποδομές που έχει η AWS», σημειώνει η κυρία Ράντερι.

Το εν λόγω project αναμένεται να δώσει παράλληλα περαιτέρω ώθηση στην προσπάθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, του κράτους, της ίδιας της χώρας.

«Η Ελλάδα είναι σημαντική για εμάς, γι’ αυτό και επενδύουμε πολύ εδώ. Πραγματικά βλέποντας κανείς τις αγορές της Ευρώπης και της Αφρικής μιλάμε για μια φανταστική αγορά από άποψη ευκαιριών. Αυτές τις ημέρες συναντήθηκα με ανθρώπους από τα τραπεζικά ιδρύματα, από εταιρείες ενέργειας, από πολλούς κλάδους και είδα επίσης τους υπουργούς (σ.σ.: Κυριάκο Πιερρακάκη και Αδωνη Γεωργιάδη). Ολοι τους έχουν όραμα για την ψηφιοποίηση της χώρας. Και νιώθω ότι η Ελλάδα αποτελεί σχεδόν ένα πλαίσιο εφαρμογής καλών πρακτικών για το τι μπορεί να κάνει κάποιος.

Εχουμε ένα τεράστιο περιθώριο μπροστά μας γι’ αυτό. Φτάνει να σας πω πως σήμερα μόλις το 10% των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων γίνονται στο cloud. Οπότε είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτό. Οταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι, τα Δ.Σ. και τα υπόλοιπα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους αντιληφθούν την αξία και την καινοτομία που μπορεί να φέρει το cloud, τότε πραγματικά θα δείτε μεγάλη επιτάχυνση στον ρυθμό υιοθέτησής του. Κι αυτό αφορά το σύνολο της επιχειρησιακής λειτουργίας, όχι μόνο τον πυρήνα του ΙοΤ».

Πελάτες

Ηδη πάντως η AWS προτάσσει συγκεκριμένα παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων. «Πέρυσι βοηθήσαμε το marketplace Shopflix να δημιουργήσει μια εγγενή, επεκτάσιμη λύση στο cloud που τους επιτρέπει να διαχειρίζονται και να πουλάνε περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια διαφορετικά προϊόντα από περισσότερους από 1.000 συνεργάτες σε χιλιάδες διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων. Δημιουργήθηκε μια τέτοια επιχείρηση μέσα σε λίγους μόνο μήνες!

Συνεργαζόμαστε επίσης με την Trading Point, έναν βραβευμένο πάροχο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που προσφέρει προϊόντα μεσιτείας. Αυτά αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το cloud μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διευθετήσουν μεγάλες ποσότητες επισκεψιμότητας όταν χρειάζεται και στη συνέχεια να μειώσουν και να εξοικονομήσουν κόστος. Και μετά υπάρχει το Qivos Cloud, που λειτουργεί σε οκτώ χώρες. Διπλασίασαν τις υποδομές τους τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ ταυτόχρονα μείωσαν το κόστος συντήρησης κατά 20%. Η AWS διευκολύνει τους οργανισμούς να αποκτήσουν ευελιξία στην κλιμάκωση των πόρων προς τα πάνω και προς τα κάτω, πληρώνοντας μόνο γι’ αυτά που χρησιμοποιούν και χρησιμοποιώντας μόνο αυτά που χρειάζονται.

Πραγματικά μειώσαμε τις τιμές μας 129 φορές από τότε που ξεκίνησε η εταιρεία το 2006! Επίσης, καινοτομούμε ακατάπαυστα για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και να μεταφέρουμε τις οικονομίες στους πελάτες. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη των δικών μας προσαρμοσμένων επεξεργαστών για τη βελτίωση της απόδοσης με ταυτόχρονη μείωση του κόστους», λέει η κυρία Ράντερι προτάσσοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους νέους επεξεργαστές Graviton.

Εκπαίδευση

Πέρα όμως από το cloud και τον τεχνολογικό μετασχηματισμό, δύο ακόμα θέματα, όπως λέει η κυρία Ράντερι, αποτελούν κορυφαία στην ατζέντα της Amazon τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Το ένα έχει να κάνει με τις ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών και τα προγράμματα εκπαίδευσης και το δεύτερο αφορά τη βιωσιμότητα, ιδίως καθώς οι υποδομές του cloud συγκεντρώνουν μεγάλες ανάγκες.

Στο κομμάτι των ψηφιακών δεξιοτήτων η AWS έχει δεσμευτεί ότι θα εκπαιδεύσει δωρεάν 28 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2025. «Μιλάμε για μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Μόνο σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική έχουν εκπαιδευτεί ήδη 800.000 άνθρωποι. Στο πλαίσιο αυτό τρέχουμε διάφορα προγράμματα και στην Ελλάδα, όπως το AWS GetIT που βοηθά 1.500 μαθητές ηλικίας 12-15 ετών σε 14 σχολεία. Τους μαθαίνουμε να αναπτύσσουν εφαρμογές. Μάλιστα πέρυσι τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τον κέρδισε μία Ελληνίδα μαθήτρια. Ενα πρόγραμμα που θα ξεκινήσουμε σύντομα λέγεται “Restart”. Είναι ένα πρόγραμμα μαθητείας 12 εβδομάδων που μπορεί να βοηθήσει και ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν καριέρα και να εκπαιδευτούν σε δεξιότητες γύρω από το cloud και το ΙoΤ. Επειτα σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θα τρέξουμε ένα πρόγραμμα για την εκπαίδευση 1.000 αυτιστικών ανθρώπων σε ψηφιακές δεξιότητες.

Επιπρόσθετα, και στο πλαίσιο του “Smart Island” στη Νάξο, διεξάγουμε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για την αναβάθμιση ψηφιακών ικανοτήτων εκπαιδεύοντας 100 ανθρώπους άνω των 65 ετών. Κι αυτό είναι κάτι που μου αρέσει ως ιδέα. Γενικά, το project για τη Νάξο δεν είναι απλώς για τη δημιουργία ενός “έξυπνου νησιού” με τον τρόπο που λειτουργούν οι μαρίνες, οι κάδοι των απορριμμάτων κ.ο.κ. Εχει να κάνει με την αλλαγή νοοτροπίας και αντιμετώπισης της τεχνολογίας από τους ανθρώπους. Εδώ μιλάμε για τον μετασχηματισμό των ίδιων των ανθρώπων».

Case study

Γι’ αυτό τον λόγο η κυρία Ράντερι εκτιμά πως το πρόγραμμα «Smart Island» στη Νάξο μπορεί να εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο case study. «Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα καινοτομίας μέσω του cloud για τη δημιουργία πιο βιώσιμου τοπικού οικοσυστήματος. Εργαζόμαστε ήδη με 20 συνεργάτες και προστίθενται κι άλλοι. Νέες ιδέες εξελίσσονται και ήδη εφαρμόζονται κάποιες λύσεις με απτά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Νάξου μπορούν πλέον να κλείσουν γρήγορα ψηφιακά μια επίσκεψη στον τοπικό δήμο, ενώ παλαιότερα ήταν υποχρεωμένοι να το κάνουν τηλεφωνικά. Το σύστημα εξοικονόμησε ήδη 43,5 ώρες χρόνου που θα είχαν δαπανηθεί για την εξυπηρέτηση αυτών των πολιτών μέσω τηλεφώνου. Τώρα οι υπάλληλοι του δήμου μπορούν να επικεντρωθούν στη βοήθεια των συμπολιτών τους.

Εφαρμόζουμε επίσης ένα σύστημα έξυπνης μαρίνας που στοχεύει να μειώσει το λειτουργικό κόστος κατά 20% και να οδηγήσει σε μείωση κατά 30% της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλα πολλά».

Το κομμάτι της βιωσιμότητας, εξάλλου, αποτελεί προτεραιότητα και για την AWS, όπως τονίζει η ίδια. «Μεταξύ άλλων, έχουμε δεσμευτεί ότι έως το 2025 θα χρησιμοποιούμε ενέργεια από ΑΠΕ για το 100% των παγκόσμιων δραστηριοτήτων μας. Επίσης πριμοδοτούμε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή Αφρική, ενώ επιστρέφουμε σε κατά τόπους περιοχές, όπως στην Ιρλανδία και τις βόρειες χώρες, τη θερμότητα που παράγεται από τα data centers μας», καταλήγει.

Η Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι σημαντική για εμάς, γι’ αυτό και επενδύουμε πολύ εδώ. Πραγματικά βλέποντας κανείς τις αγορές της Ευρώπης και της Αφρικής μιλάμε για μια φανταστική αγορά από άποψη ευκαιριών. Νιώθω ότι η Ελλάδα αποτελεί σχεδόν ένα πλαίσιο εφαρμογής καλών πρακτικών για το τι μπορεί να κάνει κάποιος»

Το project «KUIPER»

«Είναι ένα πρόγραμμα 10 δισ. δολαρίων. Το σχέδιο είναι να εκτοξευτούν 3.236 δορυφόροι χαμηλής τροχιάς

ώστε να μπορούμε να παρέχουμε πρόσβαση στο Διαδίκτυο κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κι αυτό

θα το κάνουμε με έναν τρόπο που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί.

Είναι κάτι που μπορούν να το χρησιμοποιούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, σχολεία, νοσοκομεία και κρατικοί φορείς»

Το project «SMART ISLAND»

«Στη Νάξο διεξάγουμε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για την αναβάθμιση ψηφιακών ικανοτήτων εκπαιδεύοντας

100 ανθρώπους άνω των 65 ετών. Γενικά, το project της Νάξου δεν αφορά απλώς τη δημιουργία ενός “έξυπνου νησιού” με τον τρόπο που λειτουργούν οι μαρίνες, οι κάδοι των απορριμμάτων κ.ο.κ. Εχει να κάνει με την αλλαγή νοοτροπίας και αντιμετώπισης της τεχνολογίας από τους ανθρώπους. Εδώ μιλάμε για τον μετασχηματισμό των ίδιων των ανθρώπων».

Πηγή: newmoney.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου