ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Financial Times: Εξετάζεται νέο σχέδιο για το ελληνικό χρέος

financial-times-εξετάζεται-νέο-σχέδιο-για-το-ελλην-845769

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας επεξεργάζονται σχέδιο για να μειωθεί η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ενδεχομένως μέσω της επαναγοράς δανείων ύψους 14 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, το συμβιβαστικό σχέδιο συζητήθηκε στο περιθώριο του G7 στην Ιαπωνία και αποτελεί την τελευταία απόπειρα των πιστωτών να λύσουν τη διαφωνία μεταξύ του Βερολίνου και του ΔΝΤ για το πακέτο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το σχέδιο θα ορίζει τις πιο επίμαχες επιλογές για ελάφρυνση του χρέους, όπως για παράδειγμα πληρωμές και χρηματοδότηση στόχων, αλλά αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το 2018 όταν λήγει το ελληνικό πρόγραμμα και θα έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι Γερμανικές εκλογές. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ότι το Βερολίνο είναι ανοιχτό να συζητήσει το θέμα του ελληνικού χρέους αλλά μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017.

Ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ετέθησαν στο τραπέζι είναι η επιστροφή στην Αθήνα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κρατά η ΕΚΤ (ύψους 1,9 δισ. ευρώ). Επιπλέον ο ESM θα μπορούσε να χρησιμοποίησει τα 19,6 δισ. που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να αγοράσει παλιά ελληνικά δάνεια.

«Οι Γερμανικές αντιστάσεις στα αιτήματα του ΔΝΤ, που ζητά σημαντική και άμεση ελάφρυνση του χρέους, καθυστερούν την απελευθέρωση της δόσης των 10 δισ. ευρώ που η Αθήνα χρειάζεται το πολύ μέχρι το τέλος Ιουλίου. Υπουργοί και αξιωματούχοι που συναντήθηκαν την Παρασκευή, όμως, εξέφρασαν μια κάποια αισιοδοξία, ισχυριζόμενοι ότι όλες οι πλευρές αποφάσισαν να πιέσουν για μια συμφωνία που θα μπορεί να αποδεχτεί το ΔΝΤ την Τρίτη στις Βρυξέλλες» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBCότι «υπάρχει μια κινητικότητα και από τις δύο πλευρές». «Αυτοί που λένε ότι χρειαζόμαστε ελάφρυνση του χρέους μπροστά έχουν αλλάξει τη στάση τους και αυτοί που έλεγαν ότι δεν χρειάζεται τίποτα επίσης έχουν μετακινηθεί λίγο. Η ψαλίδα κλείνει» ανέφερε ο Ολλανδός πολιτικός.

«Ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι ο κ. Σόιμπλε υπαινίχθη ότι σε περίπτωση που υιοθετηθεί η επιλογή της εξαγοράς δανείων από το ΔΝΤ, τότε το Ταμείο θα πρέπει να δεσμευτεί να συμμετέχει πλήρως στην επόμενη φάση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης την Τρίτη –κάτι το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τους Γερμανούς νομοθέτες. Ένας άλλος αξιωματούχος, που συμμετείχε στην συνάντηση, είπε ότι ο κ. Σόιμπλε ήταν ανένδοτος, λέγοντας ότι θα ήταν “ηλίθιο” να καθυστερήσει η συμμετοχή του ΔΝΤ» γράφει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα, που επικαλείται για άλλη μια φορά πηγές που γνωρίζουν για την συνάντηση της Παρασκευής, τονίζει ότι η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έδειξε «μια κάποια ευελιξία».

Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ασκούν σημαντικές πιέσεις και στις δύο πλευρές για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις.

Κατά τη διάρκεια συναντήσεων στο περιθώριο του G7, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου πίεσε τόσο τον Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν να προσφέρουν στην Ελλάδα «σοβαρή ελάφρυνση του χρέους».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου