ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός – Στο 7% τον Ιανουάριο

υποχώρησε-για-τέταρτο-συνεχόμενο-μήν-914048

Τιμές «φωτιά» σε ψωμί, δημητριακά και κρέας – Μειώνονται οι τιμές στην ενέργεια

Νέα υποχώρηση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, καθώς το κόστος της ενέργειας έχει αποκλιμακωθεί. Ωστόσο, οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών και κυρίως τροφίμων εξακολουθούν να αυξάνονται με πολύ ταχείς ρυθμούς.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε τον Ιανουάριο στο 7,0% από 7,2% που ήταν τον Δεκέμβριο. Η πτωτική πορεία που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο, με οδηγό την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση του ετήσιου πληθωρισμού για το 2022, στο 9,6% από 9,9% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2023. Η ίδια τάση όμως, φαίνεται προς το παρόν ότι διατηρείται και στις αρχές του νέου χρόνου.

Όμως και τον περασμένο Ιανουάριο καταγράφηκε σημαντική (η μεγαλύτερη) αύξηση τιμών 52,4% στο κόστος των μεταφορών με αύξηση που ξεπέρασε το 30% λόγω των ακριβών καυσίμων κίνησης. Ακολουθεί η αύξηση στο φυσικό αέριο που έφθασε στο 34,7%. Επίσης ο δείκτης τιμών των τροφίμων κινείται σε σταθερά ανοδική πορεία.

Τον περασμένο Ιανουάριο πήραν «φωτιά» οι τιμές για βασικά είδη διατροφής, με τις τιμές για ψωμί και δημητριακά να αυξάνονται 18,6%, για το κρέας κατά 19,3%, για τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 25,0%, για τα έλαια κατά 23,1%, ενώ διψήφιες ήταν οι αυξήσεις για λαχανικά, καφέ, και είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

Ως προς τις υπηρεσίες παρατηρείται ετήσια αύξηση 26,7 % στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, 52,4% στα αεροπορικά εισιτήρια και 8% στις τιμές των ξενοδοχείων. Η ένδυση και η υπόδηση σημείωσαν αύξηση 6,5%. Οι τιμές στα καινούργια αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 10,1% και στα μεταχειρισμένα 8,4%.

Γενικά, καταγράφεται αύξηση 8,1% στις μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου