ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Δυσοίωνες προβλέψεις για βαθιά ύφεση ανάλογη της εμπόλεμης Ρωσίας

βρετανία-δυσοίωνες-προβλέψεις-για-βα-868609

Η οικονομική ύφεση που θα αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο το 2023 θα είναι σχεδόν τόσο βαθιά όσο αυτή της Ρωσίας, εκτιμούν οικονομολόγοι, καθώς η απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα.

Στις μακροοικονομικές προοπτικές για το 2023, η Goldman Sachs προέβλεψε συρρίκνωση κατά 1,2% του πραγματικού ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, πολύ κάτω από όλες τις άλλες μεγάλες οικονομίες της G-10, ενώ προβλέπεται ανάπτυξη κατά 0,9% το 2024.

Οι εκτιμήσεις αυτές τοποθετούν τη Βρετανία μόλις οριακά μπροστά από τη Ρωσία, για την οποία η τράπεζα προβλέπει ύφεση 1,3% το 2023, καθώς συνεχίζει να εμπλέκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και να αντιμετωπίζει οικονομικές κυρώσεις από τις δυτικές δυνάμεις. Για το 2024 η Goldman προβλέπει ανάπτυξη 1,8%.

Ο γίγαντας της Wall Street προβλέπει για τις ΗΠΑ ανάπτυξη 1% το 2023 και 1,6% το 2024. Η Γερμανία -η επόμενη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, μετά τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο- αναμένεται να σημειώσει ύφεση 0,6% φέτος και στη συνέχεια να επιστρέψει σε ανάπτυξη 1,4% το επόμενο έτος.

Οι προβλέψεις της Goldman Sachs

Οι προβλέψεις της Goldman Sachs για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάτω από αυτό που αναφέρει ως συναίνεση της αγοράς που σκιαγραφεί ύφεση 0,5% το 2023 και ανάπτυξη 1,1% το 2024. Ωστόσο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έχει προβλέψει επίσης ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα βρεθεί σημαντικά πίσω από άλλες ανεπτυγμένες χώρες τα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν τους ίδιους μακροοικονομικούς κινδύνους, φέρνοντας το Λονδίνο πιο κοντά στις επιδόσεις με τη Μόσχα παρά με τις άλλες χώρες της G-7.

Η ευρωζώνη και η Βρετανία βρίσκονται ήδη σε ύφεση, συμπέρανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman, Jan Hatzius και η ομάδα του, καθώς και αμφότερες έχουν υποστεί μια «πολύ μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη χρονικά αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών» που θα οδηγήσει τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες.

«Με τη σειρά του, ο υψηλός πληθωρισμός πρόκειται να επιβαρύνει το πραγματικό εισόδημα, την κατανάλωση και τη βιομηχανική παραγωγή. Προβλέπουμε περαιτέρω μειώσεις του πραγματικού εισοδήματος της τάξης του 1,5% στη ζώνη του ευρώ έως το πρώτο τρίμηνο του 2023 και του 3% στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023, πριν ακολουθήσει μια ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο», ανέφεραν οικονομολόγοι στο CNBC.

Iστορική πτώση στο βιοτικό επίπεδο

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου (OBR) προβλέπει ότι η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου που έχει καταγραφεί στην ιστορία του. Παράλληλα με το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ τον Νοέμβριο, το OBR προέβλεψε ότι το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών – ένα μέτρο του βιοτικού επιπέδου – θα μειωθεί κατά 4,3% το 2022-23.

Η εταιρεία συμβούλων KPMG προέβλεψε ότι το πραγματικό ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί κατά 1,3% το 2023, εν μέσω μιας «σχετικά ρηχής αλλά παρατεταμένης ύφεσης», πριν δει μερική ανάκαμψη 0,2% το 2024.

Η συμπίεση των εισοδημάτων αναφέρθηκε ως το μείζον πρόβλημα, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός και τα επιτόκια περιορίζουν σημαντικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,5% τον Δεκέμβριο, καθώς επιχειρεί να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος υποχώρησε ελαφρώς τον Νοέμβριο από το υψηλό 41 ετών που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο.

Η KPMG αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα αυξήσει το τραπεζικό επιτόκιο στο 4% κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους προτού υιοθετήσει μια προσέγγιση «βλέποντας και κάνοντας», και καθώς ο πληθωρισμός σταδιακά υποχωρεί.

«Η αγορά εργασίας πρόκειται να αρχίσει να επιδεινώνεται από το πρώτο εξάμηνο του 2023, με το ποσοστό ανεργίας να φτάνει το 5,6% μέχρι τα μέσα του 2024, αντιπροσωπεύοντας αύξηση κατά περίπου 680.000 ατόμων», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της KPMG σε έκθεση προοπτικής τον Δεκέμβριο.

Ο Yael Selfin, επικεφαλής οικονομολόγος στην KPMG U.K., δήλωσε ότι η άνοδος των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας και ο υψηλότερος συνολικός πληθωρισμός έχουν ήδη μειώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΟΤ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου