ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο για αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ

ποιοι-μπαίνουν-στο-στόχαστρο-για-αναδ-847976

Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 664 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη σταματούν από τον επόμενο μήνα να παίρνουν το ΕΚΑΣ, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν όσα πήραν το προηγούμενο εξάμηνο!

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος τα ποσά που τους χορηγήθηκαν για το διάστημα Δεκέμβριος 2015-Μάιος 2016 θεωρούνται ως αχρεώστητες παροχές, δηλαδή χρήματα που δεν δικαιούνται από τη στιγμή που δεν πληρούν τα νέα και αυστηρότερα κριτήρια εισοδήματος που προβλέπει ο νόμος,

Το υπουργείο Εργασίας, όπως ανέφεραν στον Ελεύθερο Τύπο αρμόδια στελέχη, πρόκειται να κινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή των ποσών αυτών ζητώντας πίσω το ΕΚΑΣ από περίπου 70 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους για τους οποίους το επίδομα αυτό καταργείται άπαξ και δια παντός από την 1/1/2016 και σταδιακά ως το 2019 θα καταργηθεί για όλους.

Για τις αχρεώστητες παροχές ο νόμος ορίζει ότι επιστρέφονται με μηνιαία παρακράτηση του 1/3 της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την επιστροφή του ΕΚΑΣ έξι μηνών, οι 70 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν πολύ μικρότερη μηνιαία σύνταξη!

Οταν «εξοφληθεί» το ποσό που έλαβαν από το ΕΚΑΣ για έξι μήνες, η σύνταξή τους θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα. Στην πράξη ο νόμος έρχεται να μειώσει τις συντάξεις για 6 μήνες στους πιο αδύναμους των συνταξιούχων. Οι περικοπές που θα έχουν λόγω των αναδρομικών του ΕΚΑΣ που καλούνται να επιστρέψουν φτάνουν στο 33,4%!

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου