ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ιρλανδία εξετάζει την ελληνική συμφωνία

η-ιρλανδία-εξετάζει-την-ελληνική-συμφ-84798

Η Ιρλανδία θα επωφεληθεί από τη νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ευρωζώνη υπέρ της Ελλάδας στο μέτρο που θα μπορέσει να διευκολύνει τις προσπάθειές της να εκπληρώσει τη δική της δανειακή συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ , που είναι προγραμματισμένη για του χρόνου, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μάικλ Νούναν.

Ερωτηθείς εάν η Ιρλανδία θα επιδιώξει μία παρόμοια με την Ελλάδα επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους της, ο Νούναν υπογράμμισε πως οι παραχωρήσεις προς την Αθήνα θα συζητηθούν με την τρόικα των πιστωτών, ώστε να εξετασθούν τα μέτρα που θα αμβλύνουν τις συνέπειες για την προσπάθεια ικανοποίησης των όρων της δανειακής σύμβασης των 85 δισεκ. ευρώ.

«Συγκροτούμε μία στρατηγική για έξοδο από το πρόγραμμα, η τρόικα μας έχει υποσχεθεί ότι θα μας χορηγήσει έναν έγγραφο εργασίας για τους τρόπους και τα μέσα της εξόδου από το πρόγραμμα και θα συνθέσουμε ένα παρόμοιο έγγραφο κι εμείς», δήλωσε ο Νούναν στους δημοσιογράφους.

«Στο πλαίσιο αυτό αξιολογούμε όλα όσα έχει λάβει η Ελλάδα και εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να ωφελήσει την Ιρλανδία για να εξέλθει από το πρόγραμμα, θα το προωθήσουμε ως σημείο πολιτικής απόφασης».

Σήμερα η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε πως εάν ζητηθεί θα πρέπει να εξετασθεί η επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδος.

Ο Νούναν, ο οποίος θα προτείνει μέτρα λιτότητας 3,5 δισεκ. ευρώ κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2013, δήλωσε πως το πακέτο που αφορά την αύξηση των φόρων και την περικοπή των δαπανών ήδη έχει εγκριθεί.

Ο προϋπολογισμός αυτός θα είναι ο έκτος συνεχόμενος με μέτρα λιτότητας από τον Οκτώβριο του 2008 και ο Νούναν υπογράμμισε πως μολονότι η κοινή γνώμη αναμένει πως θα είναι πολύ σκληρός, η κυβέρνηση ωστόσο έχει καταβάλλει προσπάθειες ώστε ο νέος προϋπολογισμός να είναι δίκαιος και τα μέτρα να προσανατολίζονται προς τους έχοντες.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η ανεργία στη χώρα έχει παραμείνει κοντά στα επίπεδα της κρίσης, φθάνοντας το 14,8% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, αποδεικνύοντας τη δύσκολη προσπάθεια να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη ενώ λαμβάνονται σκληρά μέτρα λιτότητας και περικοπών.
Επισημαίνοντας πως η Ιρλανδία είχε έναν «πολύ καλό μήνα» αφότου οι Allied Irish Banks, Bank of Ireland και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας Bord Gais ESB επέστρεψαν στις κεφαλαιαγορές, ο Νούναν εκφράστηκε θετικά για τις προοπτικές το 2013.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι να είναι κανείς αισιόδοξος για τη θέση της χώρας. Προφανώς θα προτιμούσαμε οι χώρες πελάτες μας να κατέγραφαν υψηλότερη ανάπτυξη, διότι το αναπτυξιακό μας μοντέλο βασίζεται στις εξαγωγές», πρόσθεσε ο Νούναν.

«Όμως, φαίνεται πως οι ΗΠΑ αρχίζει να ανακάμπτει γρήγορα, μοιάζει η δημοσιονομική κρίση της να ξεπερνιέται και με τις διάφορες ρυθμίσεις που γίνονται στην Ευρώπη, πιστεύω πως μπορούμε να ατενίζουμε ένα καλύτερο επόμενο έτος», κατέληξε ο Νούναν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου