ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευθύνων σύμβουλος της Workable: «Έφερα τα λεφτά μου στην Ελλάδα για να τα σώσω»

διευθύνων-σύμβουλος-της-workable-έφερα-τα-λ-924276

Ελληνικές startups, λόγω της αναταραχής που έχει προκαλέσει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, φέρνουν για ασφάλεια τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει ο διευθύνων σύμβουλος της Workable, Νίκος Μωραϊτάκης.

Η SVB ήταν κυριολεκτικά η τράπεζα της Silicon Valley. Είχε τις μισές τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ για πελάτες, αλλά και τους περισσότερους επενδυτές venture capital.

Αυτό ήταν και το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Γνώριζε τις ανάγκες των εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας. Τα στελέχη της ήταν από τον χώρο της τεχνολογίας και του venture capital. Εχτιζε χρόνια σχέσεις εμπιστοσύνης με τους καλύτερους επενδυτές, συχνά συνεπένδυε στους πελάτες της με δάνεια venture debt.

Είχε μάλιστα την τάση να διεκδικεί την αποκλειστικότητα των καταθέσεων από τις startups. «Θα έχεις όλα σου τα λεφτά εδώ, θα αναλύουμε τριμηνιαία την απόδοσή σου, εμπιστευόμαστε ότι έχεις μεγάλους επενδυτές που θα σε στηρίξουν αν πάει κάτι στραβά, και που τους ξέρουμε κι εμείς και τους έχουμε και αυτούς πελάτες. Και έτσι μπορούμε να σου δώσουμε καλύτερες τιμές, πιο ευέλικτους όρους, καλύτερη υποστήριξη». Ετσι έφτασε σχεδόν τα 200 δισ. δολ. καταθέσεις, από τις δυναμικότερες εταιρείες της αμερικανικής οικονομίας.

Το πλεονέκτημά της, αυτή η συμπόρευσή της με το οικοσύστημα της Silicon Valley, ήταν και η αχίλλειος πτέρνα της. Τα τελευταία χρόνια ο τομέας της τεχνολογίας είχε ραγδαία εισροή κεφαλαίων. Οι καταθέσεις της SVB τριπλασιάστηκαν το 2021. Επιπλέον η τράπεζα έδωσε και δάνεια σε αυτές τις εταιρείες που μόλις σήκωσαν φρέσκο κεφάλαιο από την –αισιόδοξη τότε– αγορά. Και μετά άλλαξαν τα επιτόκια. Οι εταιρείες τεχνολογίας δυσκολεύονται να σηκώσουν νέα κεφάλαια, ενώ ξοδεύουν τα χρήματα που είχαν αποταμιεύσει.

Τα αποθεματικά μειώθηκαν και η τράπεζα αναγκάστηκε να πουλήσει δεκαετή ομόλογα για να αντεπεξέλθει. Η ειρωνεία είναι ότι η τράπεζα είχε τοποθετήσει σε δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου ένα αρκετά συντηρητικό προϊόν χαμηλού ρίσκου. Αν έπρεπε όμως να τα ρευστοποιήσει πρόωρα, άρα και να τα αποτιμήσει με σημερινές τιμές, έμενε με μια τρύπα μερικών δισ. στον ισολογισμό.

Την Πέμπτη το πρωί, όπως και χιλιάδες άλλοι tech CEO, πήρα μηνύματα από επενδυτές που ανησυχούσαν για τις καταθέσεις. Οι περισσότεροι είχαν δεκάδες εταιρείες, εκατοντάδες εκατομμύρια σε καταθέσεις, και όλοι γνωρίζουν όλους, και όλοι είναι online. Το στενό οικοσύστημα που έφτιαχνε για 40 χρόνια η SVB στράφηκε εναντίον της μέσα σε λίγες ώρες. Σε μία ημέρα έγιναν αναλήψεις 42 δισ. δολ., το μεγαλύτερο bank run όλων των εποχών. Το δεύτερο της Workable, που αρχικά πήγε στη SVB για να γλιτώσει από τα capital controls του 2015 στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά τα χρήματα έφυγαν να γλιτώσουν από τη Silicon Valley Bank και να βρουν ασφάλεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

ΥΓ.: Η μετοχή της SVB βγήκε εκτός διαπραγμάτευσης μετά το κλείσιμο -60% της Πέμπτης. Από την Παρασκευή τελεί υπό εκκαθαριστική επιτροπεία και η αμερικανική κυβέρνηση εγγυήθηκε όλες τις καταθέσεις. Η εξάπλωση μάλλον έχει αποφευχθεί, η κατάρρευση της SVB όμως δείχνει ότι ο τομέας της τεχνολογίας θα πληρώνει τις οικονομικές υπερβολές της τελευταίας δεκαετίας για καιρό ακόμη.

Πηγή: kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου