ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Spiegel: H Eλλάδα ελπίζει σε χρηματικές ροές από τον αγωγό TAP

spiegel-h-eλλάδα-ελπίζει-σε-χρηματικές-ροές-απ-847217

Η κατασκευή του μεγάλου Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας στην Δυτική Ευρώπη, εγκαινιάστηκε χθες από τον Ελληνα πρωθυπουργό και είναι η μεγαλύτερη άμεση επένδυση από το εξωτερικό στην Ελλάδα, η οποία ελπίζει σε ανάλογες χρηματικές ροές, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο επισημαίνει επίσης ότι «η Ε.Ε. καθίσταται έτσι ενεργειακά πιο ανεξάρτητη από τη Ρωσία και η Αθήνα υπολογίζει σε οικονομική ώθηση».

Ο ευδιάθετος Τσίπρας αναφέρθηκε στη χρονική σύμπτωση της κατασκευής του αγωγού με το επιτυχημένο κλείσιμο της αξιολόγησης, το οποίο «αποτελεί το τέλος της οικονομικής αστάθειας και της ανασφάλειας», όπως είπε. «Η έναρξη της τροφοδοσίας με αέριο τοποθετείται στο 2020 και πρόκειται να εφοδιάσει καταρχάς επτά εκατομμύρια νοικοκυριά και θα μπορούσε να διπλασιασθεί στο μέλλον», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, το οποίο επίσης υπογραμμίζει ότι «για την Ελλάδα η κατασκευή του αγωγού είναι πράγματι λόγος για εορτασμό. Περισσότερα από 1,5 δις. ευρώ θα αντληθούν για την ετοιμοθάνατη ελληνική οικονομία, πρόκειται δηλαδή για την μεγαλύτερη επένδυση γενικώς», υπογραμμίζει το Spiegel, ενώ όπως τονίζει «η κατασκευή θα δημιουργήσει 8.000 θέσεις εργασίας και 150 εταιρείς θα πάρουν παραγγελίες, μια επειγότως αναγκαία ώθηση για μια χώρα λοπου κάθε τέταρτος είναι άνεργος».

Tο περιοδικό αναφέρεται και σε σχετική δήλωση του Ελληνα υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστου Σπρίντζη στο Spiegel online ότι «είναι μια μέρα χαράς για την Ελλάδα και μια μέρα η οποία σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης», την οποία χαρακτηρίζει ως αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, αφού «στην αντιπολίτευση είχε επικρίνει την προκάτοχο συντηρητική κυβέρνηση για τη συμφωνία ΤΑΡ, διότι αυτή εξυπηρετούσε μόνο τις πολυεθνικές εταιρείες και τις ΗΠΑ», όπως γράφει.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου