ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο lockdown στη Γαλλία: Οι επιπτώσεις στην οικονομία και ο τομέας που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα

νέο-lockdown-στη-γαλλία-οι-επιπτώσεις-στην-οι-825324

Μειωμένη κατά 12% από τα φυσιολογικά της επίπεδα είναι αυτόν τον μήνα η οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία μετά την επιβολή καραντίνας για δεύτερη φορά φέτος στη χώρα για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας.

Η γαλλική κυβέρνηση επέβαλε το νέο lockdown στις 30 Οκτωβρίου για να αντιμετωπίσει την έξαρση νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, αν και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν αυτή τη φορά είναι ηπιότεροι από αυτούς που είχαν εφαρμοστεί στην πρώτη καραντίνα στη χώρα, καθώς έχουν ως στόχο να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η Τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 12% από τα φυσιολογικά επίπεδά της αυτόν τον μήνα λόγω του νέου lockdown, σημειώνοντας ότι το ποσοστό αυτό είναι χειρότερο από το 4% που είχε μειωθεί τον Οκτώβριο, αλλά είναι πολύ καλύτερο από το 31% το οποίο είχε καταγραφεί τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, η οποία ήταν μια από τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη.

«Πριν από το δεύτερο κύμα πιστεύαμε ότι θα είχαμε μια ύφεση λίγο χαμηλότερη του 9%, τώρα περιμένουμε ότι για όλο το 2020 θα βρισκόμαστε ανάμεσα στο -9 και -10%», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό στον ραδιοσταθμό RTL, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για να υπολογίσει τον αντίκτυπο του νέου lockdown στην γαλλική οικονομία, η κεντρική τράπεζα στηρίχθηκε στην μηνιαία έρευνα μεταξύ 8.500 επικεφαλής επιχειρήσεων, η οποία έγινε αυτή τη φορά μεταξύ της 28ης Οκτωβρίου και της 4ης Νοεμβρίου, με το 90% των απαντήσεων να έχουν δοθεί μετά την έναρξη του δεύτερου lockdown.

Το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν οι υπηρεσίες που απαιτούν άμεση επαφή με τους πελάτες, με τη δραστηριότητα να μειώνεται κατά 40% στους τομείς της χονδρικής, της λιανικής, των μεταφορών, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.

Στο μεταξύ οι επιχειρήσεις του τομέα μεταποίησης αναμένεται να λειτουργήσουν έχοντας απώλεια μόνον 7% της φυσιολογικής τους δραστηριότητας και του τομέα κατασκευών 8%, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει την εικόνα που σκιαγραφείται από τότε που επιβλήθηκε το νέο lockdown με δεδομένα που εκδίδονται με πολύ μεγάλη συχνότητα και εκτείνονται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση ως την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος ενώ δείχνουν ότι η οικονομία πηγαίνει καλύτερα απ’ ό,τι την πρώτη φορά.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου