ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη με 50% μείωση στους λογαριασμούς αερίου

το-μοναδικό-μέρος-στην-ευρώπη-με-50-μείω-859073

Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί στα ύψη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ωστόσο οι κάτοικοι της Μπαζιλικάτα (γνωστή και ως Λουκανία) έχουν τη δυνατότητα να μην ανησυχούν.

Και αυτό γιατί η εν λόγω περιφέρεια της Ιταλίας, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας, έχει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία αποφάσισε να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται μολονότι η υπόλοιπη Ιταλία μειώνει ή διακόπτει την παραγωγή, κυρίως λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Από την 1/10, οι περίπου 500.000 κάτοικοι της Μπαζιλικάτα θα έχουν έκπτωση 50% στο φυσικό αέριο που καταναλώνουν, χάρη σε συμφωνία που υπογράφηκε την άνοιξη με την Eni SpA και τη Shell Plc.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι δυο εταιρείες θα δίνουν στην περιοχή 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου δωρεάν, ετησίως, ως «περιβαλλοντική αποζημίωση».

Τα τέλη, οι εισφορές και άλλα κόστη σημαίνουν ότι οι λογαριασμοί φυσικού αερίου θα είναι περίπου οι μισοί από εκείνους που ήταν τα προηγούμενα τρίμηνα.

Τα νοικοκυριά στην Ιταλία και τη Γερμανία έχουν πληγεί περισσότερο από τις αυξανόμενες τιμές, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.

Οι λογαριασμοί ενέργειας (κυρίως ρεύμα και φυσικό αέριο) για τη μέση ιταλική οικογένεια αυξήθηκαν στο 5% των συνολικών οικιακών δαπανών τον Ιούλιο, από 3,5% το 2019, με βάση στοιχεία της εταιρείας οικονομικών ερευνών Prometeia.

Στόχος Ντράγκι η μείωση της εξάρτησης της Ιταλίας από το ρωσικό αέριο

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε θέσει σε προτεραιότητα τη μείωση της εξάρτησης της Ιταλίας από το ρωσικό αέριο. Οι εισαγωγές έχουν ήδη μειωθεί στο μισό από το 2021, εν μέρει χάρη στις νέες συμφωνίες με χώρες όπως η Αλγερία.

Ωστόσο, ένα βασικό στοιχείο του σχεδίου του -ένας νέος πλωτός τερματικός σταθμός για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην πόλη Πιομπίνο της Τοσκάνης- βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω έντονων διαφωνιών από την τοπική κοινότητα. Δεν είναι σαφές εάν η εγκατάσταση θα πραγματοποιηθεί τελικά υπό τη νέα κυβέρνηση.

Ο Ντράγκι είπε ότι η ενίσχυση της ικανότητας εισαγωγής LNG είναι θέμα «εθνικής ασφάλειας» και η Τζόρτζια Μελόνι, βασική υποψήφια για τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, λέει ότι υποστηρίζει την κατασκευή του τερματικού σταθμού στο Πιομπίνο. Ωστόσο, ο δήμαρχος της πόλης, μέλος του κόμματος της Μελόνι, είναι μεταξύ των πιο έντονων αντιπάλων του έργου.

Οι προτάσεις των κομμάτων για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου της Ιταλίας με νέες έρευνες και γεωτρήσεις ή για διπλασιασμό της χωρητικότητας ενός υπάρχοντος αγωγού από το Αζερμπαϊτζάν συναντούν παρόμοια αντίσταση σε τοπικό επίπεδο.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου