ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Black out» στο Taxisnet μπορεί να προκαλέσουν οι 3,6 εκατ. εκκρεμείς δηλώσεις

black-out-στο-taxisnet-μπορεί-να-προκαλέσουν-οι-36-εκ-832737

Με την αγωνία ενός «εμφράγματος» στο Taxisnet που είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθεί στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, ζουν στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς βλέπουν ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων γίνεται με χαμηλές ταχύτητες.

Μέχρι σήμερα, είκοσι ημέρες πριν λήξει η προθεσμία, περισσότερες από τα 3,6 εκατομμύρια δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα δεν έχουν υποβληθεί, αφού οι φορολογούμενοι δεν βιάζονται να «κλείσουν» τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα και το αφήνουν για την τελευταία στιγμή.

Για να τηρηθεί η καταληκτική προθεσμία της 30ής Ιουνίου θα πρέπει μέσα στις επόμενες 20 ημέρες να υποβάλλονται 180.000 δηλώσεις ημερησίως.

Ο όγκος αυτός είναι μεγάλος και θα δοκιμάσει τις αντοχές του Taxisnet, το οποίο ενδεχομένως, σύμφωνα με την Ημερησία, να παρουσιάσει αρρυθμίες ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, όταν όλοι θα σπεύσουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους. Μάλιστα εάν συνυπολογισθούν και οι φορολογικές υποχρεώσεις που υπάρχουν για τον τρέχοντα μήνα (δηλώσεις ΦΠΑ κ.ά.) το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών δύσκολα θα αντεπεξέλθει.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το Taxisnet πολλές φορές έχει δεχθεί ακόμη και πάνω από 150.000 δηλώσεις ημερησίως. Όμως παρουσίαζε προβλήματα καθώς συχνά «έπεφτε» ταλαιπωρώντας τους φορολογούμενους και τους λογιστές που επέλεγαν τις βραδινές ώρες πολλές φορές ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα για να συμπληρώσουν και να υποβάλουν δηλώσεις, προκειμένου να αποφύγουν το «συνωστισμό» και τις καθυστερήσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων και αυτό θα γίνει μόνο αν παρουσιαστεί πρόβλημα στο Taxis. Με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος όγκος των δηλώσεων θα «πέσει» στο Taxisnet τις τελευταίες ημέρες του μήνα δεν αποκλείεται το σύστημα να παρουσιάσει προβλήματα και το υπουργείο Οικονομικών να αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να παρατείνει την προθεσμία, χωρίς ωστόσο να τροποποιήσει την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος που είναι η 29η Ιουλίου.

Ο κ. Αλεξιάδης αφού ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί το 43% των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, κάλεσε τους πολίτες να καταθέσουν έγκαιρα τις φορολογικές δηλώσεις τους γιατί, όπως είπε, δεν θα δοθεί παράταση.

Από τις 2.566.707 φορολογικές δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και εκκαθαριστεί προκύπτει ότι:

  • 810.089 είναι χρεωστικές, με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν συνολικό φόρο 821,55 εκατ. ευρώ για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015 ή 1.014 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι 29 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου.
  • 465.796 είναι πιστωτικές, δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους, η οποία συνολικά ανέρχεται σε 122 εκατ. ευρώ ή 261 ευρώ κατά μέσο όρο.
  • 1.290.822 δηλώσεις ή το 50,22% είναι μηδενικές.

«Επεφτε»

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το Taxisnet πολλές φορές έχει δεχθεί ακόμη και πάνω από 150.000 δηλώσεις ημερησίως. Όμως παρουσίαζε προβλήματα καθώς συχνά «έπεφτε» ταλαιπωρώντας τους φορολογούμενους και τους λογιστές που επέλεγαν τις βραδινές ώρες πολλές φορές ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα για να συμπληρώσουν και να υποβάλουν δηλώσεις.

Καμία παράταση

Ο κ. Αλεξιάδης αφού ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί το 43% των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, κάλεσε τους πολίτες να καταθέσουν έγκαιρα τις φορολογικές δηλώσεις τους γιατί, όπως είπε, δεν θα δοθεί παράταση.

enikonomia

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου