ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν συμφώνησαν Στουρνάρας-τραπεζίτες για την επαναγορά ομολόγων

δεν-συμφώνησαν-στουρνάρας-τραπεζίτε-84981

Χωρίς επίσημες δηλώσεις από τις δύο πλευρές ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με αντικείμενο τη συμμετοχή ή μη των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς παράγοντες, δεν σημειώθηκε συμφωνία κατά τη συνάντηση, καθώς η τρόικα διαφωνεί με την «πιστωτική ενίσχυση» εάν οι ελληνικές τράπεζες μετάσχουν στο πρόγραμμα.

Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι αφού δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανόν την προσεχή Δευτέρα) από τον ΟΔΔΗΧ η πρόταση επαναγοράς των ομολόγων και αφού γίνουν οι προσφορές και δουν το εύρος των τιμών, τότε θα σταθμίσουν τα δεδομένα και αναλόγως θα πράξουν.

Σημειώνεται ότι η επαναγορά των ομολόγων αποτελεί έναν από τους όρους που έθεσε το Eurogroup, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 43,7 δισ. ευρώ και να μειωθεί τελικά το χρέος το 2020 από το 144% του ΑΕΠ στο 122% του ΑΕΠ.

Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ΔΝΤ, το Ταμείο θέτει την επιτυχία του σχεδίου επαναγοράς ως προϋπόθεση, προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει πλήρη στήριξη στο «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «πατριωτικό καθήκον» τη συμμετοχή όλων στο πρόγραμμα επαναγοράς, προσθέτοντας, πάντως, ότι υπάρχει και «Plan B» για την απομείωση του χρέους εάν δεν πετύχει η επαναγορά.

Η πρόταση των τραπεζιτών

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, η ΕΕΤ προσήλθε στη συνάντηση με βασικό αίτημα την προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα απαλλάσσει τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων από κάθε ευθύνη και θα περιορίζει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες σε ικανοποιητικό βαθμό.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, τα διοικητικά επιτελεία των τραπεζών πιεζόμενα πολιτικά για να συμμετέχουν στη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναλογίζονται τις ευθύνες που απορρέουν από μία τέτοια απόφαση έναντι των μετόχων τους και κυρίως των ξένων.

Στο πλαίσιο αυτό θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα κατηγορηθούν για απιστία σε περίπτωση που κατατεθούν αγωγές σε βάρος τους, εάν αποφασίσουν να πουλήσουν ελληνικά ομόλογα σε τιμές που θα συνεπάγονται την ανάληψη ζημιών.

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ακόμη ότι οι τραπεζίτες προσήλθαν στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα έχοντας έτοιμη ολοκληρωμένη πρόταση με 3 εναλλακτικές εκδοχές, οι οποίες μειώνουν σε ικανοποιητικό βαθμό το λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης, με ταυτόχρονη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς.

Πρόκειται για προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επικείμενες εκδόσεις νέων μετοχών.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές, εξέφραζαν το φόβο ότι οι λύσεις που θα προταθούν δεν θα γίνουν δεκτές από την τρόικα, με έμπειρα τραπεζικά στελέχη να επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι σε μία τέτοια περίπτωση δε θα χρειαστεί καν να «τρέξει» η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα περάσουν κατευθείαν στην αγκαλιά της τρόικας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου