ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω «τραστ» επιδιώκει η ΕΕ

πάταξη-της-φοροδιαφυγής-μέσω-τραστ-821277

Ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες για την λειτουργία των «τραστ» προτίθεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση στα μέλη της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, καθώς λόγω Brexit, σύντομα θα εκλείπει το… εμπόδιο στην συγκεκριμένη πολιτική, που ακούει στο όνομα Ντέιβιντ Κάμερον.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο, το οποίο έχει στα χέρια του το σχετικό προσχέδιο, οι Βρυξέλλες προσπαθούν εδώ και καιρό να υιοθετηθούν κανονισμοί για την αναγνώριση των ιδιοκτητών των καταπιστευμάτων, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να αντιδρά επικαλούμενος την ανάγκη για προστασία της ιδιωτικής ζωής για τους Βρετανούς.

Απόλυτη διαφάνεια στα τραστ επιχειρηματικού χαρακτήρα

Όπως αναφέρει το προσχέδιο, που στοχεύει στην απόλυτη διαφάνεια αλλά κυρίως στη δίκαιη φορολόγηση και την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, οι οικονομικοί δικαιούχοι των καταπιστευμάτων θα πρέπει να καταγράφονται σε μητρώα στα οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Η πρόταση για πλήρη διαφάνεια, αφορά σε εκείνα τα τραστ που έχουν επιχειρηματικό και εταιρικό χαρακτήρα. Αντίθετα, άλλοι τύποι καταπιστευμάτων, θα υποχρεούνται να αποκαλύπτουν τους ιδιοκτήτες τους μόνο σε πρόσωπα που έχουν έννομο συμφέρον να γνωρίζουν.

Η πρωτοβουλία της Ε.Ε. έρχεται μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers τον περασμένο Απρίλιο, που έφεραν στο φως εκτεταμένες πρακτικές φοροαποφυγής. Ωστόσο το πρόβλημα με την αδιαφάνεια των τραστ είχε ήδη εντοπιστεί αρκετά χρόνια πριν και στην Συνοδο Κορυφής του G8 το 2013, οι πλούσιες χώρες είχαν ταχθεί υπέρ της υποχρεωτικής καταγραφής των πραγματικών δικαιούχων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υιοθετήσει τις νομοθετικές προτάσεις στην εβδομαδιαία συνάντησή της την Πέμπτη. Το Reuters τονίζει ότι τα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν και από τις εθνικές κυβερνήσεις, πριν αυτά αποκτήσουν την ισχύ νόμου.

Πηγή: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου