ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται δώρο Πάσχα 300 ευρώ – Ποιους θα αφορά

έρχεται-δώρο-πάσχα-300-ευρώ-ποιους-θα-αφ-906001

Στο τραπέζι βρίσκεται η καταβολή έκτακτου δώρου το Πάσχα κοντά στα 300 ευρώ, μείωση ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση εισφορών αλλά και καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους.

Το ύψος και το εύρος των νέων μέτρων θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών της ενέργειας, όμως η κύρια στόχευση της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να κατευθυνθούν προς την ενίσχυση των εισοδημάτων, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».

Το «δώρο Πάσχα» θα είναι ύψους 250-300 ευρώ, θα αποτελεί μια «ανάσα» ειδικά για ευάλωτους και συνταξιούχους. Εκτός από τους ευάλωτους συνταξιούχους, εκτιμάται ότι θα λάβουν το «δώρο Πάσχα» οι δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού. Πρόκειται για 1,1 εκατ. δικαιούχους που θα εισπράξουν συνολικά περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Χώρος για πρόσφατες παρεμβάσεις

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Κληθείς να σχολιάσει το σημερινό δημοσίευμα ο υπουργός ανέφερε ότι αρχίζει να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις που θα προτεραιοποιήσει ο πρωθυπουργός ανάμεσα στις πολλές ανάγκες που έχει η κοινωνία.

Φαίνεται ότι αρχίζει να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, είπε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας πως όταν έχεις κρίσεις και δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, «οφείλεις να βοηθήσεις όσο μπορείς περισσότερο την κοινωνία».

Ο υπουργός εξήγησε ότι το 2022 η οικονομία πήγε καλύτερα και σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας μας δίνει τη δυνατότητα να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά δεν υπάρχουν ανεξάντλητοι πόροι για βοήθεια.

Επίσης ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις αυξήσεις που έχουν μετατοπιστεί από την ενέργεια στον τομέα τροφίμων, γεγονός που όπως είπε αφορά όλη την Ευρώπη.

Εξάλλου, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 5% το 2023, ενώ ανέφερε ότι η τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι «γενναία και ρεαλιστική». Αναφορικά με την προοπτική κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν «προτεραιότητες που συνεκτιμώνται, αλλά τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να παρθούν όλα μαζί».

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου