ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για το Market Pass – Πώς θα κάνετε τις αιτήσεις

την-τετάρτη-ανοίγει-η-πλατφόρμα-για-το-m-914998

Το μέτρο αφορά στο 85% των νοικοκυριών – Μέχρι τις 3 Μαρτίου θα έχουν καταβληθεί τα χρήματα – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Την ερχόμενη Τετάρτη θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση του Market Pass, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ μέχρι τις 3 Μαρτίου θα έχουν καταβληθεί τα χρήματα.

«Την Τετάρτη (22/02) θα ανοίξει η πλατφόρμα για την κάρτα αγορών, έτσι ώστε για το εξάμηνο που θα ακολουθήσει να έχουμε εξομάλυνση της αύξησης στα βασικά τρόφιμα» είπε ο κ. Γεραπετρίτης στον ANT1.

Για τις αιτήσεις θα χρειαστούν κωδικοί Taxisnet, αριθμός κινητού, email, ΙΒΑΝ (για κατάθεση σε λογαριασμό) ενώ δεν θα χρειαστούν δικαιολογητικά. Η ενίσχυση αφορά στο σύνολο του νοικοκυριού -όχι μεμονωμένα μέλη- και η διάρκεια της διάρκεια της επιδότησης είναι 6μηνη (Φεβρουάριος – Ιούλιος 2023)

Η μηνιαία επιδότηση ανέρχεται σε €22 έως €100, δηλαδή έως €600 στο εξάμηνο.

Οι πληρωμές

Οι πληρωμές θα είναι δύο ταχυτήτων, ανάλογα με το αν ο δικαιούχος επιλέξει να πιστωθεί το ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό ή σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα.

Oσοι επιλέξουν πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό και όχι την ψηφιακή κάρτα θα λάβουν μεν 20% μειωμένη επιδότηση, ωστόσο μπορούν να πάρουν 3 μηνιάτικα στην πρώτη καταβολή έως τις 3 Μαρτίου. Αντίθετα, όσοι επιλέξουν ψηφιακή κάρτα θα πάρουν μεν το 100% του ποσού, ωστόσο θα λάβουν 2 μηνιάτικα στις αρχές Μαρτίου.

«Έως τις 3 Μαρτίου θα καταβληθούν, αν έχουμε την άυλη κάρτα, το ποσό και για τον Φεβρουάριο και για τον Μάρτιο και βεβαίως αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα, θα μεταφερθούν τον επόμενο μήνα και θα προστεθούν και τα νέα χρήματα του επόμενου μήνα και αν επιλέξουμε καταβολή, μειωμένα κατά 20% όμως, σε λογαριασμό τραπέζης, για αυτά θα λάβουμε μία δόση τριών μηνών και μια δεύτερη φορά άλλους τρεις μήνες» δήλωσε ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Συγκεκριμένα, η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού, το οποίο ενδέχεται να αποτελείται από συζύγους ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167) ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.

Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Κριτήριο περιουσίας

Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου