ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικές εισφορές: Ολες οι αλλαγές που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

ασφαλιστικές-εισφορές-ολες-οι-αλλαγέ-819405

Κατατέθηκε πριν λίγο στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο “μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων”.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιανουάριο του 2020.

Πιο αναλυτικά με βάση τα άρθρα του νομοσχεδίου

Μειώνονται από την πρώτη Ιανουαρίου 2021 κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το ύψος που είχε διαμορφωθεί την 1 Ιουνίου 2020 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών και εργαζομένων σε φορείς εκτός δημοσίων υπηρεσιών.

Δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης τμηματικής καταβολής έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών η καταβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι 30 Απριλίου 2021 στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού.

Μειώνεται κατά 40% από 1 Οκτωβρίου 2020 έως και 31 Μαρτίου 2021 το ύψος των μισθωμάτων ακινήτων με εκμισθωτή τον eΕΔΦΚΑ εφόσον ο κύριος κωδικός αριθμός δραστηριότητας του μισθωτή εντάσσεται στους πληττόμενους από την πανδημία του κορονοϊού.

Ακόμα επανεντάσσονται στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής των δόσεων κατά τρεις μήνες στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού αλλά και απώλεσαν την ρύθμιση κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από τον Ιούνιο του 2020 έως και τον Οκτώβριο του 2020.

Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 ο προσωρινός διακανονισμός ασφαλιστικών οφειλών και αναστέλλεται η λήψη των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εφόσον οι οφειλέτες έχουν μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 ενεργό προσωρινό διακανονισμό.

Προστίθεται στις κατηγορίες πασχόντων από ασθένειες που δικαιολογούν δικαίωμα σύνταξης σε τακτικούς δημόσιους υπαλλήλους και σε μόνιμους στρατιωτικούς κατόπιν δεκαπενταετούς πραγματική σύνταξη υπηρεσίας η κατηγορία πασχόντων από κυστική ίνωση η μόνιμη ορθοκυστική διαταραχή

Ακόμη στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων ή υπερήλικων, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και το μηνιαίο χρηματικό βοήθημα ομογενών δεν εμπίπτουν σε καμιά κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο, τέλος εισφορά η άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν κατάσχονται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ειδικής διάταξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου