ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα στήριξης: Το πακέτο στήριξης για συνταξιούχους, οφειλέτες και αγρότες

νέα-μέτρα-στήριξης-το-πακέτο-στήριξης-913826

Πώς θα γίνουν οι ρυθμίσεις χρεών από 36-120 δόσεις – Ποια τα κριτήρια και ποιους αφορά

Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός καθώς πολλές συντάξεις δεν αυξήθηκαν λόγω της προσωπικής διαφοράς αλλά και για ρυθμίσεις χρεών προχώρησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το νέο πακέτο μέτρων αφορά την στήριξη των συνταξιούχων που δεν είδαν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς αλλά και νέες ρυθμίσεις χρεών στο δημόσιο.

Οπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση από 200 έως 300 ευρώ σε συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Market Pass: Έρχεται στο τέλος της επόμενης εβδομάδας

Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με χρέη στο δημόσιο και δεν υπόκειται σε τέλη ή κράτηση.

Έτσι, το έξτρα μπόνους των 200-300 ευρώ θα καταβληθεί με εμβόλιμη πληρωμή έως το τέλος Μαρτίου και με κριτήριο το ύψος της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες συντάξεις θα λάβουν μικρότερο ποσό. Για παράδειγμα, όσοι έχουν σύνταξη ως 800 ευρώ θα πάρουν 300 ευρώ επίδομα, όσοι έχουν από 800-1100 θα πάρουν 250 και όσοι έχουν από 1.100 έως 1.600 θα πάρουν 200 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στην παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Έτσι, για άλλους 6 μήνες η μείωση συντελεστών ΦΠΑ που έχει νομοθετηθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2023 που αφορά μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφους κ.α.

Για τους αγρότες, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται για όλο το 2023, μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίδομα επικίνδυνης εργασίας

Ακόμη, θα υπάρξει επέκταση επιδόματος 200 ευρώ από 150 το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Αφορά εργαζόμενους στην υγεία, το πυροσβεστικό σώμα και διευρύνονται οι κατηγορίες με ανακοινώσεις που θα κάνουν τα αρμόδια υπουργεία. Το μόνιμο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ

Ρυθμίσεις χρεών

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για όσους έχουν απωλέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Για αυτούς δίνεται δυνατότητα αναβίωσης καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023 που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις. Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερείσπραξη αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις με σειρά παλαιότητας. Αυτό προκαλεί αναστολή κατασχέσεων

Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις ή και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η 1η Νοεμβρίου 2021 που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν αλλά δημιούργησαν νέες δημιουργείται νέο σχήμα: Οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου μπορούν να ενταχθούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο των 12 δόσεων ή σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει για τις 24 δόσεις

Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Παρά τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων μηνών δεν είμαστε εκεί που επιθυμούμε, είπε ο κ. Σταϊκούρας, για να συμπληρώσει «Εμείς ως κυβέρνηση με ρυθμίσεις που καταθέτουμε στη Βουλή επιδιώκουμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού».

Ακόμη, σημείωσε ότι:

  • Υποχρεώνουμε την αιτιολόγηση της μη ρύθμισης που επιβάλει ο αλγόριθμος. Απαιτείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα.
  • Διευρύνουμε το πεδίο προκειμένου να εντάσσονται και οφειλέτες με μια οφειλή όπως τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο
  • Εντάσσουμε και νέες κατηγορίες οφειλών όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση
  • Καταργούμε την ποινή προεξόφλησης προς το Δημόσιο. Ως προς την κατάργηση θα αφαιρούνται στο ακέραιο οι δόσεις για τις υπολοιπόμενες δόσεις
  • Το επιτόκιο ρύθμισης γίνεται σταθερό 3% από Euribor + 5 μονάδες που είναι σήμερα
  • Οι βελτιώσεις καταλαμβάνουν και τις ήδη επιτυχημένες ρυθμίσεις

Πηγή: ot.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου