ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ραγδαίες ανακατατάξεις αναμένονται στις τράπεζες

ραγδαίες-ανακατατάξεις-αναμένονται-811658

Το τέλος εποχής στις τράπεζες μπορεί να σηματοδοτήθηκε με την προχθεσινή παραίτηση του Μιχάλη Σάλλα από την προεδρία της τράπεζας, πλην όμως αυτή δεν αναμένεται να είναι η μόνη αλλαγή που θα συντελεστεί στα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αλλωστε το μυστικό βρίσκεται στη διοίκηση του ΤΧΣ, καθώς αποτελεί έναν από τους μεγαλομετόχους των ελληνικών τραπεζών. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκηρύσσει τη μία μετά την άλλη τις θέσεις της εκτελεστικής επιτροπής που έχουν χηρέψει, μετά τις πρόσφατες παραιτήσεις των μελών του στο πλαίσιο των νέων απαιτήσεων του SSM.

Ως όργανα Διοίκησης του Ταμείου ορίζονται: η τριμελής Εκτελεστική Επιτροπή και το εννεαμελές Γενικό Συμβούλιο.

Το Ταμείο με χθεσινή προκήρυξή του αναζητά στέλεχος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου προς πλήρωση κενωθείσας θέσης. Η Επιτροπή Επιλογής θα επιλέξει και θα προτείνει μία λίστα υποψηφίων στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα αποφασίσει τον διορισμό του Διευθύνοντος Συμβούλου αναφέρει η ανακοίνωση του Ταμείου. Οι αλλαγές αναμένεται να αγγίξουν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, όπως αναφέρουν πηγές.

Είναι ήδη γνωστό πως με βάση το θεσμικό πλαίσιο από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών αποχωρούν όλοι όσοι δεν έχουν τραπεζική εμπειρία, ενώ σε επίπεδο κορυφής είναι πλέον βέβαιο πως θα αποχωρήσει η πρόεδρος της Εθνικής κ. Λούκα Κατσέλη, καθώς παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης ο νόμος δεν αλλάζει. Στην περίπτωση της κ. Κατσέλη προσκρούει στην ανάμειξη της προέδρου της ΕΤΕ με την πολιτική. Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς επανεκκινούν οι διαδικασίες για την ανεύρεση νέου CEO, ενώ στην παρούσα φάση θα πρέπει να αναζητηθεί και νέος πρόεδρος για την τράπεζα.

Εν τω μεταξύ CFO του ομίλου της Πειραιώς ανέλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Πασχάλης.

Kαι στην κορυφή
Αλλαγές όμως αναμένεται να υπάρξουν -πιθανόν και σε επίπεδο κορυφής- και στα άλλα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς ο SSM φαίνεται να υποστηρίζει την εκτίμηση πως οι ξένοι μπορούν ευκολότερα να διαμορφώσουν συνθήκες αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, μολονότι οι τράπεζες παρά τις δυσμενείς συνθήκες καταγράφουν ήδη πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα στον τομέα αυτόν. Και ενώ όλο αυτό το έργο είναι σε εξέλιξη, την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος ποσοτικοποιεί τους στόχους των κόκκινων δανείων εκφράζοντας την εκτίμηση πως αυτά πρέπει να μειωθούν κατά 40 δισ. μέχρι το 2019.

Οπως παρατηρούν εύστοχα τραπεζικοί παράγοντες επιχειρείται από την πανευρωπαϊκή τραπεζική αρχή μία μαζική εμφύτευση στελεχών που είτε προέρχονται από το εξωτερικό, είτε ήταν μακριά από την ελληνική πραγματικότητα για πολλά χρόνια, τόσο σε ό,τι αφορά τις κορυφαίες εκτελεστικές θέσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και σε επίπεδο μη εκτελεστικών και ανεξάρτητων μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

Αλλωστε αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το θεσμικό πλαίσιο θέλησε να απομακρύνει ανθρώπους προερχόμενους από τις επιχειρήσεις και να τους αντικαταστήσει με ανθρώπους που διαθέτουν διεθνή τραπεζική εμπειρία. Τα ίδια πρόσωπα μάλιστα θα προΐστανται και σε καίριες για τη λειτουργία των τραπεζών επιτροπές.

Η εικόνα αυτή αναμένεται να μεταβάλει άμεσα τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, εξελίξεις οι οποίες θα σηματοδοτήσουν μία διαφορετική πραγματικότητα που μένει να εξελιχθεί και να κριθεί.

imerisia.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου