ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις καπνοβιομηχανίας στα εξοντωτικά πρόστιμα

αντιδράσεις-καπνοβιομηχανίας-στα-εξ-817774

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται η εγχώρια καπνοβιομηχανία μετά τη δημοσιοποίηση του πολυνομοσχεδίου, που συζητείται στη Βουλή και πρόκειται να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη. Σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου (άρθρο 110) προβλέπει την προσθήκη νέου άρθρου στον τελωνειακό κώδικα (ν. 2960/2001), το οποίο θεωρείται δρακόντειο. Στην πράξη, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην καπνοβιομηχανία, η προσθήκη αυτή στον τελωνειακό κώδικα προβλέπει εξοντωτικά πρόστιμα στις καπνοβιομηχανίες, των οποίων προϊόντα διατίθενται λαθραία στην εγχώρια αγορά.

Tα πρόστιμα φτάνουν το πενταπλάσιο της προβλεπόμενης φορολογίας προϊόντων καπνού και θεωρητικά, αν βρεθεί ένα εμπορευματοκιβώτιο λαθραίων τσιγάρων, στην παραγωγό βιομηχανία μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο άνω των 30 εκατ. ευρώ.

Η διάταξη αφορά τις τρεις βασικές βιομηχανίες, την «Kαρέλιας», τη ΣΕΚΑΠ και τη νεοεισερχόμενη Real Tobacco. Κι επειδή η ΣΕΚΑΠ αναμένεται να διακόψει την παραγωγή στην Ελλάδα, μετά την εξαγοράς της από την Japan Tobacco International, η διάταξη αφορά την «Καρέλιας», με έδρα την Καλαμάτα, και την Real Tobacco με έδρα το Κιλκίς. Η τελευταία φέρεται να μην έχει αρχίσει ακόμη να παράγει εμπορικά προϊόντα και ότι το εργοστάσιο που έχει δημιουργήσει στο Κιλκίς βρίσκεται σε φάση δοκιμαστικής παραγωγής. Ωστόσο, δεν θα αργήσει να παραγάγει προϊόντα, με έμφαση στις αγορές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.

Παράγοντες κοντά στην καπνοβιομηχανία υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση παρουσιάζει το μέτρο ως προαπαιτούμενο των πιστωτών στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι αυτό δεν ισχύει, παρόλο που οι θεσμοί προτρέπουν την κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Σε καμία όμως περίπτωση δεν υπαγορεύουν τα μέτρα και τις «εξοντωτικές» διατάξεις που επιβάλλει η προσθήκη του συγκεκριμένου άρθρου στον τελωνειακού κώδικα. «Με την ίδια λογική, σε κάθε φόνο με λαθραίο όπλο, πρέπει να επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές στις βιομηχανίες που τα παράγουν», αναφέρει νομικός σύμβουλος καπνοβιομηχανίας. Οι επικριτές της διάταξης εκφράζουν την απορία που το μέτρο επιβάλλεται μόλις λίγους μήνες πριν από την υποχρεωτική εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας των πακέτων τσιγάρων, βάσει κοινοτικής οδηγίας. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται υποχρεωτικά από τον Μάιο του 2019 και θα καταστήσει περιττή την ποινή που τώρα προτείνεται. Για τον λόγο αυτό, η πλευρά των καπνοβιομηχανιών ζητεί, αν όχι την ολοσχερή απόσυρση της διάταξης, τη μετάθεση της ισχύος της για τουλάχιστον έξι μήνες.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου