ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη G7 μεταφέρεται η συζήτηση για το ελληνικό χρέος

στη-g7-μεταφέρεται-η-συζήτηση-για-το-ελλ-846251

Kορυφώνεται η διαπραγματευτική μάχη ΔΝΤ και ευρωζώνης, με πρωταγωνίστρια τη Γερμανία, για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ενόψει του Eurogroup της Τρίτης, με το αποτέλεσμα να παραμένει αβέβαιο, καθώς τις δυο πλευρές εξακολουθεί να χωρίζει χάσμα.

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, Παρασκευή, και αύριο, Σάββατο, στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7 στην Ιαπωνία, όπου θα παρευρεθεί και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν προγραμματίζει να συμμετάσχει στο Eurogroup, κάτι που θεωρείται ως ένδειξη ότι δεν αναμένεται συμφωνία. Το Ταμείο θα εκπροσωπήσει εκεί ο Πολ Τόμσεν.

Σε περίπτωση μη συμφωνίας ενδέχεται να δοθεί παράταση ώς τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις, με το Ταμείο να παραμένει εν τω μεταξύ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Μπαλαντέρ στο σκληρό πόκερ των δύο πλευρών παραμένει ο κόφτης, για τον οποίο η νομοθετική ρύθμιση κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα χθες στη Βουλή, έπειτα από αμφιταλάντευση της κυβέρνησης για το κατά πόσο έπρεπε ή όχι να προχωρήσει.

Το ΔΝΤ σίγουρα δεν βρίσκει ικανοποιητική τη ρύθμιση αυτή, καθώς δεν προσδιορίζει τις δαπάνες που πρέπει να κόβονται σε περίπτωση δημοσιονομικής εκτροπής. Εκτιμάται ότι σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για το χρέος ίσως ζητηθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά, ως αντιστάθμισμα, να γίνει αυστηρότερος ο κόφτης.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου