ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Βουτιά 5%, σε χαμηλό 8μήνου

πετρέλαιο-βουτιά-5-σε-χαμηλό-8μήνου-862913

Σε τροχιά για τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από την αρχή του έτους και τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση της τελευταίας διετίας, βρίσκεται το πετρέλαιο. Οι τιμές του μαύρου χρυσού καταγράφουν βουτιά άνω του 5%, σε χαμηλό οκτώ μηνών, καθώς το αμερικανικό δολάριο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό εδώ και δύο δεκαετίες και εν μέσω φόβων ότι η επιθετική αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει τις μεγάλες οικονομίες σε ύφεση.

Λίγο πριν από τις 20.00 ώρα Ελλάδος τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχωρούν κατά 5,23% στα 85,73 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate υποχωρεί κατά 6,14% στα 78,36 δολάρια.

Αυτό θέτει και τα δύο σημεία αναφοράς σε τεχνικά υπερπουλημένη περιοχή, και το WTI σε τροχιά για το χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 10 Ιανουαρίου και το Brent σε τροχιά για το χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 13 Ιανουαρίου.

Για την εβδομάδα, το WTI σημειώνει πτώση περίπου 7% και το Brent περίπου 6%, καταγράφοντας την τέταρτη συνεχή εβδομάδα πτώσης.

Καταλύτης το δολάριο

«Η αγορά αργού βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση πώλησης καθώς το δολάριο ΗΠΑ διατηρεί ισχυρή ανοδική τροχιά», δήλωσαν αναλυτές της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Ritterbusch and Associates.

«Οι φόβοι μιας σκληρής προσγείωσης για την οικονομία των ΗΠΑ και σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία εισχωρούν στο σύστημα», δήλωσε από την πλευρά του ο John Kilduff, της Again Capital. Και πρόσθεσε ότι η χρήση επιτοκίων όπως «ένα σφυρί για την παγκόσμια οικονομία» μπορεί να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα σε τρομερό βαθμό. Γι’ αυτό βλέπετε αυτό το ξεπούλημα».

Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου προβλέπουν, ωστόσο, ανάκαμψη των τιμών λόγω των χαμηλών αποθεμάτων και της σταθερής ζήτησης παρά τις ανησυχίες για ύφεση. Η JPMorgan Chase & Co. προβλέπει το Brent στα 101 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ενώ η Goldman Sachs Group Inc. προβλέπει 125 δολάρια ΗΠΑ.

«Αυτό θα είναι ένα πολύ, πολύ ασταθές τελευταίο τρίμηνο», δήλωσε η Amrita Sen, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Energy Aspects Ltd., σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg. Υπάρχουν «απλώς πάρα πολλοί διαφορετικοί και αντιφατικοί παράγοντες που οδηγούν τις τιμές αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

ΟΤ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου